Höstblåsor - en barnsjukdom

Höstblåsor - en barnsjukdom

Inkubationstid
2–7 dagar
 
Smitta
Höstblåsor orsakas av ett virus som heter coxsackievirus. Du blir smittad när du kommer i kontakt med andra som bär smittan. Viruset sprids via näsa, svalg och blåsor. Smitta kan också föras vidare via avföring. Har du en gång blivit smittad är du som regel immun, motståndskraftig, mot viruset. Det är därför som sjukdomen främst förekommer hos barn.
 
Symtom
Blåsor bildas i mun och svalg och ibland runt munnen. Blåsorna kan också finnas på händer, fötter och på skinkorna. Sjukdomen kan ge lite feber. Sjukdomen är ofarlig och går över efter ungefär en vecka.
 
Behandla hemma
Infektionen går över av sig själv och det krävs ingen behandling. Mår barnet bra i övrigt kan det gå på förskola/skola medan det har blåsor. Om barnet är påverkat och inte kan leka eller följa undervisningen är det bättre att det stannar hemma.
 
Blåsorna i munnen svider och kan göra ont. Det kan därför vara svårt för barn att äta. Prova mat som är lättare att få i sig som soppa, filmjölk, kräm eller glass. Små barn kan behöva matas med sked. Är man frisk i övrigt gör det inget om man äter lite mindre under några dagar. Det viktigaste är att få i sig vätska.
 
Ibland kan det göra så ont att det är svårt att äta och sova. Då kan det vara bra med smärtstillande och febernedsättande medicin mot febern.
 
När ska jag kontakta sjukvården?
Känner du dig dålig och har mycket svårt att äta eller dricka kan du kontakta din vårdcentral. Om symtomen är allvarligare ska du söka vård akut. Det gäller till exempel vid
  • Snabbt stigande feber 
  • Andningssvårigheter 
  • Svår huvudvärk, feber och stelhet i nacken 
  • Kraftiga magsmärtor med feber
 
Källa: vardguiden.se
 
Se vad de skriver på vårt forum & blogg om hösblåsor
 

best Running shoes | New Balance 991 Footwear