Det är fullt möjligt att föda barn utomlands med rätt förberedelser och information.
Det är fullt möjligt att föda barn utomlands med rätt förberedelser och information.

Föda barn utomlands: Detta ska du tänka på

Att planera en förlossning utomlands kan vara en utmaning, men med rätt information och förberedelser kan du göra din graviditets- och förlossningsupplevelse utomlands så smidig och säker som möjligt.

Resa under graviditeten 

Att resa under graviditeten är generellt säkert, men det finns viktiga aspekter att beakta. Om du är gravid och planerar att resa, undvik att planera resan när du är nygravid då du inte vet hur graviditeten kommer att påverka dig. Många gravida upplever att den bästa tiden att resa är mellan vecka 14-28, då man ofta har en lugnare period avseende graviditets-besvär enligt en artikel från babyhjälp.

Viktiga hälsotips

  • Var medveten om att besvär som illamående, smärta eller svullna anklar kan göra resandet obekvämt.
  • Vid resor till tropiska länder, se till att vaccineringen är säker under graviditeten och undvik platser med pågående smittrisker, som Zikaviruset.
  • Packa ett reseapotek som inkluderar medel mot halsbränna, stödstrumpor för långa flygningar eller sittande, smärtlindrande tabletter godkända för gravida, saltlösning för täppt näsa, bekväma skor, extra underkläder vid flytningar, amningsinlägg och snacks.

Förlossning utomlands inom EU/EES

Om du vistas tillfälligt i ett EU- eller EES-land, Schweiz, Storbritannien eller Nordirland, har du rätt till medicinskt nödvändig vård i samband med graviditet och förlossning med ett europeiskt sjukvårdskort enligt EU-hälsovård. Du kan även resa till dessa länder enbart för förlossningen. 

Som EU-medborgare har du rätt till omedelbar, nödvändig och akut sjukvård även för sjukvård som har samband med graviditet och förlossning till och med graviditetsvecka 37, och du betalar endast patientavgiften som gäller i landet.

Ekonomiska överväganden

Förlossning i Sverige är inte förknippad med stora kostnader, men en förlossning utomlands, särskilt utanför EU, kan bli mycket kostsam. De flesta hemförsäkringar täcker inte sjukvårdskostnader i samband med graviditeten efter vecka 28. 

Om du väljer att resa till ett land efter vecka 28 och föder för tidigt, kan vårdkostnaderna bli ditt ansvar. Därför är det viktigt att du kontrollerar ditt försäkringsbolags regler och överväger en tilläggsförsäkring.

Läs mer:

Powered by Labrador CMS