Familj

Lär dig handmjölka och andra värdefulla tips för dig som vill amma

Asabea Britton är barnmorskan och inspiratören vars vackra amningsbilder på instagram får oss att gråta lite grann. Här ger hon sina bästa tips för en fungerande amning.

Om du inte kan eller vill amma så är flaskmatning med bröstmjölk eller ersättning ett fullgott alternativ för din nyfödda bebis.

Amning är så mycket mer än bara näring. Det är en källa till närhet, anknytning, ro och återhämtning. Men det är inte heller ovanligt att amningen krånglar. I början kan det göra rejält ont och längre fram kan mjölkstockning ställa till med problem. En nyfödd bebis ammar ofta. Många mammor upplever att de inte gör något annat än att amma de första månaderna. Då kan det vara bra att veta att rekommendationen är att nyfödda bör amma minst 8 gånger per dygn.

- För en del kan det vara en pärs att få ihop rekommenderade antalet medan andra känner att de ammar dygnet runt. Det finns alltså en stor variation när det kommer till amningsmönster men allteftersom brukar man hitta sin egen rytm. Det är också viktigt att komma ihåg att rytmen förändras i takt med att ditt barn växer och utvecklas, säger Asabea Britton som i sin blogg folkbildar mammor om graviditet och förlossning.

Barnmorskan Asabea Britton ger sina tre bästa tips för en fungerande amning:

1. Lär dig handmjölka

- Att lära sig handmjölka har otroligt många fördelar. Barnet får i sig den viktiga råmjölken, det stimulerar mjölkproduktionen, du kan lätta på trycket när brösten är stasade och den mogna mjölken rinner till. Och det kan även hjälpa ett ivrigt och ledset barn vid bröstet att lugna sig. Redan timmarna efter förlossningen kan man med fördel börja handmjölka tills dess att man kommit igång att amma.

2. Be om hjälp

- För en del går amningen hur lätt som helst och barnet vet precis hur hen ska göra. Stort grattis i så fall! Men det är lika vanligt att amningen krånglar och man inte riktigt får till det. På BB är det barnmorskans jobb att ge tips och råd kring amningen. Får man problem när man kommer hem så kan man vända sig till sin närmsta amningsmottagning, BB-mottagning, MVC eller BVC för hjälp. Det är normalt att brösten är lite ömma när man precis börjat amma och man kan få sugblåsor på bröstvårtorna. När barnet precis tar tag i bröstet kan det göra ont men smärtan ska avta efter någon minut. Försätter det vara smärtsamt eller om smärtan ökar under amningens gång så behöver någonting antagligen justeras, ofta behöver barnet få ett större tag om bröstet eller komma närmare. Det här kan barnmorskan hjälpa dig med!

3. Ta hand om dig

- Drick ofta, ät ordentligt och varierat samt se till att vila/koppla av inför amningen. Du behöver ungefär en liter extra vätska per dygn när du ammar, eftersom det går åt vätska till bröstmjölken. Ofta hänger en fungerande amning och lugn ihop. Till en början, när man håller på att lära sig, kan det vara svårt att få till en bra amning på språng eller i stressade situationer. Sätt på lugn musik, sänk belysningen och gör det bekvämt och mysigt där du ska sitta.

- Det är också viktigt med stöd från omgivningen för att amningen ska fungera. Från din partner och/eller närmaste anhöriga behöver du beröm, uppmuntran, mat och dryck och inte minst avlastning under amningsperioden. Jag rekomederar även att partnern läser på om amning och kan bistå mamman med kunskap om hur man till exempel handmjölkar och gör vid mjölkstockning.

- Det är vanligt att nyblivna mammor tvivlar på sin mjölkproduktion, om den är tillräcklig för att möta barnets behov. Det är en väldigt vanlig känsla att ha men oftast har man tillräckligt för sitt barn och ju mer brösten töms på mjölk ju mer ökar produktionen. Har barnet en normal viktuppgång och kissar ordentligt så får den i sig. Tro på dig själv och din förmåga!

Här kan du läsa mer om den första tiden med ett nyfött barn.

Läs Asabeas blogg HÄR!

Powered by Labrador CMS