Annons:

Hela denna del är ett samarbete med Destination.se

6 fakta om flygsäkerhet

6 fakta om flygsäkerhet

Att resa med flyg är ofta nödvändigt för att komma fram till sina drömmars destination, men många är flygrädda och målar upp skräckscenarier i huvudet. Men faktum är att fler dör i biltrafiken varje år än i flygtrafiken. Här kommer 10 fakta om planets säkerhet.

1. Alla platser i planet är lika säkra och osäkra

Många undrar var man sitter säkrast OM olyckan är framme och det är omöjligt att veta då flera faktorer spelar in som t.ex. vad det är för olycka och om personen klarar att hålla lugnet.

2. Vilket flygbolag du reser med påverkar inte om olyckan är framme eller inte

Det finns de som tror att man kommer råka ut för en olycka om man åker med ett flygbolag med billiga resor, men så är det inte. Sedan finns det de flygbolag som aldrig haft en dödlig olycka, och de som har haft flera. Den statistiken innebär dock inte att det med fler olyckor är sämre, olyckorna kan ha berott på slumpen. Men man kan försöka tänka på att resa med flygbolag som håller tidtabeller, får få klagomål och som har god ekonomi.

3. Vilken flygplanstyp man flyger spelar ingen roll

Alla flygplan av samma sort byggs med samma säkerhetsnorm. Skulle en viss sort inte längre vara godkänd får inte den sorten vara i trafik fram till dess att orsakerna utretts.

4. Syrgasmasker och evakuering innebär inte alltid omedelbar fara

När man pratar om vilken nödsituation som är vanligast på ett flygplan finns det två stycken. Den ena är utrymning med hjälp av de uppblåsbara rutschbanorna och den andra är användande av syrgasmasker. Vad som är viktigt är dock att det inte alltid betyder att man är i nöd om dessa saker används, men flygbolagen vill gärna ta det säkra före det osäkra.

5. Ta reda på var nödutgångarna och var lyhörd på personalens instruktioner under resan

Det är tipsen för hur man förbereder sig för en eventuell nödsituation. Du kan även läsa igenom instruktionerna för hur du ska agera vid en nödsituation om du är orolig, det brukar finnas i stolsryggen framför dig. En viktig sak är t.ex. att du alltid ska hjälpa dig själv innan du hjälper andra. Om syrgasmaskerna faller ner ska du sätta den på dig själv först för att du sedan ska orka hjälpa de omkring dig.

6. Dubbelt så mycket flygtrafik idag jämfört med 15 år sedan men antal olyckor är de samma

Trots att flygtrafiken ökat har antal allvarliga olyckor med flygplan inte ökat nämnvärt om man jämför med för 15 år sedan.