Så hjälper du ditt barn att sova gott om natten - utan sängvätning

Så hjälper du ditt barn att sova gott om natten - utan sängvätning

Under sommaren är det många familjer som reser iväg någonstans. Men många barn kissar i sängen på natten, och när man sover borta kan det bli lite extra jobbigt för barnet. Här kommer lite tips på vad du kan göra för att hjälpa barnet med sängvätningen så hen kan sova gott om natten - var ni än är.
 

Vad är sängvätning?

När barn är i fyra-fem års åldern är det vanligt att de slutar kissa i sängen, även om vissa kan behöva ha nattblöja lite längre för att vara på säkra sidan. Om barnet fyllt sex kan man få hjälp för sängvätningen hos sin närmaste BVC, men det går även att få hjälp tidigare om barnet mår dåligt av den. Sängvätning är inget ovanligt och faktum är att ungefär en av tio sjuåringar kissar på sig ofta under natten, och även tonåringar kan ha besvär.

Sängvätning kan bero på många olika saker. Förr trodde man att det var psykologiska faktorer, som till exempel trots eller nervositet, som gjorde att barn kissade i sängen. Idag vet man dock att det främst beror på fysiska faktorer, som ärftlighet, sen mognad i nervsystemet, väldigt djup sömn eller överaktiv blåsa.
 

Hur du kan hjälpa barnet när ni ska sova borta

Familjens semesterplaner ska inte behöva stoppas av barnets sängvätning. För vissa barn är sängvätningen jobbig som den är, särskilt för de som är lite äldre och fortfarande sängväter. Sover man borta blir situationen lätt ännu jobbigare, speciellt om man sover på en plats man inte varit på tidigare. Med lite förberedelser kommer sängvätningen dock inte behöva sätta stopp för semesterplanerna.

Gör det tryggt och enkelt för barnet

Oavsett var ni sover är det viktigt att barnet känner sig trygg i miljön. Visa därför barnet var alla i familjen ska sova och var toaletten är. För att det inte ska bli en så stor omställning att sova borta är det bra att hålla på kvällsrutinerna, som att byta om till pyjamas samma ungefär samma tid varje kväll, följt av att borsta tänderna, gå på toaletten och sedan läsa en saga i sängen. Det är även bra att begränsa drickandet till dagarna och inte dricka så mycket på kvällarna.

För att barnet ska känna sig extra säker kan det vara skönt att använda nattunderbyxor, som DryNites, och absorberande madrasskydd, som DryNites bed mats. Då behöver barnet inte oroa sig för att blöta ner sängen eller för att det ska bli pinsamt på morgonen när pyjamasen är helt blöt. Både DryNites nattunderbyxor och bed mats tar väldigt lite plats i packningen, men kan göra stor skillnad för barnet. Särskilt bra är det att packa ner DryNites om ni ska resa utomlands eftersom det kan vara svårt att få tag på på vissa ställen.  

sängvätning barn nattunderbyxa drynites

Ska ni bo hos släkt eller vänner

Ska ni sova över hos släkt eller vänner är det bästa du kan göra att prata med dem om sängvätningen, och erbjud att ni kan ta med egna sängkläder. När ni sedan är på plats kommer barnet att märka att alla är avslappnade kring situationen, och då kommer även barnet att vara det. Vill ditt barn verkligen inte att någon ska veta om sängvätningen kan du ta med en sovsäck som hen kan sova i, och i den lägger du diskret ner i DryNite nattunderbyxa som barnet kan sätta på sig när hen väl lagt sig. Sovsäck kan även vara skönt för barnet om hen ska dela säng med någon annan.

Ska ni bo på hotell eller i stuga

Blir det stug- eller hotellsemester är det en bra ide att kontakta dem i förväg och fråga om ni kan få en extra uppsättning sängkläder. I många stugor är det även möjligt att tvätta, och då kan ni tvätta både sängkläder, täcken och filtar om det behövs. Ni kan även ta med DryNites bed mats, om ni vill undvika att madrassen blir våt eftersom den kan absorbera 900 ml vätska.


Hoppas ni får en härlig semester! 
 

Vill du testa DryNites? Du kan få testa både DryNites nattunderbyxor och DryNites Bed mats helt gratis - beställ dem gratis här! Du kan även läsa mer om sängvätning på drynites.se.


I samarbete med DryNites

DryNites nattblöja sängvätning barn