Familj

Frågor och svar om babyns sömn

Sömn och sömnlöshet är något som berör nästan alla nyblivna föräldrar. Det är också en av de vanligaste frågorna som möter barnmorskor och BVC-personal. Vad kan man göra när tröttheten är som värst och vad där egentligen bäst för barnet: samsovning eller egen säng?

Barnmorskan Asabea Briton får många frågor på temat sömn. Trötta och uppgivna föräldrar som undrar hur de ska hantera sömnbristen och hur de ska göra för att få barnet att sova bättre. Att acceptera den nya situationen och de nya förutsättningar som ett nyfött barn innebär är det första steget.

- Troligen kommer man inte få i närheten av den sömn man fick innan barn på ett bra tag men kroppen anpassar sig och de flesta klarar av att sova mindre. Men det krävs en mental omställning, säger Asabea.

Trots att en nyfödd sover större delen av dygnet så är sömnen något som påverkar nya föräldrar mycket. Spädbarn sover ibland väldigt upphackat, kanske inte mer än en till två timmar åt gången, och det är helt normalt. Asabea Briton brukar ge rådet att vila när barnet sover samt att ta hjälp!

- Försök att ta stöd av din omgivning för att få chans att vila ostört mellan varven. Och om möjligt: sov när barnet gör det, även fast det är supersvårt då man kanske vill få annat gjort eller bara ta lite tid för sig själv.

Kom ihåg!

Alla barn är olika och man gör sig själv en tjänst om man inte jämför sina barn med andras.

Följ barnets rytm

En nyfödd har inte samma dygnsrytm som en vuxen. Den första tiden gör man enklast i att följa barnets rytm. Allteftersom kan man hjälpa barnet skilja på dag och natt genom att ha nedsläckt och tyst på natten och tänt och lekfullt på dagen. På natten behöver man inte ta upp barnet och byta blöja om det inte är så att bebisen har bajsat, blöjan har läckt eller barnet verkar besvärad av blöjan.

Att använda en mjuk och följsam blöja är viktigt under bebisens första tid. En bra blöja håller vätan borta från barnets hud och hjälper till att skydda mot irritation, eksem och skav. Pampers stl. 1 och 2 skyddar barnets känsliga hud och anpassar sig på ett behagligt sätt till bebiskroppen.

Samsovning eller egen säng?

Efter nio månader i livmodern med ljud och rörelsen från mamman är det lätt att förstå att många spädbarn trivs bäst intill sina föräldrar. Att sova tillsammans med sitt nyfödda barn är en självklarhet för en del, otänkbart för andra. Socialstyrelsen rekommenderar att spädbarn ska sova på rygg i egen säng då det finns en något ökad risk för plötslig spädbarnsdöd vid samsovning.

- Men många spädbarn vill inte sova på det sättet och då kanske man väljer samsovning ändå, vilket ibland underlättar sömnen för hela familjen. Väljer man det så är det viktigt att läsa på om hur man samsover på ett så säkert sätt som möjligt, menar Asabea. Här har jag skrivit mer om säker samsovning.

Succesiv avvänjning och sömnmetoder

Det finns en hel del omdiskuterade sömnmetoder med syfte att lära små barn att somna själva och sova hela natten. Det behövs mer forskning om hur barn påverkas av olika metoder på kort och lång sikt, och olika barn behöver olika mycket hjälp för att kunna somna och känna sig trygga*.

- Jag inget ”fan” av sömnmetoder generellt. Tycker ofta det ställer orimliga krav på barn. Många tuffare sömnmetoder där man ska låta barn skrika sig till sömns anser jag rent av bryter ner barnet tills de känner att deras rop på hjälp och tröst inte är till någon nytta. Jag undrar vilka framtida konsekvenser det kan ge …

Om du vill ändra något i era sömnrutiner är det viktigt att inte ha för bråttom. Har din bebis vant sig att somna din famn, och du vill lära hen att somna i egen säng så är det första steget att vänja barnet vid sängen, kanske vid lunchvilan första gången då många barn somnar lättare. I början behöver du kanske hålla om barnet i sängen. Nästa steg blir att försiktigt hålla en hand på barnet medan hen somnar. Gör en förändring i taget och låt det gå några veckor för att se vad som fungerar.

Hur mycket sömn behöver mitt barn?

0–3 månader: 15–18 timmar per dygn, men i den här åldern är det väldigt stor skillnad mellan olika barn. Sömnen styrs framför allt av hunger och mättnad.

3–12 månader: Upp till 17 timmar per dygn (9–12 på natten, 2–5 på dagen).

1–3 år: 12–13 timmar per dygn.

3–6 år: 11–12 timmar per dygn.

Källa: 1177

Se även barnmorskan Asabea Britton berätta om den fjärde trimestern och ge tips inför den första tiden med bebisen i videon nedanför.

Powered by Labrador CMS