Utomkvedshavandeskap – här är allt du behöver veta

Utomkvedshavandeskap är ett tillstånd som uppstår när ett befruktat ägg fäster på något annat ställe än i livmodern. Det kan vara otroligt smärtsamt och i vissa fall även mycket farligt.


Vid en normal befruktning fäster det befruktade ägget i livmodern, där det sedan växer och utvecklas under graviditetens 40 veckor. Men vid utomkvedshavandeskap, eller druvbörd, som det också kallas fäster det befruktade ägget någon annanstans, oftast i äggledaren, och växer där.

Det kan vara otroligt smärtsamt att drabbas av utomkvedshavandeskap och risken finns att äggledaren, eller det organ som ägget fäst på, spricker när ägget börjar växa. Därför är det mycket viktigt att uppsöka vård omgående om man misstänker ett utomkvedshavandeskap.

Ett utomkvedshavandeskap är inte en graviditet och det befruktade ägget kan aldrig utvecklas till en bebis. Däremot tror kroppen till en början att den är gravid, vilket gör att många får klassiska tidiga graviditetssymptom, så som illamående och trötthet. Utomkvedshavandeskap ger även utslag på graviditetstest.

I omkring vecka 5 brukar utomkvedshavandeskapet upptäckas genom blödningar och en smärta i nedre magen, som kan likna smärtan vid en blindtarmsinflammation. Misstänker du utomkvedshavandeskap bör du uppsöka vård omgående.

LÄS ÄVEN: Om utomkvedshavandeskap

Under 2019 fick influencern och entreprenören Kenza Zouiten Subosic barn med sin man efter många motgångar och IVF-försök. I videon nedan kan du se och läsa hennes ord om den tuffa kampen till bebis.

stats