Så rengör du värmepumpens filter   - 3 enkla steg

Så rengör du värmepumpens filter - 3 enkla steg

Visste du att filtret på värmepumpen måste rengöras regelbundet? Att låta bli kan resultera i en värmepump som väsnas mer och har lägre effekt. Vi visar dig hur du rengör den!

En värmepump bidrar till bättre temperatur och bättre inomhusmiljö – men det är lätt att glömma att den måste rengöras för att fungera optimalt. Om du vill att värmepumpen ska hålla, är det viktigt att du tar dig tid att genomföra det lilla underhåll som krävs, och att rengöra filtret är lättare än många tror:

– Det är faktiskt enklare än att byta ut dammsugarpåsar. Det är viktigt att hålla filtren rena för att undvika onödigt brus och minskad effekt, berättar Einar Gulbrandsen, kommunikationschef för NOVAP.

Här kan du läsa mer om Elgigantens värmepumpar.

1. Innan du börjar

Det första du bör göra är att noggrant läsa igenom värmepumpens bruksanvisning. Det är viktigt att rengöringen sker enligt rekommendation så den inte påverkar garantin.

– De flesta värmepumpar har filter som kräver regelbunden rengöring. Einar rekommenderar att du kontrollerar detta varje månad. Beroende på hur ofta huset städas, bör filtret rengöras varannan till tredje vecka om du har husdjur eller röker inomhus.

Kom även ihåg att stänga av inomhusdelen och dra ur stickkontakten innan du öppnar frontluckan. Filtret placeras vanligtvis direkt på insidan, använd den lilla plastfliken för att ta tag i det och dra försiktigt filtret nedåt och ut.

2. Dammsugning av filtret

Filtret är det som fångar upp damm, smuts och pollen från inomhusluften. Om det inte rengörs kommer det att tätna vilket förhindrar att luftflödet passerar fritt. Damm kan byggas upp på båda sidor av filtret, så se till att rengöra både fram- och baksida. Rengör varje filterruta försiktigt och noggrant, dammet kan vara väldigt fint och därmed svårt att se.

Tvätta av filtret

Om filtret har extra mycket damm och smuts kan det också vara värt att tvätta det. Det räcker ofta med en snabb sköljning i ljummet, rinnande vatten. Du kan även lägga filtret i diskhon innan du sköljer det.

– Var försiktig och använd bara mild såpa om det ens behövs. Om du använder ett starkt medel kan det spridas i luften när du startar pumpen igen, säger Gulbrandsen. Lufttorka filtret innan du sätter tillbaka det, tillslut locket och starta upp värmepumpen igen. Enkelt och bra!

 

Advertisement