Dålig andedräkt? 3 sätt att bli av med problemet

Dålig andedräkt? 3 sätt att bli av med problemet

Att ha dålig andedräkt ibland händer oss alla, men sker det regelbundet kan det bli ett stort problem som påverkar dig i vardagen. Här är några vanliga orsaker till dålig andedräkt – och hur du gör för att hantera den.

Den medicinska termen för dålig andedräkt är halitosis. Halitosis beskrivs som långvarig dålig andedräkt. Det är ett vanligt tillstånd men kan trots detta vara väldigt pinsamt. Dålig andedräkt kan såklart bero på vad du äter och dricker - till exempel kan kaffe, vitlök och kryddad mat ge dålig andedräkt. Denna är dock tillfällig och det bästa sättet att bli av med den är helt enkelt att undvika dessa livsmedel. Även rökning kan bidra till illaluktande andedräkt.

Men en av de vanligaste anledningarna till dålig andedräkt är bakterier som samlas runt tänderna, det som kallas plack. Anledningen till att detta ger dålig andedräkt är att en illaluktande gas bildas när bakterierna bryter ner maten du äter. Du vill alltså bli av med bakterierna så fort som möjligt - sitter placken länge kan den dessutom hårdna till tandsten. Plack kan också vara orsaken till tandköttsinflammation.

Här är tre saker du kan göra för att undvika plack:

 

1. Borsta tänderna ordentligt

Det viktigaste och enklaste du kan göra är såklart att borsta tänderna. Tandkrämen parodontax tar bort plack fyra gånger så effektivt som en vanlig tandkräm*, eftersom den innehåller natriumbikarbonat som bryter sönder placklagret. Du kan läsa mer om tandkrämen här.

En annan viktig sak att tänka på när du borstar är att även borsta tungan, där en hel del bakterier kan samlas. Borsta försiktigt och använd gärna en annan tandborste än den du använder till tänderna.

 

2. Använd tandtråd

Tandborsten kommer inte åt överallt och då kan du behöva använda tandtråd eller tandstickor för att rengöra mellan tänderna. Ha som vana att alltid använda tandtråd en gång om dagen. Gör du det i samband med tandborstning ska du använda tandtråden först, så att du sedan kan borsta bort de bakterier som lossnat av tandtråden.
 

3. Gå till tandläkaren regelbundet

Hos tandläkaren kan du få hjälp att ta bort plack som samlats och bildat tandsten. Dessutom kan du få tips kring din tandhälsa och fråga om råd om du tror att din dåliga andedräkt kan bero på någon annan anledning än de vi tagit upp i den här artikeln, till exempel en sjukdom som xerostomia (muntorrhet) eller en halsinfektion. 

parodontax tandkräm hjälper till att hålla tandköttet och tänderna friska** och innehåller både fluor för att förebygga karies och natriumbikarbonat för att avlägsna plack. Natriumbikarbonatet är vad som ger parodontax sin karaktäristiska lite salta smak, och känslan av rena, glatta tänder efter borstning.

KÖP PARODONTAX HÄR!

*Tar bort mer plack än en vanlig tandkräm efter en professionell rengöring  och borstning två gånger dagligen
**Vid användning två gånger dagligen

Varumärken ägs av eller licensieras till GSK-koncernen. ©2019 GSK-koncernen eller dess licensgivare. CHSE/CHPDX/0013/19