Denna sida är sponsrad av Pampers

Stimulering och tips för din aktiva bebis - därför är rätt blöja viktig

Stimulering och tips för din aktiva bebis - därför är rätt blöja viktig

Din bebis utvecklas hela tiden och det är otroligt spännande att se livet genom ditt barns ögon. Det första halvåret är en speciellt rolig tid. Då utvecklas barnets samspel till sin omgivning och förmåga till kontakt. Det kan ibland tyckas att er kommunikation bara präglas av skrik, men med tiden ersätts skriken med leenden och joller.

Allteftersom din bebis växer och motoriken utvecklas, kommer också barnets rörelser bli mer viljestyrda. Det är viktigt att stimulera dessa fysiska och kognitiva milstolpar som bebisar går igenom. Färdigheterna din bebis utvecklar hjälper nämligen hen att känna sig trygg (vilket vi alla kan behöva ibland) och är en viktig förutsättning för framtida utveckling.

Det kan vara otroligt roligt och fascinerande att få följa upptäckarglädjen hos en liten bebis, samtidigt som det är ett bra tillfälle att utveckla er relation.


Stimulering för din bebis (6 månader):

  • Experimentera med olika material, mjuka som hårda. Använd dig av sådant som finns i hemmet, exempelvis filtar eller träslevar.
  • Byt ut leksaker ofta. När ni leker bör din bebis inte ha mer än några få leksaker att välja mellan. Undvik för många val som kan leda till handfallenhet och uppmuntra din bebis till lek i stället.
  • Se till att din bebis får utforska varje leksak i lugn och ro. Låt det ta tid och tänk på att alla intryck är nya för en liten bebis.
  • Låt din bebis få kämpa lite för att nå sin leksak. Uppmuntra din bebis när hen vill dela sin leksak med dig.
  • Låt din bebis få upptäcka saker på egen hand. Det gör att din bebis vill fortsätta att utforska sin omgivning.
  • Lek titt-ut, lek med färgglada små dockor eller rimma för ditt barn. Alla intryck stimulerar inlärning.
  • Har din bebis nått krypstadiet kan du inreda en yta som är säker att utforska. Det kan exempelvis vara ett litet köksskåp med kastruller och slevar. Det kommer att underhålla din bebis längre än du tror. Glöm inte att barnsäkra resten av köket.☺

 


Så väljer du blöja - 4 saker att tänka på

När din bebis når krypstadiet, börjar upptäcka saker på egen hand och blir mer aktiv i sina rörelser. Då är det viktigt att du utrustar ditt barn med rätt blöja. Det gör livet enklare både för dig och för din bebis, eftersom de flesta fall där man valt fel blöja kan leda till både läckage eller eksem.

Torrhet
Eftersom att din bebis gärna är i rörelse är det viktigt att välja en torr blöja. Vad innebär det och hur vet man vilken blöja som är torr? Håll utkik efter hur länge blöjan lovar torrhet, hur många absorberande kanaler blöjan har och hur snabbt ytskiktet torkar.

Mjukhet och följsamhet
En aktiv bebis behöver en blöja som är mjuk och följsam, för att skydda din bebis mot skav. Kolla på vilket material som är i blöjan. Är det ett material som andas? Det vill säga släpper in luft som kan förebygga blöjutslag.

Elastisk passform
För ett barn i rörelse är passformen det allra viktigaste. Du vill låta ditt barn upptäcka nya saker och utveckla sin fysiska motorik utan att blöjan ska vara ett hinder. En elastisk passform med stretchig resår runt midjan är det du vill ha i en blöja. En blöja med dålig passform leder ofta till läckage.

Dermatologiskt testad
Ditt barns hud är viktig. En bebis som är väldigt aktiv har mer kontakt mellan hud och blöja. 

Pampers har tagit fram byxblöjor perfekta för aktiva bebisar. De båda byxblöjorna är utformade med teknologi som kapslar in fukt och erbjuder 12 timmars torrhet, perfekt under natten. De har en flexibel passform som gör det lätt för dig att byta blöja även när barnet har svårt att vara still.

Pampers Baby-Dry är en klassisk blöja som också erbjuder 12 timmar torrhet för dig och din bebis. Den har 3 absorberande kanaler som fördelar fukten i blöjan. Pampers Baby-Dry har snabbtorkande lager och är gjord i ett material som andas. Rekommenderad av Astma- och Allergiförbundet.
 

Källa: 1177

Du har väl inte missat vår miniserie vi har gjort med Pampers? Nedan ser du första avsnittet av fyra när vi följer med 4 par i olika åldrar, i olika delar av graviditeten.

 

I samarbete med Pampers