Planera barn

Färre skaffar barn – experter vet inte varför

Vi föder våra första barn allt senare och födelsetalen har sjunkit rejält sedan 2010. Och experterna har svårt att förstå varför det sker just nu.

Statistiska centralbyrån, SCB, har sammanställt hur många barn det föds per kvinna i Sverige. De senaste åren har födelsetalet sjunkit i nästan samtliga åldersgrupper. Extra tydligt är att allt fler väntar längre med att skaffa första barnet. Enda undantaget är de som får sitt första barn efter 40 års ålder. Men då denna grupp är så liten så påverkar den inte de övergripande talen.

LÄS MER: Surrogatmödraskap ökar i Sverige

Födelsetalen, alltså hur många barn som föds per kvinna i Sverige, brukar variera över tid. Oftast så kan man se att det beror på exempelvis hur många kvinnor som gått ut i arbetslivet, hur god ekonomin är eller vissa politiska beslut. Så varför sjunker talen nu?

Svaret är att man helt enkelt inte riktigt vet. Vi har de senaste åren levt i en högkonjunktur som borde fått familjer att se ljust på framtiden. De har heller inte kommit några stora politiska beslut som borde påverka statistiken. Det är inte heller säkert när kurvan kommer att vända upp igen, och kanske nosa på samma nivåer som toppåren runt 1990. Det är helt enkelt för många faktorer som spelar in.

Men föds de då många färre barn idag än för tio år sedan? Nej, är det enkla svaret. Det är nämligen många fler kvinnor i barnafödande ålder just nu. De som föddes i babyboomen runt 1990 skaffar nu egna barn.

Det är svårt att kunna se något bestämt från undersökningen, men den kan peka på att kvinnor ser på framtiden med en viss oro. Men det verkar främst gälla förstföderskorna då lika många som tidigare väljer att skaffa tre barn.

Läs mer från undersökningen från SCB här.

Däremot blir det allt vanligare för lesbiska par att skaffa barn. Det visar en ny svensk studie från Stockholms Universitet. Se mer om det i videon nedanför.

Powered by Labrador CMS