Hälsa

Så kan du hjälpa ditt blyga barn – tips och råd till föräldrar

Vi får många brev till redaktionen som handlar om blyga barn. Många föräldrar är oroliga över att deras barn är blyga och undrar hur man kan hjälpa dem att komma över sin blyghet. Vi har intervjuat Malin Alfvén, barnpsykolog, som inte tycker att det är fel att vara blyg.

- Att vara blyg är inget handikapp. Tvärtom kan det vara det blyga barnet som har störst kunskap om vad som händer i en grupp. På det sättet kan det vara en fördel att vara blyg, säger Malin Alfvén, psykolog vid MVC/BVC och en av våra svarare.

Det är ingen slump att blyga människor ofta blir journalister, tror Malin. De har lätt att uppfatta läget, samtidigt som de själva slipper vara i centrum. Andra blyga kan bli skådespelare. En blyg person kan känna sig helt oblyg när han följer ett manuskript. Då behöver han inte exponera sig själv, han kan spela ut i sin roll.

- Blyga barn är ofta begåvade barn. De har mycket bättre koll än vad barn som springer runt och busar har. De vet precis vad som händer eftersom de lugnt sitter och samlar på sig information. De blir experter på kommunikation; behöver du veta något om vad som händer så är det det blyga barnet du ska fråga. Om du har den rätta frågan alltså, annars får du inget svar.

Egentligen tycker hon att termen blyga barn är missvisande.

- Avvaktande barn är bättre. Blyghet hos barn är sällan ett problem, men det görs ofta till ett problem. Dessutom tror jag att blyghet är genetiskt. Jag har aldrig träffat ett blygt barn som inte haft en nära anhörig som också är blyg.

Blyga barn gör föräldrar oroliga

Varför kan barn inte bara få vara blyga? Varför känns det så oroande att ens barn verkar blygt?

- Många föräldrar tror att de har gjort något fel, att barnet är otryggt och inte har rätt social kompetens eller kapacitet. De kan också oroa sig för att andra ska tro det, säger Malin.

- Ibland träffar jag föräldrar som oroar sig, därför att han eller hon själv var ett blygt barn. Jag brukar fråga dem vad det var som var jobbigt med att vara blyg. Sedan frågar jag om dessa saker fortfarande är svåra för dem, om blygheten hindrat eller fortfarande hindrar dem från att göra det de vill?

Malin Alfvén berättar om en liten pojke som inte ville följa med sitt dagis på en teaterföreställning. Både dagis och föräldrarna blev upprörda - teater ska väl alla barn vilja gå på! Men det här barnet ville inte. I stället ville han vara med kokerskan i köket. Han brukade hålla till en del i köket och kokerskan och han var goda vänner.

Till slut fick pojken stanna på dagis när resten av gruppen gick på teater. Pojken tillbringade dagen i köket, nöjd och belåten. Ett lyckligt slut!

Men ska den här blyge gossen alltid vara i köket när dagisgruppen gör något roligt? Han måste ju också vara med och ha kul. Och det kommer han att göra med tiden - när han själv är redo för det kommer han att vilja vara med. Antagligen kommer det inte att ta så lång tid heller …

Bemöt det blyga barnet med respekt

Vi får många brev till redaktionen som handlar om blyga barn. Många föräldrar är oroliga över att deras barn är blyga och undrar hur man kan hjälpa dem att komma över sin blyghet. Malin Alfvén menar att det för det mesta hjälper med respekt och tålamod.

"Han vägrar gå på kalas om inte jag går med", skrev en mamma till oss om sin sjuåring.

- Men så gå med då! säger Malin. Gå med på alla kalas som krävs för att han ska våga gå själv, även om inte alla mammor/pappor gör det. Kan du inte gå med så får barnet välja. Väljer barnet då att inte gå så är det okej. Nästa gång kan ni kanske gå tillsammans. Kan du bara gå med en kort stund, säg det till barnet och återigen, låt barnet själv välja hur han/hon vill göra.

"Hon vill gärna men klarar sällan av att bo borta hos kompisar", skriver en annan mamma.

- Låt henne försöka om hon vill, men var beredd att hämta om det behövs. Och gör det med respekt! Om barnet plötsligt säger att det plötsligt kom på att han/hon måste bo hemma därför att något viktigt måste göras nästa morgon eller liknande, håll med! Låt ditt barn behålla ansiktet och häng inte ut dess rädsla för andra människor. Då kommer du att få ett tryggt barn som, när hon är mogen för det, gärna sover borta.

"Min son vill inte sitta med i ringen och sjunga", skriver en förälder.

- Låt honom slippa då! Vad är problemet? Störs de andra barnen? Diskutera med barnet och föreslå en kompromiss av något slag. Kom ihåg att blyga barn ofta är mycket begåvade och därför kommer att förstå att fröken behöver få hjälp att få lugn och ro i gruppen, till exempel.

"Man kan ju inte alltid låta dem få göra som de vill". Många föräldrar oroar sig för att vara för släpphänta.

- Nej, det kanske man inte alltid kan, säger Malin. Men när får barn egentligen göra vad de vill? Mer utåtriktade barn brukar ju dessutom ta både tid och plats utan att vi reagerar på det. Låt då även de blyga få ta plats! Tala med barnen och låt dem, när det är möjligt, få bestämma själva. Ofta tar de så lite plats att de nästan försvinner. Att låta dem få sin vilja igenom emellanåt är bara rättvist.

Lyssna på barnet

Som förälder till ett blygt barn kanske man går och oroar sig för att ens lilla telning inte ska få vara med när de andra barnen leker. Kanske berättar inte barnet spontant vad du vill veta. Då får du fråga, säger Malin. Om barnet ändå inte svarar får du försöka ta reda på det du behöver veta på andra sätt.

Ofta kan dessa barn ha svårt att umgås med flera barn på en gång. När man kan välja - hemma till exempel - kan man med fördel låta barnet leka med en kompis i taget. På dagis, fritids eller i skolan är det viktigt att barnet lär sig social acceptans och lojalitet och att alla får leka, men på fritiden kan man ju välja. Det är roligare att leka med en i taget. Det kan vara svårt och smärtsamt att komma fram till, men det är sant, avslutar Malin Alfvén.

Har du svårt att bli gravid? Då kan en IVF-behandling vara något att prova. Se mer och få svar på de vanligaste frågorna i videon nedan.

Powered by Labrador CMS