Denna sida är sponsrad av Pampers

Den första magiska tiden med ditt nyfödda barn

Den första magiska tiden med ditt nyfödda barn

Vad ska du tänka på de första månaderna med ett nyfött barn? Barnmorskan Asabea Britton ger tips på hur du och bebisen anpassar er till den nya tillvaron på bästa sätt.

De tre första månaderna med ett nyfött barn kallas ibland för den fjärde trimestern. Det är en speciell och omvälvande tid för både bebisen och mamman. Barnmorskan Asabea Britton, folkbildare om graviditet och förlossning på instagram, berättar om den fjärde trimestern utifrån tre viktiga katergorier: Närheten, mammakroppen och sömnen:
 

1. Närheten

Många föräldrar blir överraskade över hur mycket närhet bebisen behöver.

Asabea Britton, barnmorska och mamma, menar att det egentligen inte är så konstigt:
- Din nyfödda bebis vet inget annat än att ha ständig kroppskontakt. Därför brukar jag alltid uppmuntra till kroppskontakt och närhet. Det brukar lugna och trösta bebisen och det frigör även oxytocin, må-bra hormon, hos föräldrarna.

Även på bb rekommenderar man idag till hud mot hud kontakt mellan babyn och föräldrarna, särskilt med den förälder som önskar amma. Det finns även fler bevisade fördelar:

  • Barnet gråter mindre och upplevs lugnare
  • Barnet får lättare att upprätthålla en normal och jämn kroppstemperatur
  • Anknytningen mellan barn och förälder stärks eftersom barnets signaler uppmärksammas lättare

Det kan underlätta mycket att bära barnet i ett bärdon till exempel bärsjal för att tillgodose närhetsbehovet och samtidigt få fria händer. 

- Ta gärna med en bärsjal redan till BB och be barnmorskorna om hjälp att knyta den rätt. För mig personligen så öppnade sig en helt ny värld av frihet när jag började bära och amma mitt barn i sjal, berättar Asabea.

Lyssna på barnmorskan Asabea Brittons bästa tips i spelaren nedan

 

2. Kroppen

Efter en vaginal förlossning är kroppen öm och det kan göra rejält ont i underlivet, baken och i brösten de första veckorna. Det är även vanligt med träningsvärk, ont i ryggen och svullna fötter. Men det är övergående intygar Asabea Britton.
- Läkningen varierar så klart från person till person men oftast går den fort och man känner stor skillnad på mående redan efter några dagar. Efter cirka åtta veckor så har livmodern återgått till sin normala storlek och avslaget har upphört. Men fullständig läkning efter en förlossning brukar ta ungefär ett år.
Asabea rekommenderar att låta läkningen ta tid. Det ska bli bättre och bättre hela tiden, blir det inte det bör man söka vård.
- Jag tycker också man ska unna sig besök hos en fysioterapeut gärna med gynekologisk inriktning för att få ordentlig hjälp med bäckenbottenträning, det är SÅ viktigt och gäller vare sig man fött vaginalt eller via kejsarsnitt.

3. Sömnen

Även fast en nyfödd sover större delen av dygnet så är sömnen något som påverkar nya föräldrar mycket.
- Försök att ta stöd av din omgivning för att få chans att vila ostört och om möjligt vila när barnet gör det, även fast jag vet att det är supersvårt. Jag tycker även man ska ha realistiska förväntningar, troligen kommer man inte få i närheten av den sömn man fick innan barn på ett bra tag.  Det fina är att kroppen anpassar sig och de flesta klarar av att sova mindre, men det krävs en mental omställning. 

En nyfödd har inte samma dygnsrytm som vi, så i början är det enklast att följa barnets rytm. Allteftersom kan man hjälpa barnet att skilja på dag och natt genom att ha nedsläckt och lugnt på natten och tänt och lekfullt på dagen. På natten behöver man inte byta blöja om det inte är så att bebisen har bajsat, blöjan har läckt eller barnet verkar besvärad av blöjan.

Hur ska man sova? 
Socialstyrelsen rekommenderar att spädbarn sover på rygg i egen säng då det minskar risken för plötslig spädbarnsdöd. Men många spädbarn (och föräldrar) vill inte sova på det sättet och då kanske man väljer samsovning - vilket kan underlätta sömnen för hela familjen. Läs i så fall på om hur man samsover på ett så säkert sätt som möjligt. Här har Asabea skrivit mer om säker samsovning.

Att använda en mjuk och följsam blöja är viktigt under bebisens första tid. En bra blöja håller vätan borta från barnets hud och hjälper till att skydda mot irritation, eksem och skav. Pampers stl. 1 och 2 skyddar barnets känsliga hud och anpassar sig på ett behagligt sätt till bebiskroppen. Den har en utskärning fram på blöjan som går runt stumpen på navelsträngen och håller den torr och luftig så att den kan läka. 

Läs mer om den första tiden och få fler bra tips av barnmorskan Asabea Britton.