Vab-läge? 5 tecken på att ditt barn ska stanna hemma

Vab-läge? 5 tecken på att ditt barn ska stanna hemma

När kan barnet gå till förskolan? En vanlig fråga bland vabbande småbarnsföräldrar. Vi listar 5 tecken på att det blir vab idag också:

1. Feber

En normal kroppstemperatur ligger mellan 36,5 och 37,5 grader. Om kroppstemperaturen överstiger 38 grader så räknas det som feber, vilket oftast betyder att kroppen är under angrepp av virus eller bakterier. Feber i sig är inte farlig, fokusera i stället på hur barnet mår i övrigt: äter/dricker, kissar, leker barnet? Barn med feber ska inte gå till förskolan. Misstänker du influensan? Här kan du få koll på om influensaviruset kommit till just ditt område.

2. Förkyld

Man kan vara snorig men ändå må rätt bra i övrigt. Om barnet är väldigt påverkad av sin förkylning: har ont i halsen, nyser och/eller har huvudvärk behöver hen stanna hemma.

3. Hängig och trött

Dagarna innan influensa, förkylning eller en infektion bryter ut kan barnet ha ont i kroppen, vara hängigt och gnälligare än vanligt. På samma sätt är barnet trött ett par dagar efter sjukdomsförloppet och behöver en eller två feberfria dagar innan hen är helt återhämtad.

4. Ont i magen/illamående

Magont och illamående kan vara ett första tecken på kräk- eller magsjuka. Om barnet redan har kräkts eller har diarrée/lös i magen ska hon alltid stanna hemma då det är med största sannolikhet rör sig om magsjuka.

5. Äter/dricker inte som vanligt

Barn som inte äter/dricker som vanligt bör inte gå till förskolan. Efter kräksjuka kan det ta ett par dagar innan aptiten är tillbaka. Och en riktlinje som många förskolor har är just att det ska gå minst två dygn sedan senaste kräkningen och att barnet äter/dricker igen.


Visste du att ...
Du kan på influensatrenden.se, som uppdateras dagligen, hålla koll på hur influensan sprider sig i just det område där du bor.


Fakta om barn och feber

  • Feber är kroppens försvar mot infektioner. När kroppen drabbas av en bakterie eller ett virus så skickas signaler till kroppen att den ska höja temperaturen för att på så sätt motarbeta viruset eller bakterien. Därför kan man låta kroppen göra sitt jobb och vänta lite med att ge febernedsättande, under förutsättning att barnet endast har lite feber och mår okej i övrigt.
  • Får barnet hög feber, inte vill äta eller dricka och har ont i kroppen kan du ge receptfritt febernedsättande läkemedel med paracetamol till exempel Alvedon
  • Det bästa sättet att ta temperaturen är i örat med en digital febertermometer.
  • Det är viktigt att barnet dricker mycket då feber lätt kan orsaka vätskebrist
  • Det är vanligt att man huttrar och fryser när febern stiger, men också att man svettas när febern går ner. Anpassa både kläder och sängkläder efter ditt sjuka barns temperatur
  • Barn i förskoleålder får feber ett par gånger varje år. Därför är det är bra att alltid ha Alvedon hemma. Alvedon minskar barnets feber och smärta.

 

Läs mer om behandling av barn med feber här.

Alvedon (paracetamol) Receptfritt läkemedel mot smärta och feber. Högre doser än de rekommenderade medför risk för mycket allvarlig leverskada. Använd inte Alvedon till barn under 12 år i mer än 2 dygn om inte läkare förskrivit annat. Läs bipacksedeln noga. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare AB, tel. 020-10 05 79. CHSE/CHALV/0018/19c. NOV 2019.