Planera barn

Dina PMS-dagar
Dina PMS-dagar

Dina PMS-dagar

Här går vi igenom din 5 första PMS dagar - det här händer i din kropp!

PMS dag 1

Menscykeln styrs i huvudsak av hormonerna östrogen och gestagen. PMS är kopplat till hormonet gestagen. Eftersom PMS kommer regelbundet kan man lära sig planera och förbereda omgivningen på när det är dags för en period med skiftande humör.

Om familj, vänner och arbetskamrater vet vad som är orsaken kan de lättare förstå och ge stöd. Det kan också vara skönt att påminna sig själv om att de plötsliga humörsvängningarna beror på PMS och att de snart går över.

PMS dag 2

PMS - premenstruellt syndrom känner ca 90% av alla kvinnor i fertil ålder av och ca 3% har svårare problem. PMS kan visa sig som fysiska besvär med ömma bröst och huvudvärk, men också i sämre humör, självkänsla och förmåga att handskas med problem och påfrestningar.

Försök se det positiva som PMS faktiskt kan föra med sig. Om du har svårt att visa ilska i vanliga fall vågar du kanske säga ifrån nu, om du förtränger känslor resten av månaden kommer de kanske fram så du kan bearbeta dem. Många kvinnor kan bli ovanligt kreativa och aktiva dagarna före mens!

PMS dag 3

Varför får man ont i brösten? Under senare hälften av menstruationscykeln har du en ökad celltillväxt i bröstkörteln vilket många kvinnor upplever i form av ömmande bröst dagarna före mens.

PMS dag 4

Avslappningsövningar kan lindra PMS, och ger dig bättre hälsa överlag. Undvik stress och jobbiga situationer. Var snäll mot dig själv när du har PMS och koppla av lite extra!

PMS dag 5

För att lindra PMS-besvär kan du motionera eller ha sex. Båda sakerna höjer kroppens nivå av humörhöjande endorfiner och lindrar spänningar, oro och ilska. Se också till att äta sunt och gott!

Powered by Labrador CMS