Så tar du hand om ditt barns torra hud – 7 tips

Så tar du hand om ditt barns torra hud – 7 tips

Torr och kliande hud kan vara extra besvärligt för ett barn och bland annat påverka nattsömnen negativt. Här ger vi dig några vardagstips på hur du kan hjälpa ditt barn att minska kliandet, förhoppningsvis för gott! 

Visste du att bebishuden är endast en femtedel så tjock som en vuxens? Det innebär att den är känsligare och behöver extra vård och skydd. Om ditt barns hud är torr, kliar och lätt blir röd och irriterad är det viktigt att vårda den på rätt sätt. 
 
Märker du att:
  • Ditt barns hud kliar och är torr
  • Huden lätt blir röd och irriterad
  • Barnet kan känna en brännande eller stickande känsla på huden
     
Känner du igen det här? Det går att stärka huden och minska klådan genom regelbunden användning av rätt produkter och enkla rutiner. Här är några knep!
 

7 omvårdande tips för ditt barns torra och kliande hud:
 

1. Smörj och återfukta ofta

Det är viktigt att smörja huden ofta och regelbundet, gärna både morgon och kväll. Eucerins produkter har kliniskt bevisad effekt och innehåller särskilt anpassade ingredienser som lugnar och vårdar huden.
 

2. Försök att inte klia upp huden

Om barnet kliar blir det bara värre och bidrar till ännu mer klåda. Ha kortklippta naglar och ett tips är att använda bomullsvantar eller små strumpor på händerna under natten. Ha det gärna lite svalare i sovrummet eftersom värme kan förvärra klådan.
 

3. Klappa huden torr

Gnugga inte, utan försök att försiktigt klappa huden torr med en handduk efter att barnet har badat eller duschat. Smörj in huden med AtoControl lotion när den fortfarande är fuktig, då går den lättare in i huden och återställer fukt- och fettbalansen.
 

4. Använd en bad- och duscholja

Det är viktigt att använda en snäll rengöring som inte tvättar bort hudens naturliga skyddsbarriär. En bad- och duscholja rengör huden skonsamt utan att torka ut och skyddar hudbarriären.

Prova en bad- och duscholja som skyddar huden mot torrhet. Här hittar du Eucerins Bath and Shower oil som kan användas i badet och skapar ett härligt skum, perfekt för barnen! Foto: Marcell Faber/ Shutterstock.com

 

5. Använd mjuka plagg

Undvik att ditt barn klär sig för varmt då värme och svettningar kan orsaka klåda. Låt barnet ha plagg som är skonsamma och hudvänliga, till exempel material av bomull och linne. Tänk också på att tvätta nyinköpta kläder med skonsamt tvättmedel utan parfym innan användning för att vara säker på att eventuella kemikalier försvinner.
 

6. Duscha och bada inte så ofta

Vatten torkar ut huden så försök att inte duscha och bada för ofta. Använd ljummet vatten och en bad- och duscholja som är anpassad för känslig hud.
 

7. Lindra klådan snabbt

För omedelbar effekt mot klåda kan barnet prova AtoControl Acute Care Cream från Eucerin som är speciellt framtagen för att ge en intensiv vård när huden är som mest irriterad. Den kan användas både i ansiktet och på kroppen och passar både vuxna, barn och spädbarn över 3 månader. Ett annat tips är nyheten Anti Itch spray som reducerar klåda och irritation inom 60 sekunder och kan användas från tre års ålder.
 

Artikelbild: Natalia Deriabina/ Shutterstock.com