Planera barn

Graviditetstest – så fungerar de

Hur fungerar ett graviditetstest? Här är svaret

Visst är det intressant när man tänker på det, att den lilla stickan kan komma med ett så stort besked som att man väntar barn? Men hur fungerar de egentligen? Vi har tagit reda på det!

Graviditetstest är skapta för att registrera ett visst hormon som heter humant Choriongonadotrophin (hCG). Det är ett hormon som alla kvinnor har, men kvinnor som inte är gravida har bara en liten mängd av det.

Under en graviditet ökar dock nivåerna av hormonet mycket, och det är när det hormonet finns i stora mängder i urinen som graviditetstestet visar ett plus eller dubbla streck – det vill säga positivt!

Hur höga är nivåerna?

Hos en kvinna som inte är gravid ligger hCG-nivåerna på omkring 5mlU/ml. Graviditetstesten på marknaden har en känslighet på omkring 20-25mlU/ml hCG.

Under graviditetens första 12 veckor ökar nivån hCG med 100% var tredje dag, och i vecka 7-12 kan nivåerna ligga på 200.000 mlU/ml. Vid avbruten graviditet eller missfall kan de höga nivåerna av hCG ligga kvar i upp till nio veckor, så då kan graviditetstesten inte vara pålitliga.

Läs även: Nidblödning: Här är allt du vill veta

Foto: Shutterstock

Se i videon nedan: 6 saker alla kvinnor måste veta om graviditetstest

Visste du att du kan få hem vårt Gravidpaket helt gratis? Inom några veckor efter registrering får du vår tidning hemskickad tillsammans med värdecheckar och rabattkuponger. Klicka här för att beställa Gravidpaketet.

Powered by Labrador CMS