Ge bättre balans till din 2-åring med en springcykel
Ge bättre balans till din 2-åring med en springcykel

Därför ska du köpa en balanscykel till din 2-åring

Om du har ett barn som snart är 2 år kan en balanscykel vara den perfekta presenten. Det finns flera fördelar med den roliga springcykeln!

Artikeln innehåller reklamlänkar.

Du har kanske hört om balanscyklar tidigare och funderar på att köpa en till ditt barn. Eller så kanske ditt barn precis som många andra barn i 2-årsåldern fått ett intresse för att börja cykla men är inte redo för en vanlig cykel. Här kommer du få lite mer information kring dessa och anledningar till att du bör köpa en balanscykel.

Vad är en balanscykel?

Balanscyklar, eller springcyklar som de ibland kallas, är en cykel som varken har några pedaler eller stödhjul. För att ta sig fram får barnet ta sig framåt genom att gå, springa och sparka med fötterna. Även bromsning får barnet göra med fötterna. En balanscykel är även ofta lättare och mindre än en vanlig cykel.

-> Här finns balanscyklar till ditt barn

Ditt barn tränar balansen

Balanscykeln är till för att hjälpa ditt barn att lära sig balansera och glida fram. Detta kommer hjälpa barnet att hitta stabilitet och balanssinnet då barnet automatiskt får balansera varje rörelse genom en förskjutning av tyngdpunkten och att styra. När det sedan är dags att köpa en vanlig cykel med pedaler kommer barnet redan ha en balans och är tänkt att barnet inte ska behöva använda stödhjul.

Balanscykeln ger ökad motorik till din 2-åring

Utöver att barnet får träna på sitt balanssinne så tränas även kroppsmuskulaturen och motoriken. Med balanscykeln kan barnet använda både armar och ben på ett koordinerat sätt och ställer inte ett för högt krav på barnets förmåga eftersom barn oftast redan har rörelsen för gång och spring i sig. När barnet har lärt sig tekniken kommer hen att kunna springa mer eller mindre fort med balanscykeln, och på så vis ökas hastigheten.

Fler fördelar med balanscyklar till 2-åringar

Utöver detta är balanscykeln dessutom bra för rörelse och hälsa för både stora som små. Ni får även anledning att komma ut i friska luften. Låt gärna barnet använda balanscykeln när ni vuxna är ute på promenader, eller kanske till och med joggingturen när barnet börjar använda balanscykeln i högre hastighet.

Sammanfattning: Balancykel till 2-åring

  • Tränar barnens balanssinne
  • Ger ökad motorik
  • Ökad rörelse och är bra för hälsan
  • Får vara ute i friska luften

Kom ihåg att vara försiktig när barnet använder balanscykeln – var närvarande med översikt och se till att barnet alltid har på sig cykelhjälm.

Powered by Labrador CMS