Styrkelyft, viktklasser och SM-kval

Under åren som jag har tränat, så har min kroppsvikt aldrig haft någon betydelse. I början strävade jag förvisso efter att gå upp i vikt som ett bevis på att jag ökade i muskelmassa. Därefter har prestationen alltid varit prioritet. Antalet kilon på stången har alltid varit viktigare än kilon på vågen.

Jag har tränat en del CrossFit, där det inte finns några viktklasser. Jag insåg dock att jag är ett huvud kortare och väger 15-20 kg mindre än alla de überstarka tjejerna. Förutsättningarna har varit olika, men jag har kunnat lyfta lika mycket (eller mer) som de större tjejerna. Det gav mig en tankevurpa, så jag började snegla på styrkelyft där jag kan dra nytta av min lilla storlek. Här har vi en sport där jag kan känna mig stark i förhållande till min låga kroppsvikt.

Jag lånade min mammas badrumsvåg för att kolla vilken viktklass i styrkelyft jag rimligtvis kommer tävla i och utifrån det ha ett sikte på vilka vikter jag vill klara av i knäböj, bänkpress och marklyft.

Då såg jag att jag ligger mittemellan två viktklasser. I den lägre viktklassen är mina PB-vikter precis och nosar runt kvalgränsen till SM. I den högre viktklassen behöver jag öka några kilon till på skivstången om jag vill uppnå kvalgränsen till SM.

Plötsligt fick kroppsvikten en betydelse och jag äger numera en egen badrumsvåg. Den används dock inte så flitigt, för jag vill inte att kroppsvikten tar fokus ifrån min träning. Jag har som fokus att äta som vanligt, röra mig som vanligt och träna som vanligt – och låta tiden utvisa om det blir den lägre eller övre viktklassen. (Även om den lägre viktklassen lockar lite mer eftersom det skulle vara som att halka rätt in i den ljuva kvalgränsen till SM…)

Nybörjare på gymmet?

Nybörjare på gymmet

Hej från Slagskeppet på Gärdet, där jag jobbar som personlig tränare! Vi måste prata om det här med att vara nybörjare på gymmet. Du känner säkert igen dig. Kollegan pratar hetsigt om CrossFit på varje kafferast, bästisen går regelbundet på gruppträning, syrran spelar hockey och kusinen rider. Du provar dig fram från det ena till det andra och upptäcker till slut att löpning är det bästa som finns. Eller kampsport eller styrkelyft eller tyngdlyftning eller tennis… Eller precis vad som helst.

Träning är för alla. Men all träning är inte för alla. För vi gillar olika och har olika förutsättningar. För att träningen ska bli hållbar och kännas meningsfull behöver vi hitta vår grej. Det som gör att vi vill fortsätta.

Nybörjare på gymmet

Det här är Maria. Hon är 60 år fyllda och har tränat regelbundet med mig i ett par år. Vi började med att stärka upp svaga länkar, jobba med kosten och väldigt mycket kring den mentala inställningen. Under åren har Maria successivt kunnat jobba upp sig mot tyngre utmaningar och nu imponerar hon mig gång på gång genom att visa ett starkt engagemang, disciplin och urkraft. Hon den absolut starkaste och coolaste 60-åringen som jag känner! 

Oavsett om du har en fritidsaktivitet eller bara känner att du behöver stärka upp din kontorskropp, så mår du bättre av att gå till gymmet. Det vet du, och det är därför du har tagit beslutet att satsa på din träning.

I det långa loppet vill vi alla vara smärtfria, orka bära hem matkassarna, leka med barnen och bli gamla utan en massa onödig slitage på kroppen. Att träna är att investera i sin egen hälsa – i kroppen som man ska leva i i resten av sitt liv.

Nybörjare på gymmet

Jag jobbar också som personlig tränare i superfina Lofsangruppens Studio på Södermalm. Genom åren har jag tränat unga och gamla, nybörjare och elit, gravida och nyförlösta, möhippor och barngrupper, idrottslag och företag. Ett väldigt varierande och kul arbete! 

Nu i januari är det många som har tagit beslutet att komma igång med träningen på gym. Efter alla år i träningsbranschen ser jag samma trend varje år, dels där jag tränar men också genom alla mail som trillar in.

Det är många nya på gymmet, vilket jag som jobbar i branschen tycker är superkul. Träning bidrar ju till en bättre hälsa, självförtroende och livskvalitet i allmänhet. Att fler tar tag i detta gör mig stolt!

Nybörjare på gymmet

Ett stort plus i kanten till Slagskeppet, där det alltid går att köpa en fräsch portion mat (eller ett hälsosamt mellanmål) direkt efter träningspasset. 

