Hemmaapoteket - det här bör barnfamiljen alltid ha hemma

Hemmaapoteket - det här bör barnfamiljen alltid ha hemma

I rådande tider kan det vara en bra idé att se över ert hemmaapotek. Vad bör en barnfamilj alltid ha hemma? Vi har listan.

Vi listar 5 ”basvaror” att alltid ha hemma när någon i familjen blir sjuk.

1. Febertermometer

En febertermometer är basen i ert hemmaapotek. Den hjälper dig att hålla koll på barnens och din egen kroppstemperatur vid till exempel influensa och förkylning. Det finns flera olika varianter: mun, ändtarm, öron eller no touch. Ni väljer den som passar er familj bäst.

2. Smärtstillande/febernedsättande

För de allra minsta är stolpiller från till exempel Alvedon att rekommendera.

Receptfria läkemedel mot smärta och feber är en nödvändighet i medicinskåpet där hemma. Ha gärna flera varianter då barn inte alltid vill eller kan svälja en tablett. För de allra minsta är stolpiller eller flytande form alltid att rekommendera. För de lite äldre barnen finns Alvedons munsönderfallande tablett med smak av jordgubb, som är ett jättebra alternativ om ditt barn har svårt att svälja tabletter eller om ni inte har tillgång till ett glas vatten.

Hitta svar på dina frågor om barn och feber här!

3. Vätskeersättning

Se även till att alltid ha en förpackning vätskeersättning hemma. Vätskeersättning innehåller lämpliga mängder av salt, socker och ett ämne som balanserar kroppens pH-värde. Vätskeersättningen hjälper till att återställa kroppens vätskebalans efter dagar av feber och infuensa. Till barn under ett år rekommenderas vätskeersättning utan smak.

4. Nässpray

Vid förkylning eller influensa drabbas man ofta av nästäppa. Nästäppa kan lindras med avsvällande nässprej eller koksaltlösning  - som därför rekommenderas att ha hemma.

Observera! Du ska inte använda avsvällande nässprej i mer än tio dagar eftersom långvarig användning kan ge en nästäppa som är svår att bli av med.

5. Hostdämpande

Hosta är en viktig reflex som utlöses när något irriterar slemhinnorna i luftvägarna. Hosta kan uppträda både som slemhosta och torr rethosta. Hostmediciner som finns receptfritt har antingen slemlösande eller hostdämpande effekt och finns i både flytande form och i tablettform.

Läs mer om behandling av barn med feber och smärta här >>

Alvedon är ett smärtlindrande och febernedsättande läkemedel med paracetamol. Högre doser än de rekommenderade medför risk för mycket allvarlig leverskada. Läs bipacksedeln noga. Läkare ska kontaktas om symtomen försämras eller inte förbättras inom 3 dagar vid feber och 5 dagar vid smärta. Använd inte Alvedon till barn under 12 år i mer än 2 dygn om inte läkare förskrivit annat. Alvedon Novum och Alvedon brustabletter är ej lämplig för personer som ordinerats saltfattig kost. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare ApS, se.gsk.com. Varumärken ägs av eller licensieras till GSK. ©2020 GSK eller dess licensgivare. PM-SE-ALV-20-00083, Oktober 2020

Källa: 1177