BIM - beräknad icke mens
BIM betyder beräknad icke mens

Vad betyder BIM?

När man planerar barn finns det många förkortningar att hålla reda på. Något som ofta nämn är BIM - Här förklarar vi vad BIM betyder!

Sannolikheten är stor att du någon gång har stött på uttrycket "BIM", men kanske helt utan att förstå vad man egentligen menar med detta. Uttrycket är vanligt i bland annat gravidforum, men vad betyder det egentligen? Det får du veta här!

Vad betyder BIM?

BIM är en förkortning för "Beräknad Icke Mens", vilket helt enkelt är dagen man ska ha mens - men då mensen uteblev, eller kan utebli om man är gravid. Detta kan alltså användas såväl innan BIM som efter mens.

Man kan till exempel säga att BIM är om tre dagar, eller var för fyra dagar sen och så vidare. Har BIM redan varit så är uttrycket förstås säkrare, för då vet man att det inte blev någon mens den dagen. Innan BIM vet man fortfarande inte om mensen kommer att utebli.

Man brukar även skriva BIM -5, BIM +3 och liknande. Minus och plus står då för hur många dagar det är kvar till BIM, eller hur många dagar sedan det var. Skriver man "BIM -5" så menar man att mensen är beräknad om 5 dagar men kan utebli, skriver man "BIM +3" så skulle mensen ha kommit för tre dagar sen.

Hur använder man BIM?

Uttrycket BIM kommer förmodligen från forum där det används som förkortning, för att på ett enkelt sätt kunna berätta att mensen är utebliven. I övrigt är denna dag egentligen bara en indikation på att man kan ta graviditetstest, även om detta inte alltid stämmer.

I dag finns det även graviditetstest som kan användas innan utebliven mens, och ibland ger graviditetstestet inte ett säkert svar samma dag som mensen skulle ha kommit. Generellt brukar man dock säga att det är denna dag man kan ta ett test.

Hur räknar man ut BIM?

Det är svårt att räkna ut BIM om man inte har regelbunden mens, eller om man inte har koll på mensen sedan innan. Om man alltid har lika lång menscykel, och man har koll på den, så är det dock enkelt att räkna ut. BIM är helt enkelt den dagen mensen ska komma.

Fler förkortningar

BUM - Beräknad utebliven mens (samma sak som BIM)

BM - Beräknad mens

SM - Senaste mens

BF - Beräknad födelsedatum/förlossningsdatum

MF - Missfall

ÄL - Ägglossning

Powered by Labrador CMS