Torkad sojafärs
Mat & dryck
  1. Medlem sedan
    May 2008
    #1

    Torkad sojafärs

    Jag såg påsar med torkad sojafärs i butiken igår - det såg ut som hundmat ungefär, precis som ME skrev. Hur som - hur använder man det? Går det att göra som vanlig köttfärssås på det och behöver man blötlägga det etc?
  2. 1
    Torkad sojafärs Jag såg påsar med torkad sojafärs i butiken igår - det såg ut som hundmat ungefär, precis som ME skrev. Hur som - hur använder man det? Går det att göra som vanlig köttfärssås på det och behöver man blötlägga det etc?
  3. Medlem sedan
    Feb 2008
    #2
    Apäckligt om du frågar mig. Eller fullt ätbart om du kokar på det i tio minuter och sen gör något av det. Men jag skulle ju välja Quorn istället då sojafärsen har en märklig liten bismak (och lukt) som iofs då kan döljas. Men frågan är varför man skulle söka göra det när man kan fräsa på Quorn.
  4. 2
    Apäckligt om du frågar mig. Eller fullt ätbart om du kokar på det i tio minuter och sen gör något av det. Men jag skulle ju välja Quorn istället då sojafärsen har en märklig liten bismak (och lukt) som iofs då kan döljas. Men frågan är varför man skulle söka göra det när man kan fräsa på Quorn.
  5. Medlem sedan
    Nov 1999
    #3
    Jag använder torkad sojafärs relativt frekvent och tycker att den är godare än quornvarianten. Sen tycker jag den är praktiskt att ha på lut eftersom den håller länge när den är torkad.

    Jag kokar den ca 10 minuter i grönsaksbuljong och häller sedan av vattnet. Färsen i sig smakar väldigt lite, så jag brukar fräsa dem med kryddor och soja innan jag sedan gör något med den.

    An annan fördel med sojafärsen är att den är betydligt billigare än quorn eller reguljär köttfärs.
  6. 3
    Jag använder torkad sojafärs relativt frekvent och tycker att den är godare än quornvarianten. Sen tycker jag den är praktiskt att ha på lut eftersom den håller länge när den är torkad.

    Jag kokar den ca 10 minuter i grönsaksbuljong och häller sedan av vattnet. Färsen i sig smakar väldigt lite, så jag brukar fräsa dem med kryddor och soja innan jag sedan gör något med den.

    An annan fördel med sojafärsen är att den är betydligt billigare än quorn eller reguljär köttfärs.
  7. Medlem sedan
    Feb 2003
    #4
    Det beror på vilket märke det är. Biofoods färs är ganska grov och behöver förkokas. Den är den minst goda både när det gäller smak och konsistens, tycker jag, men den fungerar bra i mat med mycket kryddor. Veggo och Soya har båda mer finfördelade (och enligt mig godare) färser som inte behöver förkokas utan kan kokas direkt i den vätska man tillagar den i.

    Oavsett vilken sort du använder är smaksättningen viktig. Ljus soja är oumbärlig i de flesta rätter med sojafärs, även färssås till pasta, tacofärs eller annat där man inte tänker att soja passar in. Men det gör det alltså ändå. Ett bra buljongpulver och mycket kryddor är andra tips.

    Förutom röror till pasta och tacos fungerar sojafärs bra till biffar, burgare och bullar av olika slag och som paj- och pirogfyllning.

    Här kommer några receptskisser

    Färssås:
    Skär och fräs en lök i lite en stekpanna. Häll på krossade tomater och låt koka upp. Häll i torr sojafärs och rör runt. Krydda med ljus soja, vitlök, svartpeppar, oregano, basilika och buljongpulver och låt koka en stund. Späd med vatten vid behov och rör ner lite tomatpuré tills önskad konsistens uppnås.

    Tacofärs:
    Skär och fräs lök och chili. Häll på krossade tomater och låt koka upp. Tillsätt soja färs och rör runt. Krydda med ljus soja, vitlök, spiskummin, paprikapulver och lite kakao. Låt koka en stund och använd vatten och tomatpuré till önskad konsistens. Smaka av med salt eller mer soja.

    Om du använder en färs som behöver förkokas så fräser du den förkokta färsen tillsammans med löken på svag värme tills den inte vätskar längre och fått lite färg och gör resten likadant som i beskrinvingarna ovan.
  8. 4
    Det beror på vilket märke det är. Biofoods färs är ganska grov och behöver förkokas. Den är den minst goda både när det gäller smak och konsistens, tycker jag, men den fungerar bra i mat med mycket kryddor. Veggo och Soya har båda mer finfördelade (och enligt mig godare) färser som inte behöver förkokas utan kan kokas direkt i den vätska man tillagar den i.

    Oavsett vilken sort du använder är smaksättningen viktig. Ljus soja är oumbärlig i de flesta rätter med sojafärs, även färssås till pasta, tacofärs eller annat där man inte tänker att soja passar in. Men det gör det alltså ändå. Ett bra buljongpulver och mycket kryddor är andra tips.

    Förutom röror till pasta och tacos fungerar sojafärs bra till biffar, burgare och bullar av olika slag och som paj- och pirogfyllning.

    Här kommer några receptskisser

    Färssås:
    Skär och fräs en lök i lite en stekpanna. Häll på krossade tomater och låt koka upp. Häll i torr sojafärs och rör runt. Krydda med ljus soja, vitlök, svartpeppar, oregano, basilika och buljongpulver och låt koka en stund. Späd med vatten vid behov och rör ner lite tomatpuré tills önskad konsistens uppnås.

    Tacofärs:
    Skär och fräs lök och chili. Häll på krossade tomater och låt koka upp. Tillsätt soja färs och rör runt. Krydda med ljus soja, vitlök, spiskummin, paprikapulver och lite kakao. Låt koka en stund och använd vatten och tomatpuré till önskad konsistens. Smaka av med salt eller mer soja.

    Om du använder en färs som behöver förkokas så fräser du den förkokta färsen tillsammans med löken på svag värme tills den inte vätskar längre och fått lite färg och gör resten likadant som i beskrinvingarna ovan.
  9. Medlem sedan
    May 2008
    #5
    Tack för alla svar! Jag ska prova mig fram och se vad jag gillar bäst!
  10. 5
    Tack för alla svar! Jag ska prova mig fram och se vad jag gillar bäst!

Liknande trådar

  1. Lasagne på sojafärs
    By cat m Vilgot o Molly in forum Mat & dryck
    Svar: 4
    Senaste inlägg: 2006-03-07, 22:02
  2. Sojafärs-frysa
    By cat m Vilgot o Molly in forum Mat & dryck
    Svar: 8
    Senaste inlägg: 2006-03-07, 16:36
  3. Nina med fyran: om sojafärs
    By cat m Vilgot o Molly in forum Mat & dryck
    Svar: 2
    Senaste inlägg: 2006-01-22, 21:39
  4. Sojafärs?
    By cat m Vilgot o Molly in forum Mat & dryck
    Svar: 1
    Senaste inlägg: 2006-01-22, 14:44
  5. Kan man byta ut Quorn mot sojafärs när
    By Mumsfillibabba in forum Mat & dryck
    Svar: 2
    Senaste inlägg: 2005-10-19, 21:18
Kära besökare.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare (Ad blocker). Allt för föräldrar är ett annonsfinansierat community
och har därför valt att inte stödja användningen av annonsblockerare.

Avaktivera annonsblockeraren för att att få korrekt användareupplevelse.

Vänligen Allt för föräldrar