Annons:

Hela denna del är ett samarbete med Destination.se

Solråd för dig och barnen

Solråd för dig och barnen

Sol och bad är det många suktar efter när de reser utomlands, men du glömmer väl inte att skydda dig och barnen från solen när den är som starkast? 

Solens strålar är otroligt viktiga för oss människor. De gör att vi blir piggare och gladare, men strålarna har även flera nackdelar som är viktiga att tänka på i sommar. När solens strålar är som starkast mellan 11-15 är det extra viktigt att skydda huden från solen! Täckande kläder och vistelse i skugga ger bäst skydd.

Värme
Barn kan inte hantera värme lika bra som vuxna kan eftersom de inte svettas på samma sätt. Det har att göra med att svettkörtlarna inte är fullt utvecklade förrän i puberteten och tills dess svettas barnen genom hela huden, vilket gör att de förlorar mycket vätska. Se därför till att barnen dricker under de varma dagarna och undvik solen så gott det går. Om barnet ser trött, varmt eller rött ut bör det kylas ner, då är det bra att klä av barnet och lägga det i ett svalt rum. Låt barnet dricka och badda med ljummet vatten. Ett tips är att kyla handlederna, där det finns ytliga blodkärl. Då kyls blodet ner i hela kroppen.

LÄS MER: Soliga resmål – hitta billigaste priserna här! 

Solskyddsfaktor
Barn är känsligare mot solen än vad vuxna är eftersom deras hud är tunnare och ett barn under ett år ska aldrig utsättas för direkt solljus. När det inte går att täcka huden med kläder är solkräm ett bra komplement. Barn under ett år bör dock inte använda solkräm, utan endast hållas borta från solen. Tänk dock på att solens strålar tar även i skuggan så tänk på var du placerar vagnen om ditt barn sover i den. När man smörjer in sig ska man inte snåla på krämen, en klick stor likt storleken på din handflata är lagom till dig och ungefär hälften till ditt barn. I Sverige bör SPF vara minst 30 och utomlands 50. Glöm inte att smörja in kroppen igen efter bad för även om det står att krämen är vattenresistent torkas den ofta av med handduken eller vid byte av de blöta badkläderna.

Fördelar med sol
Även om solens starka strålar är viktiga att skyddas ifrån, vill vi också poängtera solens bra egenskaper. Förutom att den ger oss fullt med D-vitamin vilket vi behöver, så ger solen oss väldigt mycket bra energi. Man blir glad av ljuset och värmen, vilket bidrar till en bra semester!

Har du koll på detta under solsemestern och använder rätt solskydd till dig själv och barnen kan ni njuta av semestern till fullo!