Planera barn

Dina fertila dagar
Dina fertila dagar

Dina fertila dagar

Fertil dag 1

Själva befruktningen är bara möjlig under något dygn, men spermier kan leva i livmodern i upp till fem dygn och invänta ägget. Vill du bli med barn är det bäst att ha samlag så mycket som möjligt under dina fertila dagar. Vill du inte bli gravid är du extra noggrann med preventivmedel.

Fertil dag 2

Du är som mest fertil när din flytning är klar, slipprig och trådbildande. Den påminner ganska mycket om rå äggvita. Den speciella konsistensen är till för att föra spermierna fram till ägget.

Fertil dag 3

En del kan känna sig extra trötta och retliga vid ägglossningen, med liknande symptom som vid PMS. Medan andra kvinnor känner sig på topp de här dagarna, med en stark längtan efter sex. Lusten är ofta som starkast när risken, eller chansen att bli gravid är som störst.

Ägglossningsdagen

Även om mensen är det som märks är det ägglossningen som är själva huvudsaken i menscykeln – det är den som gör fortplantning möjlig.

Många kvinnor märker överhuvudtaget inte att de har ägglossning, medan andra lär sig känna igen flytningen eller andra fysiska symptom.

Ett sätt att se om man har ägglossning är att ta tempen. Efter ägglossningen stiger nämligen kroppens temperatur med cirka 0,5 grader.

Fertil dag 5

Om ägget blir befruktat fäster det vid livmoderslemhinnan som ger näring åt det befruktade ägget.

Om ägget inte blir befruktat lossnar livmoderslemhinnan och sipprar ut genom slidan som mens.

Diskutera och följ varandas väg till graviditet i vårt populära forum! Inte medlem ännu? Bli det här!

Powered by Labrador CMS