Så tar du hand om barnets torra hud i höst – 7 tips

Så tar du hand om barnets torra hud i höst – 7 tips

Torr och kliande hud kan vara extra besvärligt för barn, speciellt på hösten och vintern när vädret växlar. Känner du igen dig? Här är några vardagstips på hur du enkelt kan hjälpa ditt barn att minska kliandet, förhoppningsvis för gott!

Visste du att bebishuden är endast en femtedel så tjock som en vuxens? Det innebär att den är känsligare och behöver extra vård och skydd. Under höst- och vinterhalvåret utsätts huden för extra påfrestningar med kall och torr luft – då blir det särskilt viktigt att vårda huden på rätt sätt.

Märker du att…

•Ditt barns hud kliar och är torr

• Huden lätt blir röd och irriterad

• Barnet kan känna en brännande eller stickande känsla på huden

Känner du igen dig i punkterna? Det går faktiskt att stärka huden och minska klådan genom regelbunden användning av rätt produkter och enkla rutiner. Här är några knep!
 

7 omvårdande tips för ditt barns torra och kliande hud: 
 

1. Smörj och återfukta ofta
Det är viktigt att smörja huden ofta och regelbundet, gärna både morgon och kväll. Eucerins produkter har kliniskt visad effekt och innehåller särskilt anpassade ingredienser som lugnar och vårdar huden.

2. Försök att inte klia upp huden
Om barnet kliar blir det bara värre och bidrar till ännu mer klåda. Ett tips är att ha kortklippta naglar och använda bomullsvantar eller små strumpor på händerna under natten. Ha det gärna också lite svalare i sovrummet eftersom värme kan förvärra klådan.

3. Klappa huden torr
Gnugga inte, utan försök att försiktigt klappa huden torr med en handduk efter att barnet har badat eller duschat. Smörj in huden med AtoControl lotion när den fortfarande är fuktig, då går den lättare in i huden och återställer fukt- och fettbalansen.

4. Använd en bad- och duscholja
Det är viktigt att använda en mild rengöring som inte tvättar bort hudens naturliga skyddsbarriär. AtoControl Bath and Shower Oil rengör skonsamt utan att torka ut och vårdar huden redan i badet – ett måste i vinter!

Prova en bad- och duscholja som skyddar huden mot torrhet. Här hittar du Eucerins Bath and Shower oil som kan användas i badet och skapar ett härligt skum, perfekt för barnen! Foto: Unsplash

5. Använd mjuka plagg 

Undvik att ditt barn klär sig för varmt då värme och svettningar kan orsaka klåda. Låt barnet ha plagg i skonsamma och hudvänliga material som låter huden andas. Vid kallt och ostadigt väder, klä gärna barnet efter principen lager på lager.

6. Duscha och bada inte så ofta
Vatten torkar ut huden så försök att inte duscha och bada för ofta. Använd ljummet vatten och en bad- och duscholja som är anpassad för känslig hud.

7. Lindra klådan snabbt
För omedelbar effekt mot klåda kan barnet prova AtoControl Acute Care Cream från Eucerin som är speciellt framtagen för att ge en intensiv vård när huden är som mest irriterad. Den kan användas både i ansiktet och på kroppen och passar både vuxna, barn och spädbarn över 3 månader.

Ett annat tips är nyheten Anti Itch spray som reducerar klåda och irritation inom 60 sekunder och kan användas från tre års ålder.

Artikelbild: Pexels