Här är knepen som får ditt barn att ta sin medicin

Här är knepen som får ditt barn att ta sin medicin

 De allra flesta föräldrar är väl bekanta med utmaningen att få sitt barn att ta medicin. Inte sällan är det gråt, högljudda protester och ilska inblandat. Här är 5 tips att ta till när du ger du ditt barn värk- och febernedsättande läkemedel.

Barn är starka och återhämtar sig snabbt. Ofta klarar de av att läka ut de vanligaste sjukdomarna på egen hand. Ibland behöver de dock hjälp att lindra sina symtom, men hur får man i barnen medicin utan att händelsen blir alltför traumatisk?

 

1. Förbered och ge beröm

Du behöver komma ihåg två saker när du ska ge ditt barn medicin: förberedelse och beröm. Berätta för barnet att det är dags för medicinen en stund innan och förklara att det kommer att hjälpa hen att bli frisk. Glöm inte att berätta hur duktigt barnet har varit när ni är färdiga.
 

2. Stå på dig!

Det är viktigt att du står på dig, även om ditt barn protesterar och inte vill få i sig medicinen. Tvekar du kommer barnet bara fortsätta vägra.
 

3. Frisk i övrigt?

Eftersom feber är ett försvar för kroppen att skydda sig mot infektioner är det viktigt att inte ta bort det försvaret genom att direkt ge febernedsättande läkemedel. Om barnet mår bra i övrigt, alltså bara har lite feber, så kan du avvakta med febernedsättande medicin. Är barnet gnälligt, inte vill äta eller dricka eller har svårt att komma till ro på kvällen i samband med feber kan du ge receptfritt febernedsättande läkemedel med paracetamol, till exempel Alvedon.
 

4. Ha barnet i knät

Tryggast och enklast är att få medicin i förälderns famn. Läs mer om Alvedon här!


Till små barn är det enklast att ge medicin om hen sitter eller ligger i ditt knä. Ta eventuellt hjälp av ytterligare en vuxen. Använd en doseringsspruta och spruta in medicinen i munnen mot kindväggen. Om medicinen rinner ner från sidan minskas risken att barnet sätter i vrångstrupen och hostar upp den igen.
 

5 Välj rätt sort

För små barn som behöver ta värk- eller febernedsättande läkemedel är stolpiller lätta att använda. Lägg barnet på rygg med böjda ben. Lite större barn bör ligga på sidan med böjda ben. Suppositorier är även praktiska till barn som mår illa och kräks.

När barnet blir lite äldre, från 3 år (15 kg) är en värk- och febernedsättande munsönderfallande Alvedontablett ofta ett bra alternativ. Då slipper hen svälja, eftersom tabletten ska smälta på tungan. För barn som har svårt att låta smälttabletten ligga kvar på tungan så kan man låta den lösas upp i en sked med vatten och sedan ge det till barnet. Flytande medicin är också smart om barnet inte kan svälja tabletter. Alvedon finns i flytande form som smakar skogsbär. Förbered med lite saft eller annan dryck som barnet tycker om, att ta efter medicineringen.

Läs mer om olika alternativ på smärtlindring här >>
 

Viktigt! Undvik detta när du ger ditt barn medicin:

– Många av dagens mediciner smakar gott, och det kan vara lockande att prata om medicinen som godis eller saft. Undvik det för att inte uppmuntra till ett större intag än behov och därmed överdosering.

– Ge aldrig ditt barn ett läkemedel som är utskrivet till någon annan, inte ens om medicinen har skrivits ut till ett syskon eller ett jämnårigt barn. Om barnet är mindre än sex månader bör du också prata med en läkare eller sjuksköterska innan du ger smärtstillande medicin, även om det är receptfritt.

– För ytterligare information kring använding och dosering se bipacksedeln för produkten eller kontakta läkare alternativt apotekspersonal.

Vilken variant passar ditt barn? Här hittar du hela Alvedon-sortimentet!

 

Alvedon är ett smärtlindrande och febernedsättande läkemedel med paracetamol. Högre doser än de rekommenderade medför risk för mycket allvarlig leverskada. Läs bipacksedeln noga. Läkare ska kontaktas om symtomen försämras eller inte förbättras inom 3 dagar vid feber och 5 dagar vid smärta. Använd inte Alvedon till barn under 12 år i mer än 2 dygn om inte läkare förskrivit annat. Alvedon Novum och Alvedon brustabletter är ej lämplig för personer som ordinerats saltfattig kost. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare ApS, se.gsk.com. Varumärken ägs av eller licensieras till GSK. ©2020 GSK eller dess licensgivare. PM-SE-ALV-20-00085, Oktober 2020.

Artikelbild: Llike/Shutterstock