Bolån med borgensmän

Hej!
Vi är ett par som pga omständigheter i livet (fantastisk bebis i magen) vill flytta 65 mil för att bo nära våra familjer. Bebisen kommer i augusti och då vill vi ha ett eget boende.
Jag har ett fast jobb här i Norrland, min sambo har ett halvårsvikariat. Jag kommer vara mammaledig från mitt arbete här.

I den nya staden kommer sambon söka arbete. Problemet är att lärartjänster ofta kommer ut med 2 veckors varsel, så det kommer ju vara oklart. Även jag kommer förstås söka arbete.

Det finns i princip inga hyresrätter i den nya staden.

Jag gissar att banken inte gärna ger bolån till en arbetslös och en med mammapenning (och jag förstår dem). Däremot har mina föräldrar sagt att de gärna går i borgen för vårt lån.

Hur fungerar det? Finns det en chans? Jag läste någonstans att många banker har som policy att inte använda sig av det systemet.

Finns andra alternativ?

Svar från experten
Hej! Stort grattis till bebisen! Vad mycket spännande ni har framför er! När vi på banken beviljar lån och lånelöften tittar vi i första hand på återbetalningsförmågan, dvs om kunderna har ekonomiskt utrymme för nya lån, idag och framöver? En viktig faktor där är ju inkomsten, att den är fast och tillräckligt hög. I vissa situationer kan vi komplettera med t ex föräldrar som medlåntagare, dvs att även föräldrarna står med på lånet och kan krävas på betalning om månadsbetalningarna skulle utebli. Enda sättet att få klarhet i frågan är att ta kontakt med er bank och be om lånelöfte. Ni kan söka lånelöfte hos mer än en bank om ni inte får det lånelöfte ni önskar. Fundera också själva om ni vill låna till ett hus innan ni har fasta inkomster, eller om det känns tryggt med en hyresrätt under tiden jobbsituationen är oviss. Lycka till med bostaden och med er nya familjemedlem! Hälsningar *Ida Snäll

Tidigare svar från experten Lotta

Här har vi samlat tidigare frågor och svar från vår expert Lotta. Det går inte att ställa nya frågor men förhoppningsvis så kan tidigare frågor och svar vara till hjälp för besökarna.

Vid akuta frågor och besvär hänvisar vi dig att ta kontakt med sjukvårdsupplysningen, 1177.

Annons: