Hur många år ska det vara mellan syskon?
Hur många år ska det vara mellan syskon? - Foto: Foto: Envato.com

Den perfekta åldersskillnaden mellan syskon – enligt experten

Ska man ”riva av” barnen tätt eller vänta längre innan man försöker få syskon? Louise Hallin, leg. psykoterapeut och leg. barnmorska med specialistutbildning inom barn- och ungdomspsykiatri, ger oss både det korta och det långa svaret på frågan.


Det finns så många olika bud om vilken som är den ultimata åldersskillnaden mellan syskon.

Hur ska man tänka kring familjeplaneringen, tycker du?

– Det korta svaret är att 3-4 år mellan barnen är perfekt. Det långa är att det inte finns några svar på den frågan som passar för alla familjer, säger Louise och förklarar:

– Efter 3-4 år har man en unge som har klarat av en ganska stor del av sin jag-utveckling. En fyraåring är en väldigt robust, platstagande och verbal liten människa som klarar av det bra, att det kommer en liten bebis och konkurrerar om föräldrarnas uppmärksamhet. I den åldern kan de verkligen glädjas åt ett storasyskon-skap.

Hon fortsätter:

– Det passar bra in i barnets mognadsutveckling att få ett syskon då. 3-4åringen börjar bli ganska självgående och kan förstå att han eller hon inte är universums medelpunkt. De kan både dela med sig och känna empati. Dessutom börjar de få både motoriska färdigheter och ett språk att kommunicera sina behov med, säger Louise. Hon tillägger att det rent evolutionärt också var 3-4 år mellan syskon i jägare- och samlar-samhället.

Ett barn om året – en skröna

Louise avfärdar påståendet att det kom ett barn om året bland våra förfäder.

– Nej, nej! Kvinnorna ammade i ca 3 år och det skyddade mot ny graviditet, säger hon och beskriver hur mammorna hade barnen på kroppen ständigt och lät dem snutta fritt, något som stänger av fertiliteten tillfälligt.

– Vi lät det inte gå timtal mellan amningarna så att cykeln kom igång igen snabbt, så som vi gör nu. Det snuttades lite här och lite där de första 3 åren. Då blir mamman inte gravid igen, så åldersskillnaden var större mellan syskon än många tror, förtydligar Louise.

Föräldrarna räcker inte alltid till för stora, täta barnkullar

– Det är egentlligen inget problem för barnen om det kommer en unge om året – problemet är att föräldrarna inte räcker till nuförtiden, säger Louise.

– Kan man vara hemma och ha mycket tid för sina barn så kan det absolut bli jättebra med täta syskon, tillägger hon och fortsätter:

– Har man en hyfsat normal kapacitet och en psykisk balans som vuxen, då kan man absolut få ett barn om året ett par-tre gånger utan problem, säger hon och menar att moderna föräldrar har för mycket åtaganden och för lite supportande nätverk runt sig.

Vi jobbar för mycket, har för mycket aktiviteter och för lite hjälp och avlastning runt oss för att orka med flera tät åldersskillnad mellan våra barn, helt enkelt.

”Det finns inga rätt – och det finns väldigt få fel”

– Det finns egentligen ingen övre gräns för antal år mellan barnen. Föräldrar tänker ofta att de vill att barnen ska ha någon att leka med, men det finns ju inte en unge idag som inte träffar drösvis med andra ungar på förskola eller hos dagmamma, kompisar man träffar på helgen, säger Louise och tillägger att den nedre gränsen helt avgörs av föräldrarnas kapacitet, hur de mår och hur stressade de är.

Okej, så vi har det korta svaret. Vad är ditt långa svar?

– Det långa svaret är att det inte finns några rätt – och det finns väldigt få fel kring det där med åldersskillnad. Alla familjer är olika och olika saker passar för olika livssituationer. Dessutom kan man aldrig räkna ut i förväg hur det ska bli. Barn är olika individer. Föräldrar också. Det kan vara svårt att på förhand veta både hur det ska bli och hur man kommer att reagera eller hantera situationen när det kommer ett nytt barn, säger Louise och fortsätter:

"Det vore så befriande om du kunde skriva en artikel om det! Att det inte finns någon färdig modell."

– Man måste känna sig själv, helt enkelt. Stress är barns värsta fiende. Är det en harmonisk familj med ett par som kan samarbeta och har en bra teamkänsla så kan det bli jättebra med syskon tätt. Men utslitna föräldrar som lever stressiga liv med mycket jobb och krav på sig att alltid ha aktiviteter på helgerna är ingen ultimat situation.

Hon menar att barn behöver mycket mer lugn runt sig än många får idag.

– Jag brukar säga att minst en dag varje helg så ska man i princip stanna i pyjamasen och bara göra det som faller barnen in, tillägger Louise.

Högre kapacitet att ha mindre åldersskillnad förr

– Vi hade mycket högre kapacitet att ha barn tätare förr, när vi inte hade så stressiga liv, menar Louise.

– Framförallt var vi inte så ensamma. Vi levde mycket närmare våra andra familjer förr, och det fanns alltid någon runt lägerelden man kunde sätta barnet i knät på så att man fick gå på toaletten ifred eller få pusta ut en stund och vila upp sig efter en sömnlös natt. Vardagslivet är enormt mycket stressigare för moderna människor än det var förr. Då behöver vi också ha lite mer åldersskillnad mellan syskonen, säger Louise.

Louise menar att det har blivit ganska snett, ur barnens perspektiv, när vi stressar så mycket att vi till och med stressar fram barn på löpande band. Vi börjar så sent och förstår att det är bråttom om vi ska hinna få de barn vi vill ha innan det är för sent.

– Väntar man tills "man hör sista ägget lossa", så går det ju såklart inte att ha 4 år mellan barnen. Så sammanfattningsvis kan man säga att ju mer stressade ni är, desto längre tid behöver ni ha mellan barnen, konstaterar hon och tillägger att är man en familj som kan tänkas sig att gå i pyjamas på helgerna så klarar man nog av att ha barnen tätt, men ska man prompt ha aktiviteter hela tiden så får man nog vänta lite längre mellan barnen för annars orkar man inte.

Mycket beror på föräldrarnas samspel

Louise tycker att par som vill ha ett syskon till sitt barn ska sluta fundera över vilken som är den perfekta åldersskillnaden. Istället tycker hon att man ska fundera över: "Hur mår vi?"

– Allt hänger på vem som får barn och hur just de föräldrarna mår just den våren eller hösten när det kommer en bebis till familjen. Hur man försmår ta hand om storasyskonet i den situationen, säger hon.

Frågor att fundera kring när ni planerar syskon:

  • Hur ser livet ut inne i familjen?
  • Vad finns det för kring-resurser?
  • Vad har ni för möjligheter till återhämtning och avlastning?
  • Vilka olika bitar har ni som ni ska hinna och orka med?

Ett litet råd på vägen

Det märks Louise hela tiden har barnens bästa för ögonen. Barns välbefinnande är en hjärtefråga som hon pratar varmt om. Hon säger att vi skulle behöva sakta ner våra liv, för barnens skull och uppmuntrar alla att ge så mycket av sin tid och sin närvaro som det bara är möjligt, till barnen.

– Det är vad allting handlar om, säger hon.

– Det enda viktiga är att du orkar vara med dina barn. Det är det man ska gå på när man undrar hur länge man ska vänta innan man försöker få syskon, tycker Louise.

Fotokälla: somemeans/Shutterstock

LÄS MER:

8 knep som lär ditt barn att syna reklam

Roliga lekar för barn mellan 6-10 år

Så gör du tandborstningen roligare – läsarnas bästa tips

stats