Pevaryl Depot vid graviditet

Hej. Jag undrar om man kan använda Pevaryl Depot, den med vagitorium och kräm när man är gravid? Såg ett annat svar på hemsidan om att Pevaryl inte skulle användas vid graviditet. Är det skillnad på Pevaryl och Pevaryl Depot vid graviditet? För i bibackssedeln för Pevaryl Depot står det att den går att använda vid graviditet, vad ska man tro på, vågar jag ta det?

Svar från experten
Hej! Jag förstår att du blir villrådig där, då du upplever att det står olika information. Jag vet inte om det är en gammal bipackssedel som du har läst, men i den som finns nu så anges det att gravida kan använda Pevaryl Depot endast på sin läkares inrådan. Det är alltså inget som skall rekommenderas hur som helst. Det står också att under andra och tredje trimestern ska den potentiella nyttan för modern uppväga de möjliga riskerna för fostret. Det som rekommenderas till gravida som har konstaterad svamp är Canesten. Om du använder vagitoriter så skall du inte använda applikatorn då du är gravid utan istället föra in den med fingrarna, eftersom det är viktig att vara försiktig. För att få bästa effekten rekommenderas att du använder både vagitorirer och kräm, så att du både får den invändiga och utvändiga effekten. Hälsningar Lotta

Tidigare svar från experten Lotta

Här har vi samlat tidigare frågor och svar från vår expert Lotta. Det går inte att ställa nya frågor men förhoppningsvis så kan tidigare frågor och svar vara till hjälp för besökarna.

Vid akuta frågor och besvär hänvisar vi dig att ta kontakt med sjukvårdsupplysningen, 1177.