Annons:
Ska du utomlands i höst? 4 tips på hur du får en tryggare resa

Ska du utomlands i höst? 4 tips på hur du får en tryggare resa

Under en utlandsresa vill vi ju såklart undvika otrevliga överraskningar av alla dess slag – som till exempel att bli ID-kapad. Tyvärr är dock detta något som sker allt för ofta och enligt polisens statistik är det omkring 121 000 svenskar som råkar ut för ID-stöld varje år. Här kommer några bra tips och råd för att undvika en id-kapning.

 

1. Kolla ditt kontoutdrag regelbundet

 

Många upptäcker just id-kapningar och felaktiga transaktioner när de kollar sina kontoutdrag. När du är utomlands ökar dessutom risken för ID-kapningar, speciellt om du handlar i mindre säkra områden. Se därför till att kolla dessa regelbundet under semestern. Ladda ner din banks mobilapp så att du enkelt kan gå in och hålla koll från mobilen.

 

2. Beställ ID-skydd!

 

Att ha ett ID-skydd är ett mycket smart sätt att skydda sig från ID-kapning. Med UC ID-Skydd får du snabbt ett sms eller epost om någon försöker kapa din identitet. Blir du trots allt drabbad hjälper UC dig hela vägen - dygnet runt! Dessutom så får du fri tillgång till UCs Spärrservice för stulna eller borttappade ID-handlingar.

Klicka här för att läsa mer här och beställa skyddet!

 

3. Var försiktig med dina uppgifter

 

Hur ofta är man inte med om att företag kräver ens uppgifter och kontonummer när man surfar på nätet? Eller att man skriver sina uppgifter i en chatt eller slänger papper med kontouppgifter i en papperskorg? Alla dessa vardagliga handlingar kan vara något som bedragaren tar del av och utnyttjar. Så var extra försiktig när du lämnar ut uppgifter – särskilt under semester när du befinner dig på nya, okända platser.

 

4. Håll noga koll på pass och ID-kort

 

Du håller förmodligen stenkoll så att passet, ID-kortet och plånboken inte försvinner och är fullt medveten om risken för ficktjuvar. Men tänker du även på att gömma passet när du inte är på hotellrummet? För trots att inte själva passet eller kortet försvinner så är risken för ID-kapning stor bara någon får ta del av dina uppgifter och hinner skriva ner dem.

Här kan du läsa om fler tips och råd!

 

Om det värsta skulle hända

 

Skulle du tråkigt nog råka ut för ID-stöld går det att lösa om du agerar snabbt och rätt. Med UC ID-skydd går processen betydligt smidigare än om du inte har ett skydd. Du får till exempel professionell hjälp att kartlägga och lösa dina problem.

Klicka här för att läsa mer om hur du går tillväga om du råkat ut för ID-stöld!


I samarbete med UC

Image result for uc logga in

Annons