Annons:
Utlandsresa i sommar? Läs detta för att minska risken för att råka ut för ID-stöld

Utlandsresa i sommar? Läs detta för att minska risken för att råka ut för ID-stöld

ID-kapning är tyvärr ett mycket vanligt brott och över 121 000 svenskar drabbas varje år enligt polisens statistik. Många råkar dessutom ut för ID-stölden just under utlandssemestern. Bedragarna passar på att ta kontroll över din identitet då du är bortrest en längre tid över sommaren. Det finns dock sätt att minska risken! 

 

Tillsammans med Sveriges ledande kreditinformationsföretag UC har vi tagit fram 6 viktiga saker att hålla koll på under semestern för att minska risken för ID-kapning.

 

1. Skylta inte med din semester i sociala medier (om du har öppen profil)

Visst vill man ju kunna publicera härliga sommarbilder i sina sociala medier men detta är tyvärr en källa för id-kaparna att hålla koll på vad du gör. Se därför till att du har en låst profil så att inga okända kan ta del av dina flöden.


2. Spärra obehörig adressändring

Det är vanligt att id-kapare tar din post för att få tag på personlig information om dig, eller rent av genomför en adressändring som du inte ens märker. För att motverka detta kan du spärra obehöriga från att göra adressändring.

Klicka här för att läsa om hur du går tillväga.
 

3. Kolla ditt kontoutdrag regelbundet

Många upptäcker just id-kapningar och felaktiga transaktioner när de kollar sina kontoutdrag. När du är utomlands ökar dessutom risken för ID-kapningar, speciellt om du handlar i mindre säkra områden. Se därför till att kolla dessa regelbundet under semestern. Ladda ner din banks mobilapp så att du enkelt kan gå in och hålla koll från mobilen.


4. Beställ ID-skydd!


Att ha ett ID-skydd är ett mycket smart sätt att känna sig tryggare om du skulle bli id-kapad. Med UC ID-Skydd får du snabbt ett sms eller epost om någon försöker kapa din identitet. Blir du trots allt drabbad hjälper UC dig hela vägen - dygnet runt! Dessutom så får du fri tillgång till deras Spärrservice för stulna eller borttappade ID-handlingar.

Klicka här för att läsa mer här och beställa skyddet.

 

5. Var försiktig med dina uppgifter

Hur ofta är man inte med om att företag kräver ens uppgifter och kontonummer när man surfar på nätet? Att man skriver sina uppgifter i en chatt eller slänger papper med kontouppgifter i en papperskorg? Alla dessa vardagliga handlingar kan vara något som bedragaren tar del av och utnyttjar. Så var extra försiktig när du lämnar ut uppgifter – särskilt under semester när du befinner dig på nya, okända platser.

 

6. Håll noga koll på pass och ID-kort


Du håller förmodligen stenkoll på att passet, ID-kortet och plånboken inte försvinner och är fullt medveten om risken för ficktjuvar. Men tänker du även på att gömma passet när du inte är på hotellrummet? För trots att inte själva passet eller kortet försvinner så är risken för ID-kapning stor bara någon får ta del av dina uppgifter och hinner skriva ner dem.
 

Klicka här för att läsa mer om tips och råd kring ID-kapning och för att beställa det omfattande ID-skyddet hos UC
 

I samarbete med UC

Image result for uc logga in

Annons