Planera barn

Vilket kön är lättast att se på ultraljud? Barnmorskan svarar

Kan man se könet på ultraljudet och vilket kön är lättast att se? Vi har snackat med barnmorskan om frågan!

Är du eller någon du känner gravid? Då har ni säkert spekulerat kring om det blir en son eller dotter. Vissa väljer att ta reda på könet på bebisen i magen, medan andra helt enkelt föredrar att vänta. Men faktum är att det inte alltid är så lätt att se om det är en pojke eller flicka på ultraljudet.

Enklast att se könet under vecka 18-20

Barnmorskan Rebecca förklarar att det är lättast att se könsorganet i samband med rutinultraljudet runt vecka 18-20. Ibland kan det också gå att se i samband med KUB-ultraljudet som göras mellan vecka 11-14 men det är oftast svårt och kan vara felaktigt eftersom könsdelarna inte är lika utvecklade då. Med andra ord – det krävs ett vant öga för att kunna avgöra!

– Man tittar helt enkelt mellan benen på barnet för att se om där finns en snopp eller snippa. Om barnet ligger med benen eller navelsträngen för går det inte se, det är aldrig en garanti att få veta kön när man gör ultraljud, säger barnmorskan Rebecca till Allt för föräldrar.

Läs också: Gravid förkortningar att känna till under graviditeten

Vilket kön är lättast att se på ultraljud?

– Det beror såklart på hur erfaren man är att tyda ultraljud, men ser man en snopp så gör man det. Den sticker ju ut och kan såklart vara lättare att se än en snippa.

Ser man alltid könet?

– Nej, det gör man faktiskt inte. Ibland ligger bebisen i en sådan position att man inte kommer åt att se könsorganet. Exempelvis kan hen ligga med benen i kors eller så kan navelsträngen ligga för så man inte ser, förklarar barnmorskan.

Det enklaste är alltså att ta hjälp av din barnmorska under ultraljudet. Vill du inte ta reda på könet kan det vara bra att säga det så fort som möjligt så barnmorskan kan undvika att försäga sig under besöket!

Mer:

BB-väskan – det här ska du packa med dig till förlossningen

Powered by Labrador CMS