Sprängd anka
Ordet är fritt
  1. anchita
    #1

    Sprängd anka

    Har någon av er ätit det? Jag hittade det här receptet och änkte testa det någon dag:
    (måste det vara färska kantareller, eller kan man ta dem som finns på burk?)

    Sprängd anka orange
    Ingredienser
    (4 portioner)

    2 ankbröst

    LAG:
    1 dl råsocker
    2 dl salt
    2 lagerblad
    12 kryddpepparkorn
    2 kanelstänger
    10 kryddnejlikor
    1 liten bit ingefära ca 5 cm
    3 dl vatten

    SÅS:
    2 schalottenlökar
    olivolja
    2 dl vin
    5 dl kalvfond ev konc på flaska som blandas ut enligt anvisning
    1 dl färskpressad apelsinsaft
    2 msk socker
    1 vitlöksklyfta
    ev maizena eller potatismjöl

    SVAMP OCH GRÖNT-RAGU:
    2 morötter
    4 potatisar
    8 sparrisar
    200 g sockerärter
    200 g kantareller eller annan svamp
    olivolja
    gourmetsalt

    Tillagningstid: Över 20 min
    Svårighetsgrad: Avancerat


    Gör så här
    Börja med lagen. Koka upp socker, kryddor och vatten. Låt sedan kallna.

    Lägg i ankbrösten i den svala lagen och ställ kallt i fyra timmar.
    Sätt ugnen på 100°C.

    Snitta ankbrösten på skinnsidan. Bryn brösten med skinnet ner i torr panna. Bryn även hastigt på köttsidan. Lägg ankbrösten på grillgaller och sätt in i ugnen. Ankbrösten är klara (rosa) när innertemperaturen är 58-60°C. Mät med köttermometer.

    Under tiden:
    Finhacka schalottenlöken. Fräs i olja. Slå på vin, fond, apelsinsaft, socker samt krossad vitlök. Koka ihop såsen något. Red med maizena utrörd i kallt vatten så att såsen får en simmig konsistens. Krydda.

    Skala och skär morot, potatis och sparris i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Låt rinna av.
    Putsa svampen och skär ev i mindre bitar. Fräs i olja tills vätskan försvunnit. Låt svampen torka på hushållspapper. Fräs den sedan på nytt i het olja så att den får färg. Krydda.
    Vänd ner svamp och grönt i såsen. Smaka av.

    Skär ankbrösten i tunna skivor. Lägg upp svamp- och grönt-ragun på varma tallrikar och lägg ankskivorna ovanpå. Strö över lite gourmetsalt och servera.
  2. 1
    Sprängd anka Har någon av er ätit det? Jag hittade det här receptet och änkte testa det någon dag:
    (måste det vara färska kantareller, eller kan man ta dem som finns på burk?)

    Sprängd anka orange
    Ingredienser
    (4 portioner)

    2 ankbröst

    LAG:
    1 dl råsocker
    2 dl salt
    2 lagerblad
    12 kryddpepparkorn
    2 kanelstänger
    10 kryddnejlikor
    1 liten bit ingefära ca 5 cm
    3 dl vatten

    SÅS:
    2 schalottenlökar
    olivolja
    2 dl vin
    5 dl kalvfond ev konc på flaska som blandas ut enligt anvisning
    1 dl färskpressad apelsinsaft
    2 msk socker
    1 vitlöksklyfta
    ev maizena eller potatismjöl

    SVAMP OCH GRÖNT-RAGU:
    2 morötter
    4 potatisar
    8 sparrisar
    200 g sockerärter
    200 g kantareller eller annan svamp
    olivolja
    gourmetsalt

    Tillagningstid: Över 20 min
    Svårighetsgrad: Avancerat


    Gör så här
    Börja med lagen. Koka upp socker, kryddor och vatten. Låt sedan kallna.

    Lägg i ankbrösten i den svala lagen och ställ kallt i fyra timmar.
    Sätt ugnen på 100°C.

    Snitta ankbrösten på skinnsidan. Bryn brösten med skinnet ner i torr panna. Bryn även hastigt på köttsidan. Lägg ankbrösten på grillgaller och sätt in i ugnen. Ankbrösten är klara (rosa) när innertemperaturen är 58-60°C. Mät med köttermometer.

    Under tiden:
    Finhacka schalottenlöken. Fräs i olja. Slå på vin, fond, apelsinsaft, socker samt krossad vitlök. Koka ihop såsen något. Red med maizena utrörd i kallt vatten så att såsen får en simmig konsistens. Krydda.

    Skala och skär morot, potatis och sparris i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Låt rinna av.
    Putsa svampen och skär ev i mindre bitar. Fräs i olja tills vätskan försvunnit. Låt svampen torka på hushållspapper. Fräs den sedan på nytt i het olja så att den får färg. Krydda.
    Vänd ner svamp och grönt i såsen. Smaka av.

    Skär ankbrösten i tunna skivor. Lägg upp svamp- och grönt-ragun på varma tallrikar och lägg ankskivorna ovanpå. Strö över lite gourmetsalt och servera.
  3. anchita
    #2
    obs. Detta är inte ironiskt riktat mot någon här på aff. Kände att jag bör förtydliga det.
  4. 2
    obs. Detta är inte ironiskt riktat mot någon här på aff. Kände att jag bör förtydliga det.
  5. Quentin
    #3
    Lugnt
  6. 3
    Lugnt

Liknande trådar

  1. Varför heter det sprängd anka?
    By jennifer in forum Ordet är fritt
    Svar: 8
    Senaste inlägg: 2010-04-05, 12:45
  2. 10 kg-vallen sprängd!
    By Viivi in forum _1003 Marsbarn
    Svar: 7
    Senaste inlägg: 2009-12-07, 22:16
  3. Paul Anka lämnar Anna Anka
    By Matilda M in forum Ordet är fritt
    Svar: 11
    Senaste inlägg: 2009-12-06, 17:38
  4. Jag blev sprängd idag!
    By KAJO! in forum Ordet är fritt
    Svar: 1
    Senaste inlägg: 2009-09-09, 21:32
  5. 8-kg-gränsen sprängd.
    By Maline med 2 in forum _0605 Majbarn
    Svar: 4
    Senaste inlägg: 2006-11-25, 10:27
Kära besökare.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare (Ad blocker). Allt för föräldrar är ett annonsfinansierat community
och har därför valt att inte stödja användningen av annonsblockerare.

Avaktivera annonsblockeraren för att att få korrekt användareupplevelse.

Vänligen Allt för föräldrar