Test Annons:
Hela denna sektion är ett annonsamarbete med Natusan
Viktigt att veta om sömn hos nyfödda bebisar 0-3 månader

Viktigt att veta om sömn hos nyfödda bebisar 0-3 månader

Nyfödda bebisar sover mycket men oftast under korta stunder. Genom att införa lugna stunder tillsammans på regelbundna tider kan du främja bra sömn och en sund utveckling för din bebis. Lär dig tolka din bebis signaler och vad som passar bäst för just hen. Här är några viktiga saker att veta och ta hänsyn till.
 

Nyfödda bebisar vaknar ofta

Under de första månaderna vaknar och somnar bebisar när som helst under dygnet. Nyfödda bebisar kan sova mycket (10–18 timmar per dygn, jämnt fördelat under hela dygnet), utan skillnad mellan dag och natt. De kan sova 3–4 timmar åt gången men också under betydligt kortare tidsintervaller. Var uppmärksam på när din bebis vaknar, eftersom det då ofta är dags att äta och byta blöja.
 

Därför vaknar nyfödda bebisar

En nyfödd bebis vaknar oftast för att hen är hungrig eller behöver ny blöja. Var uppmärksam på plötsliga förändringar i din bebis sömnmönster, eftersom det kan vara ett tecken på sjukdom eller tillväxtspurt som gör att bebisen blir hungrig.
 

Alla bebisar är olika

Lär dig att se när din bebis börjar bli trött. Många bebisar blir oroliga eller börjar gråta när de är trötta, medan andra gnuggar sig i ögonen, drar sig i öronen eller börjar stirra tomt. Lägg bebisen för att sova, antingen för natten eller bara för en stund på dagen, så snart du märker att han eller hon är trött.
 

Lär bebisen skilja på natt och dag

Ha ljuset tänt och ha en normal ljudnivå när bebisen sover på dagen. På natten kan du ha ljuset släckt eller använda nattlampa. Mata och byt blöja så lugnt och tyst som möjligt och kommunicera bara genom att hålla bebisen i famnen. Så småningom kommer du att märka att din bebis sover sina längsta perioder på natten.
 

Föräldrar behöver också vila

Passa på att vila själv när din bebis sover. Det kan vara lockande att försöka få saker och ting gjorda när bebisen sover, men du orkar mer och kommer att må bättre om du sover tillsammans med din bebis.
 

Skapa en kvällsrutin

Bebisar blir lugna av rutiner. Det är fördelaktigt att skapa en kvällsrutin redan när bebisen är liten för att ha en grund att stå på senare i barnets liv. Du kan till exempel bada din bebis, ge massage och ha en lugn stund tillsammans innan det är dags att sova. Det kan hjälpa din bebis att slappna av och sova bättre. Vid dessa tillfällen rekommenderar vi att du använder NATUSAN® first touch serie som är vårdande, mjuk och återfuktande för bebisens hud.
 

Klicka här för att komma till NATUSAN®

Annons