Hela denna sektion är ett samarbete med Swedbank och sparbankerna
Så gör du sparandet till ett roligt projekt – 8 tips

Så gör du sparandet till ett roligt projekt – 8 tips

Att spara pengar kan kännas som ett stort projekt, och många tänker inte på de små pengatjuvar i vardagen som man faktiskt kan spara in på då och då. Här kommer smarta tips för hur du kan göra sparandet till ett roligt projekt.

Har du och familjen något som ni skulle vilja göra eller köpa, men som ni inte känner att ni har råd med. Kanske en resa på något skollov, eller är det läge för en ny och större soffa?  Med våra tips blir sparandet roligare!
 

1. Skaffa en matlådekompis

En sak som är ganska enkel att spara in pengar på är att inte köpa lunch ute varje dag. Istället kan du laga matlådor och ta med, och kanske ännu hellre – skaffa en matlådekompis. Kanske har du någon kollega du kan teama ihop dig med, så kan ni turas om att ta med matlådor. Det blir garanterat roligare än att ta med gårdagens middag i matlådan varje dag. 
 

2. Ordna en klädbytardag

Du har säkert kläder i garderoben som du inte längre använder av olika anledningar, och likaså har dina vänner och bekanta. Varför inte ordna en klädbytardag där ni helt enkelt byter kläder med varandra, istället för att köpa nya?
 

3. Sälj det du inte använder

Det sägs att svenskarna har saker till ett värde av flera tusen kronor hemma – som de inte använder. Känner du igen dig?  Det finns många sajter och appar där du kan sälja saker du inte längre använder, till exempel barnens urväxta kläder, datorn som ingen längre använder eller något porslin du tröttnat på. Här kan barnen också vara med och sälja leksaker de inte längre använder och på så sätt tjäna egna pengar.

 

4. Säg upp onödiga abonnemang

Se över vilka abonnemang ni har i familjen, och reflektera över om ni verkligen behöver alla olika streaming- och musiktjänster, eller om det finns billigare alternativ på marknaden. Har du Swedbank eller sparbankerna som bank kan du använda deras smarta tjänst “Abonnemangshjälpen”. I den kan du jämföra priser från olika leverantörer, och säga upp befintliga avtal om du hittar en leverantör med bättre pris. Tjänsten är kostnadsfri och finns i bankappen!
 

5. Storhandla med familjen

Sluta småhandla flera gånger i veckan, och åk istället och storhandla en eller två gånger i månaden. Det kan låta tråkigt, men det behöver det inte vara. Gör det till en rolig familjeaktivitet genom att hela familjen hjälps åt i butiken! Små barn kan få hjälpa till att plocka från hyllorna, medan större barn kan få en egen liten inköpslista och hämta varor i butiken. Se över hur mycket billigare det blir när ni storhandlar och lägg undan mellanskillnaden på ett sparkonto så ni kan göra något roligt tillsammans.
 

6. Sätt upp ett kortsiktigt och gemensamt sparmål

För att konkretisera sparandet för både dig själv och barnen kan det vara en bra idé att sätta upp ett kortsiktigt sparmål för något ni vill hitta på. Det kan vara att till exempel se en rolig föreställning eller gå till en nöjespark. Hela familjen kan hjälpa till med sparandet, så att alla känner sig delaktiga när målet väl är nått. Hur snabbt kan ni nå målet?
 

7. Ät ur frys och skafferiet

Hur ofta fryser man till inte in köttfärs som man sedan glömmer att man har när det väl är dags för tacokväll, vilket gör att man köper nytt istället för att använda det man har? Du kan förmodligen göra goda rätter av maten ni redan har, och det är givetvis bättre att tillaga den innan den blir dålig. Bara fantasin sätter gränserna för vad du kan åstadkomma i köket – så sätt på dig och barnen förkläden och kockmössor och börja testa er fram till nya maträtter. 
 

8. Ha ett sparande du inte märker av

Genom att lägga in en automatisk överföring till sparkontot varje månad när lönen kommit in, så kommer du knappt märka av att du sparar. Att försöka spara pengar i slutet av månaden brukar inte vara en bra idé. Att spara pengar utan att märka det kanske inte är ett så roligt projekt, men desto roligare är det att se hur saldot på sparkontot ökar varje månad!

 

Lycka till med sparandet!

I samarbete med Swedbank och sparbankerna

 

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i finansiella instrument innebär ett risktagande och du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. Vid en placering i utländska finansiella instrument kan utfallet även påverkas av eventuell kursutveckling.

Swedbanks inlåningskonton omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Kontohavare har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp som motsvarar högst 950 000 kronor. Riksgälden ska göra ersättningen tillgänglig för utbetalning inom sju arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. Utöver detta belopp kan kontohavare enligt lag under vissa förutsättningar få ersättning för vissa insättningar som hänförs till särskilt angivna händelser, t ex försäljning av privatbostad, avgångsvederlag och försäkringsersättning, med högst 5 miljoner kronor. En längre tid för utbetalning kan då aktualiseras.