Hej på er där ute i etern.
Kanske någon har varit med om liknande.

Vårt barn började helt plötsligt med tics i form av att titta snett upp åt höger med båda ögonen samtidigt, typ så att bara ögonvitorna syntes.
Omständigheterna runt detta var följande.
På Söndagen började fotbollsträning,.på måndag morgon var det skolstart och måndag
kväll började tekniksimskola.
Vi har inte sett detta tidigare hos vårt barn som är 7 år.
Det började när vi satt och väntade i simhallen på att simskolan skulle börja.
Under träningen kom en del "ögontics" efteråt lugnade det ner sig och det kom några enstaka innan läggning.
På morgonen efter (Tisdag) kom det ytterligare några ögontics. På skolan hade dom inte sett något efter vi informerat dom om detta.
På Onsdagen hade skolan inte heller sett något (Kanske 1st), dock kom det en hel del på väg från skolan som sedan lugnade ner sig. Det kom något tics ibland men sen när vi åt middag så eskalerade ticsen fullständigt och var väldigt frekvent, var och varannan minut.
Dagen efter (Torsdag) lugnade ticsen ner sig till några få då och då.
Nu har det hållt på en vecka varav sista halva veckan mindre frekvent samtidigt som de flesta ticsen inte är lika "kraftfulla".

Har varit i kontakt med vårdcentral och ögonklinik samt läkare som vi känner privat. Samtliga säger samma sak. Tics som utlösts av stress. Finns inget alarmerande och det kommer att försvinna. Dock ska man inte påpeka detta vilket kan vara svårt.
Vi hoppas och tror att dom har rätt men det ser lite läskigt ut ibland och man har varit ganska orolig över att det är något allvarligt.

Vi märker att ticsen ökar på när barnet är uppspelt, vid fysisk ansträngning även vid trötthet.
Vid fokusering av t.ex att sitta och göra pyssel, pärlplattor, rita/måla etc. händer ingenting. När vi påpekade ticsen blev det stundtals värre.
Nu är dock de tics som kommer samma ögonröresle fast av "mjukare" karaktär. Inte lika frekvent som tidigare i veckan.
I övrigt märker vi inga andra förändringar. Äter bra, sover bra, inga koncetrationssvårigheter vare sig hemma eller i skolan. Synen är också bra.

Sammantaget på 1,5 vecka har skolan eventuellt sett 1 st tics.
Sista dagarna hemma har det varit olika frekvens på antal. Någon i timman, ibland ingen på att bra tag. sen kanske 3 på 1 timma. Ticsen är inte lika kraftiga och ihållande som de var i början. Eller så kanske man som
förälder inbillar sig.

Har någon av er där ute upplevt samma typ av scenario.
Är tacksam för tips och svar.