Annons:
Så pratar du med ditt barn om sängvätningen – och ett bra boktips

Så pratar du med ditt barn om sängvätningen – och ett bra boktips

Över 10% av alla barn mellan 4–15 år kissar i sängen. Sängvätning är alltså väldigt vanligt, men trots det pratar vi inte så mycket om det. Här kommer lite råd för hur du pratar med ditt barn om sängvätningen och så tipsar vi om en bok som du och ditt barn kan läsa tillsammans.

 

Kort om sängvätning


- Över 10 % av barn mellan 4–15 kissar i sängen under någon period i livet, vilket motsvarar fler än 50 000 barn eller 2–3 barn i varje skolklass
- 70 % av dessa kissar i sängen två gånger eller fler i veckan
- 60 % av de som sängväter är under 8 år, och 2 % är 15 år
- 70 % av de som sängväter brukar växa ifrån det innan de fyller 7
- Det finns olika orsaker till att ett barn sängväter, genetik, hormoner, djup sömn och blåsans utveckling är fyra olika och relativt vanliga orsaker

 

Prata med barnet om sängvätningen

 

- Prata med varandra

De flesta barn tycker det är jobbigt att berätta för sina föräldrar när de kissat ner sängen – oavsett om du som förälder reagerar lugnt och accepterande. Det blir dock lättare om ni pratar om sängvätningen på ett naturligt sätt med varandra. Lägg ingen värdering i det och var lyhörd när barnet pratar om problemen med dig. Det är även bra om du alltid visar att du är beredd att hjälpa till med att byta sängkläder eller liknande– oavsett om det är mitt i natten och du är supertrött eller inte. Om du själv gjorde det som barn kan du även berätta om det för att neutralisera situationen.

 

- Uppmuntra ditt barn

Även om du som förälder visar att det är helt naturligt och okej att kissa i sängen kan det ändå påverka barnets självförtroende. Uppmuntra därför ditt barn regelbundet, och beröm alla framsteg men lägg ingen vikt vid det andra. För att bli av med sängvätningen är det bra om barnet har så mycket förtroende för dig själv och för dig som möjligt.

 

- Pressa aldrig barnet

Sängvätning är normalt och ganska vanligt bland barn. Att kissa i sängen är inget som barnet vill göra och de kan inte själva kontrollera det. Därför är det väldigt viktigt att inte skuldbelägga barnet för sängvätningen. Det kan ta flera år för barnet att sluta kissa i sängen så ge inte upp för fort. För att sängvätningen inte ska förstöra nattsömnen är det bra att använda DryNites® Pajama Byxor eftersom de absorberar kisset och håller sängen torr. DryNites® har även absorberande Bed Mats som man kan ha i sängen för att undvika att madrassen blir våt. Du kan beställa gratisprover av både produkterna på DryNites® hemsida genom att klicka här

 

- Prata med människor utanför familjen om sängvätningen

Ska barnet sova över hos en kompis eller på en skolresa eller liknande där du inte kommer vara med är det bra om du berättar om sängvätningen för en annan vuxen som barnet litar på. Fråga gärna barnet innan vem hen vill att du pratar med, och förklara varför det är bra att en vuxen vet om problemen. Det är även bra att påminna barnet om att det är väldigt vanligt med sängvätning och att det säkert finns någon annan i klassen eller liknande som också kissar i sängen.

 

Boktips för barn som sängväter

 

Bok om sängvätning barn magnus kissar i sängenFör att hjälpa sitt barn som sängväter är det bra att ha fasta kvällsrutiner, som till exempel att gå och lägga sig och nattas på samma sätt och vid samma tid varje kväll. Något de flesta barn brukar gilla är att läsa en bok i sängen. För små barn passar högläsning bäst, men äldre barn kan läsa själva. En bra bok att läsa med sitt barn som sängväter är Drynites bok ”Magnus kissar i sängen”.

Magnus kissar i sängen handlar om Magnus som, precis som titeln säger, kissar i sängen. Magnus har många frågor om sängvätning och funderar på samma saker som många andra sängvätande barn gör, som till exempel att han säkert är den enda i världen som kissar i sängen… En dag ska Magnus sova över hos sin kompis Micke men han oroar sig över hur det egentligen ska gå. Boken kan du ladda ner på Drynites.se helt kostnadsfritt. Det är bra om du läser boken tillsammans med ditt barn eftersom den då blir en bra grund för att prata om sängvätningen.

 

LÄS ÄVEN: 6 rutiner som hjälper ditt barn som sängväter

 

I samarbete med DryNites

DryNites nattblöja sängvätning barn

Annons