Bor du i Stockholm och vill träna på Södermalm eller Gärdet? Då kan du passa på att investera i dig själv inför 2018. Eftersom det fortfarande trillar in förfrågningar till mig så har jag bestämt mig för att förlänga mitt PT-erbjudande till 31 januari 2018. För 4500 kr får du 6 st PT-timmar, individuell kostrådgivning och 12 veckors skräddarsytt träningsprogram. Länk här!

Just fuc*ing bring it!

Sedan jag skrev sist har det både varit jul och nyår.

Det är inte ofta vi är så många samlade, men när Lofsangruppen firade av året med julbord på Gamla Riksarkivet var vi ett gediget gäng. Mycket julmat åkte rakt ut i biceps, men bäst av allt är ändå Gamla Riksarkivets episka GODISRUM. Tänk er den där scenen från Pippi Långstrump när hon går in i godisaffären – ungefär så!

 

Självaste julafton firades delvis på jobbet (åhja…) men lagom till Kalle Anka var jag och kidsen samlade hemma hos mina föräldrar där det bjöds på massor av gott att äta. För barnen var det lika magiskt som alltid och de var så nöjda och glada över alla julklappar de fick.

Det var ett bra avslut på året, men jag måste ärligt säga att år 2017 var ett riktigt skitår för mig och jag är glad över att kunna vända blad och skutta vidare till ett nytt kapitel. 2017 var året som jag kommer minnas som en enda stor utmaning då jag litade på personer jag inte borde ha litat på, sa tack och adjö och fick pendla mellan högt och lågt genom hela året. Det har varit otroligt tufft och påfrestande på många plan.

Å andra sidan bevisade år 2017 för mig återigen att jag har världens bästa familj, att livet är oförutsägbart på både gott och ont, att det alltid dyker upp nya chanser och att man alltid orkar lite mer hur tungt och jobbigt saker än är.

Jag är ännu starkare i år.

2018 – just fuc*ing bring it!

Grundträning

Grundträning, grundträning, grundträning… Just nu slipar jag på svagheter och det är hög volym på träningen. Jag jobbar mycket med stabilitet i kroppen, särskilt kring höften som är lite bråkig ibland.


Att slipa på svagheter med kaos-knäböj: 60 kg på stången och en 10 kg-platta hängandes i varje ände. Totalt 80 busiga kilon.

Att skapa instabilitet i träningen är ett sätt att jobba mer med stabilitet. Jag har under veckan gjort kaos-bänkpress och och kaos-knäböj. Alltså, vanliga bänkpress och knäböj förutom med den lilla detaljen att man hänger upp vikter i varsin ände av skivstången med gummiband.

De vinglande vikterna på sidorna gör att stången känns instabil – och därmed behöver jag göra rörelserna väldigt kontrollerat.


Att träna hög volym på marklyften: 5 set med 10 reps på 100 kg. Utan bälte och givetvis utan dragremmar. 

Dessutom är det många kilon som måste lyftas varje vecka, vilket görs effektivast om jag sänker vikterna och kör väldigt många reps och set. Det är en utmanande period. Jag blir flåsig och längtar mest efter att bara få köra riktigt tungt.

 

Smått överväldigad

Smått överväldigad. Jag fick så himla härlig feedback på Instagram när jag berättade att jag ska börja tävla i styrkelyft. Likes och kommentarer haglade in som aldrig förr. Jag är inte så aktiv i sociala medier med saker som jag gör, så jag är inte van vid att få så många hejarop i digitala världen. Hur cool och tuff jag än är på insidan och tänker att ”jag kan själv”, så stärker det ännu mer att ha en massa supporters i ryggen. Med min egen hejaklack så blir jag bara ännu mer pepp! Tusen tack för det – ni är guld värda!

Jag har under veckan som gått hunnit träffa några andra av lyftarna på klubben och surrat lite. Styrkelyftscoachen är superpepp för vi har blivit ett riktigt köttigt gäng nu både på herr-, och damsidan. Siktet är högt inställt och jag som är rookie på det hela ser framemot det med skräckblandad förtjusning. När det pratas om kvalgränser till både Elitserien och SM, så inser jag att det här är på riktigt. Det är inte bara träna och lyfta på gym – det är också att prestera så bra som möjligt för sitt lag. Att tävla i styrka – det är ändå rätt coolt.

Nu har jag förvisso varit förkyld och träningen har blivit lite sisådär. Jag har blivit tvungen att lyfta mindre och vila mer. Det är bara drygt två månader kvar till första serietävlingen och det är inte mycket tid om man ska hinna lägga på några kilon på stången.

P.S. Jag gör lite reklam för mig själv här: passa på att spana in mitt PT-erbjudande som jag har just nu. Du får 6 tillfällen personlig träning, kostrådgivning och 12 veckors träningsprogram till reducerat pris. PT sker antingen på Slagskeppet (Gärdet) eller Lofsangruppens Studio (Södermalm) utan att det tillkommer några extra avgifter. Att träna med PT är bästa investeringen i dig själv!