Var fan är storken? Carina Berg om kampen och längtan efter ett älskat barn

Var fan är storken? Carina Berg om kampen och längtan efter ett älskat barn

Tårar, frustration och en enorm längtan. Efter en turbulent resa blev Carina och Erik Berg föräldrar till sitt första gemensamma barn. I discovery+ nya originaldokumentär, med premiär 19 maj på discovery+ och Kanal 5, berättar Carina om vägen fram till deras efterlängtade son. Hon träffar även andra par som delar med sig av deras kamp efter ett älskat barn.
– Efter ett tag kändes det inte så läskigt att berätta om vad vi varit med om, utan självklart. Kan vi bidra med en gnutta hopp är det så värt det, säger Carina Berg.

En del lyckas få barn på första försöket, medan andra får kämpa i motvind. Att få barn är ingen självklarhet och en omtumlande resa för många. Med den nya dokumentärserien från discovery+ i fyra delar Var fan är storken? - kampen och längtan efter ett älskat barn vill Carina rensa bland förutfattade meningar om ofrivillig barnlöshet.
– Jag tycker att det är viktigt att prata om ofrivillig barnlöshet för att få bort tabun och rensa blanda förutfattade meningar.

“Fick en enorm respons”

10-15 % av alla par som försöker få barn drabbas av ofrivillig barnlöshet.* Carina Berg och hennes man Erik tillhörde paren som fick kämpa länge för att bli gravida. I discovery+ nya originaldokumentär Var fan är storken? - kampen och längtan efter ett älskat barn djupdyker Carina Berg i barnlängtan, forskning och lyfter tabubelagda ämnen som ofrivillig barnlöshet. Carina hoppas kunna ge hopp till andra genom att dela med sig av deras resa.
– När jag gläntade lite på locket om vad vi varit med om fick jag en enorm respons. Efter ett tag kändes det inte så läskigt att berätta om vad vi varit med om, utan självklart. Kan vi bidra med en gnutta hopp eller göra så någon i liknande sits känner sig mindre ensam så är det så värt det, säger Carina.

Får följa andra par

I dokumentärserien möter Carina bland andra Charlotte Perrelli, Carolina Gynning och Kenza Zouiten som berättar om sina egna erfarenheter kring att bli gravida. Hon träffar även experter och botaniserar bland annat i forskning, spermier och ägg.
– Jag är så glad att få göra det här programmet för discovery+ och Kanal 5. Vår egen resa har varit krånglig, och vi är långt ifrån ensamma om den erfarenheten. Att prata om det känns viktigt, säger Carina.

Carinas tips till dig som längtar efter barn

Prata! Du behöver inte dela med dig till hela världen, men stäng inte in dig. Välj någon eller några som du kan ventilera med. Att gå igenom detta svåra samtidigt som man känner sig ensammast i världen gör det bara värre. 

Tips! Var fan är storken? - kampen och längtan efter ett älskat barn har premiär 19 maj på discovery+ och Kanal 5.

Hit kan du vända dig 
Är du ofrivilligt barnlös och letar efter information, kliniker och stöd? Då kan du vända dig till Riksförbundet ofrivilligt barnlöshet där du kan läsa mer. Där finns hänvisningar till olika kliniker i Sverige för dig som vill starta en utredning kring ofrivillig barnlöshet. 

*Källa: ki.se