Så uppnådde familjen Bendiksen ett bättre inomhusklimat

Så uppnådde familjen Bendiksen ett bättre inomhusklimat

Har du koll på inomhusklimatet där du bor? Luften inomhus ska varken vara för torr eller fuktig. Familjen Bendiksen fick hjälp att förbättra luftkvalitén i sitt radhus från 1912 med hjälp av en luftkvalitetsmätare.


Signe Marie Sørensen och Kjetil Bendiksen bor i ett gammalt radhus från 1912 i Oslo med två barn,11 och 6 år. Signe Marie är allergiker och oroar sig för att dålig luftkvalitet kan påverka detta.

– Vi har haft problem med hög luftfuktighet tidigare. På vintern har vi torkat dagg från sovrumsfönstren och vi har upptäckt mögel på fönsterbrädor och växter, säger hon.

De är dessutom medvetna att de bor i ett högriskområde för radon. Dessutom har deras hus på tre våningar dålig ventilation och luftcirkulation.
Familjen består av mamma Signe, pappa Kjetil och två barn på 11 och 6 år.

Började med att mäta luftkvalitén

Kjetil installerade mätaren Airthings Wave Plus i vardagsrummet och en Airthings Mini i sonens sovrum.

– Det var smidigt att installera och appen är lätt att använda. Jag gillar att du kan trycka på de olika mätningarna för att få mer information. Jag använder appen varje dag och är särskilt uppmärksam på radonnivåer, säger han.

– Vi såg att dessa mätningar var högre under vissa dagar, och det är skrämmande att siffrorna är höga även på marknivå. Det gör dig orolig för barnen som tillbringar mycket tid i källaren när de leker och spelar.

Mätaren är diskret och tar knappt någon plats i hemmet.

– Efter att vi fått Airthings har vi blivit bättre på att ventilera än tidigare, och ventilationsluckorna i källaren är alltid öppna. Vi öppnar också fönstren i köket efter matlagning. Luftningen har gett en positiv effekt både när det gäller radon- och CO2-nivåer, säger Signe Marie.
 

Högre elräkning

– Att ha ett konsekvent inomhusklimat i ett hus som detta är inte lätt eftersom huset är gammalt och med dålig ventilation. Vi har också upplevt högre CO2-nivå när vi har gäster som övernattar, förklarar Kjetil.

Airthings har varit en bra guide när det gäller mätning av radon och luftkvalitet, men huset har också blivit kallare efter all luftning. Jag tror att vi kommer att känna av den friska luften på elräkningen, säger han.

– Vi hoppas att ventilationen kan bidra till lägre radonnivåer, såvida vi inte kommer att behöva förbättra ventilationen ytterligare i källaren, avslutar Kjetil.
 

Vad kan familjen göra? Expertens råd

– Även om radonavläsningar når över 100 vissa dagar är det inte någon anledning till panik. Detta kan variera mycket, medan radonnivåerna bör vara under 100 under en längre period, förklarar Erlend Bolle från Airthings.

– Genom att flytta Airthings huvudenhet ner i källaren får du en tydligare uppfattning om nivåerna där nere. Mätningarna i denna familj ser till stor del normala ut, förklarar Bolle. Han är mer bekymrad över den höga luftfuktigheten i huset:

– Torkar de mycket kläder i sovrummet? Här ligger fuktighetsnivån mellan 60% och 70% nästan konstant. Detta bidrar till fukt i fönstren, något som måste åtgärdas. En avfuktare kan göra underverk med fuktighet, och kan även hjälpa allergier. Hög fuktighet kan nämligen bidra till att damm samlas i textiler och sängkläder.

AdvertisementAdvertisement