Lutealfasen: Så påverkar längden din fertilitet
Lutealfasen är den andra delen i kroppens menstruationscykel. Den kan vara olika lång och längden kan faktiskt spela roll på fertiliteten. Läs allt du behöver veta här.
En menscykel är i genomsnitt 28 dagar lång, med en normal variation på 23-35 dagar. Första dagen på mensen börjar även den första av de två faserna, den kallas follikelfas. Den går ut på att en äggblåsa ska mogna och släppa ifrån sig ett ägg – ägglossning. Efter ägglossningen börjar lutealfasen som varar fram till mensen börjar.
Vad är lutealfasen?
När kroppen bestämt sig för vilket ägg som har bäst potential för att befruktas brister follikeln, eller äggblåsan, och ägget släpps ut från äggstocken. När det här sker börjar den andra fasen av menstruationscykeln – lutealfasen. Kvar i äggstocken finns den tomma äggblåsan som nu blir det som kallas för gulkroppen, eller corpus luteum som det heter på latin – därav lutealfasen.
Gulkroppen – vad gör den?
Gulkroppen är en tillfällig hormonbildande körtel som producerar ett hormon som heter progesteron. I ungefär 12-16 dagar arbetar den med att producera progesteron innan den sedan bryts ner av kroppen. Progesteronet är viktigt för att förbereda livmoderslemhinnan på ett befruktat ägg. Varje månad förbereder kroppen sig på en graviditet och slemhinnan växer sig tjockare och blodmängden ökar.
Om ett befruktat ägg fastnar i livmoderslemhinnan börjar kroppen producera ett särskilt gravidhormon som heter hCG. Det gör att gulkroppen får fortsätta leva ett tag till och fortsätta producera progesteron. Om ägget däremot inte är befruktat, som det inte är de allra flesta månaderna, dör gulkroppen och progesteronhalten sjunker snabbt i kroppen – då kommer mensen.
Hur lång är lutealfasen?
Lutealfasen börjar dagen efter din mest fertila dag, det vill säga dagen efter ägglossningen. Den varar sedan fram till mensen börjar och den genomsnittliga längden är 14 dagar. Om du själv vill räkna ut hur lång din lutealfas är behöver du veta din mest fertila dag och sedan räkna från första dagen efter den dagen fram till din mens. Räkna ut sin mest fertila dag kan man göra genom att inspektera flygningarna från slidan. Hur du gör det kan du läsa mer om här. I normala fall är lutealfasen mellan 10-16 dagar lång, det beror helt enkelt på hur lång din cykel är. Individuella avvikelser kan såklart förekomma men generellt kan man säga att en lutealfas som är kortare än 10 dagar kan leda till svårigheter att bli gravid.
Kort lutealfas – vad innebär det?
En lutealfas som är kortare än 10 dagar kan innebära att ett eventuellt befruktat ägg inte hinner fästa i livmodern innan gulkroppen dör och slutar producera progesteron. Precis som det nämns ovan, när progesteronet sjunker hastigt så kommer mensen. Om du har en kort menscykel och även misstänker en kort lutealfas är det bra att ta kontakt med en gynekolog för att utreda vad det kan bero på, i många fall går det att få hjälp.
Läs mer: Ägglossning symtom - 4 vanliga tecken på ägglossning
Ägglossning - fakta och symtom
Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska.