Så får du ditt barn att tycka om fisk

Så får du ditt barn att tycka om fisk

Många föräldrar vet att fisk är väldigt nyttigt och vi vill gärna att våra barn äter det. Men ibland kan det vara svårt att få barnen att uppskatta fisken när den serveras till middag. Här kommer lite tips på hur du får barnen att tycka om fisk!
 

1. Ge barnen fisk redan när de är små

Som med de flesta goda vanor är det bra att börja med dem så tidigt så möjligt. Det är troligen större chans att barn lär sig att äta och tycka om fisk om de blir serverade det hemma från att de är små. Variera mellan olika fiskrätter så hittar ni förhoppningsvis en rätt som blir en favorit för både stora och små.
 

2. Börja med panerad fisk

Önskar du att dina barn äter mer fisk? Panerad fisk brukar vara en stor favorit hos barnen! Fiskpinnar och även andra sorters panerad fisk innehåller viktiga näringsämnen. Findus panerade fisk innehåller mindre mängd fett, framförallt mindre andel mättat fett, än andra vardagsfavoriter som köttbullar eller falukorv. I Findus panerad fisk kommer fettet från rapsoljan, som innehåller hälsosamma fettsyror. Dessutom får barnen i sig nyttigheter som protein, omega-3 och selen. Visste du att fiskpinnar innehåller cirka 9 gram fett per portion medan köttbullar innehåller hela 18 gram? Här kan du jämföra hur mycket mättat och omättat fett, omega 3 och protein några av de vanligaste rätterna innehåller

 

3. Variera barnens middagsfavoriter med fisk


Har du tänkt på att panerad fisk går att äta på mängder av sätt och inte bara med sås och potatis? Korv med pommes frites, hamburgare och tacos är några av de rätter som brukar stå högt upp på barns önskelista om vad det blir för mat till middag. Varför inte variera rätterna lite och byta ut köttet mot fisk? Den klassiska tacon kan istället bli en fräsch fisktaco, hamburgaren blir en god fiskburgare och korv och pommes blir en klassisk fish and chips.

Här får du instruktioner på hur du viker en strut till din klassiska fish and chips!


 

 

En rätt som blivit väldigt populär den senaste tiden är bowls av olika slag, vilket är en tallrik fylld med ris, fisk och fräscha grönsaker. Exakt vilka ingredienser som ingår beror helt på tyckte och smak, och det går att variera nästintill oändligt. 
 


Har barnen andra favoriträtter än ovan kan de säkert också varieras med fisk. Här kan du få lite inspiration till vad för rätter du kan laga med fisk, men kom ihåg – bara er fantasi sätter gränserna!


4. Laga fisken tillsammans med barnen

Ett annat tips för att få barnen att gilla fisk mer är att låta dem vara med och laga fisken och kanske även ta fram menyn genom att låta barnen få välja tillbehören. För att göra matlagningen ännu roligare kan ni köpa förkläden och kanske kan barnet få en kockmössa för att känna sig extra proffsig.

 

LÄS ÄVEN: 5 bra anledningar att äta mer panerad fisk i familjen

 

Findus har låtit några barn smaka på sin panerade fisk. Här är resultatet! 

 

 

 

I samarbete med Findus