Familj

Vilken blöja ska du välja till din nyfödda bebis? Det här ska du tänka på

Nyfödda bebisar behöver mat, värme, trygghet och massa kärlek. Förutom det behöver du också tänka på att byta blöja regelbundet. Det kan tyckas självklart att byta blöja ofta på en bebis, men det finns faktiskt några konkreta saker att hålla utkik efter i valet av blöja också. Kolla här om du har rätt blöja för din nyfödda bebis.

Den första tiden med ett nyfött barn byter du blöja ofta. Det kan kännas som om du byter var femte minut, men var lugn, du hittar snart in i en rutin som passar både dig och din bebis. Ha i åtanke att blöjbytena är ett fint tillfälle att bygga en relation med din bebis, ha kroppskontakt, småprata, sjunga eller till och med leka.

Det är viktigt att byta blöja ofta, tvätta rent noggrant och att lufta stjärten på din nyfödda vid blöjbytena för att undvika eksem och klåda. Urin, mjuk avföring och en blöja som sitter åt irriterar barnets känsliga hy. Det finns många olika sorters engångsblöjor och byxblöjor att välja på. Prova dig fram till en typ som passar er.

Att tänka på när du väljer blöja

Absorptionsförmåga

Det viktigaste är att investera i en blöja med bra absorptionsförmåga till din nyfödda. En bra blöja håller väta borta från din bebis känsliga hud samtidigt som den skyddar mot hudirritation, så som eksem och skav. Din bebis kan också få blöjutslag, röda och torra fläckar i blöjområdet, om du har en blöja med dålig absorptionsförmåga.

Indikator för väta

För att lättare undvika utslag, kolla efter en blöja med indikator som signalerar när blöjan är fuktig. Eftersom de flesta blöjor på marknaden i dag är så bra, som resultat av lång forskning, kan det vara svårt att avgöra själv om blöjan innehåller vätska eller mjuk avföring. En fuktindikator är ett streck på blöjan som ändrar färg från gul till blå när det är dags att byta blöja.

Designad för nyfödda

Nyfödda bebisar har något som andra bebisar inte har, nämligen stumpen av navelsträngen kvar. Den behöver hållas torr och luftig för att den ska kunna läka ordentligt. När du letar efter en blöja till din nyfödda är det alltså bra att satsa på en blöja som tagit stumpen av navelsträngen i beaktning i designprocessen.

Mjuk och följsam

Nyfödda bebisar växer snabbt och är bara som minst de första veckorna. De behöver därför en blöja som är extra mjuk och följsam, för att skydda barnets känsliga hud mot eventuella skav och eksem. En mjuk blöja anpassar sig på ett behagligt sätt till den växande lilla kroppen.

Pampers har tagit fram en blöja som en speciellt utformad för nyfödda. Blöjan har ett unikt ytskikt av superabsorbenter och cellulosa framtaget för att kunna ge din nyfödda bebis ett skonsamt skydd. Blöjan har mjuka och elastiska sidor, inbyggda luftkanaler, en navelvänlig design och en fuktindikator som reagerar på förändringar i pH-värdet i ditt barns urin. Pampers Premium Protection i storlek 1-2 är en utmärkt blöja för en nyfödd bebis, från 2-8 kg.

När ska man byta storlek?

En bebis räknas som nyfödd de första veckorna i livet. Nyfödda bebisar växer snabbt och du kommer själv att märka när passformen kräver att du byter upp till en större storlek på blöja. Tecken att hålla utkik efter är om blöjan inte når upp över svanken i ryggen, om blöjan ger märken på lår eller mage eller om blöjan läcker. Då är det dags att byta storlek.

Tips för mammor och pappor:

  • Nyfödda bebisar behöver omkring 7–8 blöjor per dag.
  • Efter de första veckorna kanske det bara behövs 5–6 blöjor per dag.
  • Salvor och puder är inget du bör använda i förebyggande syfte.
  • Tänk på att också låta din bebis få vara utan blöja och lufta huden så mycket som möjligt.
  • Nyfödda bebisar har svårare att reglera kroppstemperaturen än vad vuxna har och blir därför lätt avkylda. Tänk på att inte låta din bebis ligga naken där det är kallt.

Källa: 1177

Se även barnmorskan Asabea Britton berätta om den fjärde trimestern och ge tips inför den första tiden med bebisen i videon nedanför.

I samarbete med Pampers

Powered by Labrador CMS