Tomatsås?
Ordet är fritt
  1. Medlem sedan
    Jan 2004
    #1

    Tomatsås?

    Jag läste i Mikos (?) inlägg med skolmatsedeln att de skulle äta falafel med kryddig tomatsås och matvete (tror jag det var).

    Och nu undrar jag hur ni gör tomatsås? En kryddig tomatsås som kan passa till falafel.
    Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra,
    mod att förändra det jag kan,
    och förstånd att inse skillnaden.
  2. 1
    Tomatsås? Jag läste i Mikos (?) inlägg med skolmatsedeln att de skulle äta falafel med kryddig tomatsås och matvete (tror jag det var).

    Och nu undrar jag hur ni gör tomatsås? En kryddig tomatsås som kan passa till falafel.
  3. Medlem sedan
    Apr 2012
    #2
    Steker lök och vitlök och hackar i färska tomater. Jag brukar krydda med salt, peppar, socker, vinäger och basilika. Kokar länge så det blir mustigt, uppåt en timme. Passar väldigt bra till grillat också.
  4. 2
    Steker lök och vitlök och hackar i färska tomater. Jag brukar krydda med salt, peppar, socker, vinäger och basilika. Kokar länge så det blir mustigt, uppåt en timme. Passar väldigt bra till grillat också.
  5. Medlem sedan
    Aug 2010
    #3
    Sist fräste jag chili, gul lök, rödlök och vitlök. Hackade i körsbärstomater och lät det puttra länge med salt och peppar. Tillsatt färsk timjan, oregano och en klick hemmagjord sambal.

    Har inga mått på något, gör alltid på känn. Jättegott!
  6. 3
    Sist fräste jag chili, gul lök, rödlök och vitlök. Hackade i körsbärstomater och lät det puttra länge med salt och peppar. Tillsatt färsk timjan, oregano och en klick hemmagjord sambal.

    Har inga mått på något, gör alltid på känn. Jättegott!
  7. Medlem sedan
    Aug 2010
    #4
    Ibland finhackar jag purjo också förresten. Det går att variera med en massa saker och att det blir lika gott vilket som. Basilika om man gillar det, paprika om man gillar det. Socker brukar jag också runda av med på slutet så binder det ihop till en rundare smak
  8. 4
    Ibland finhackar jag purjo också förresten. Det går att variera med en massa saker och att det blir lika gott vilket som. Basilika om man gillar det, paprika om man gillar det. Socker brukar jag också runda av med på slutet så binder det ihop till en rundare smak
  9. Salander
    #5
    Hmm jag skulle hellre äta tomatsallad med tomat, rödlök och mycket persilja till det. Men den kanske funkar lika bra som sås? Bara du tar färska tomater och lök i så kan inget gå fel
  10. 5
    Hmm jag skulle hellre äta tomatsallad med tomat, rödlök och mycket persilja till det. Men den kanske funkar lika bra som sås? Bara du tar färska tomater och lök i så kan inget gå fel
  11. Medlem sedan
    Jan 2004
    #6
    Tack ni som svarat
    men människor, jag är en receptmänniska, jag måste liksom få åtminstone lite mått att gå efter, annars vågar jag inte ens tänka tanken på att prova
  12. 6
    Tack ni som svarat
    men människor, jag är en receptmänniska, jag måste liksom få åtminstone lite mått att gå efter, annars vågar jag inte ens tänka tanken på att prova
  13. Salander
    #7
    Haha sorry jag använder aldrig recept, du får köra med Google
  14. 7
    Haha sorry jag använder aldrig recept, du får köra med Google
  15. Medlem sedan
    Aug 2010
    #8
    Smaka av hela tiden så kan det inte bli fel. Jag använder aldrig någonsin recept så där kan jag inte hjälpa dig tyvärr..

    Men fräs t ex en gul lök och ett par vitlöksklyftor och ta sen i mer och mer av tomater tills det känns bra Och sen krydda och smaka, krydda och smaka
  16. 8
    Smaka av hela tiden så kan det inte bli fel. Jag använder aldrig någonsin recept så där kan jag inte hjälpa dig tyvärr..

    Men fräs t ex en gul lök och ett par vitlöksklyftor och ta sen i mer och mer av tomater tills det känns bra Och sen krydda och smaka, krydda och smaka
  17. Medlem sedan
    Nov 1999
    #9
    Jag börjar med att steka en lök och en paprika så att de smakar sött, sedan vänder jag ner tomater - hela eller burktomater spelar inte så stor roll, det är viktigare med första steget. Pressar ner en vitlök och sedan kryddar jag försiktigt med cayenne, salt och peppar. Är inte så intresserad av att få styrka i såsen, utan en rejält mustig smak...
  18. 9
    Jag börjar med att steka en lök och en paprika så att de smakar sött, sedan vänder jag ner tomater - hela eller burktomater spelar inte så stor roll, det är viktigare med första steget. Pressar ner en vitlök och sedan kryddar jag försiktigt med cayenne, salt och peppar. Är inte så intresserad av att få styrka i såsen, utan en rejält mustig smak...
  19. Medlem sedan
    Jan 2004
    #10
    Mäh, taskmört
  20. 10
    Mäh, taskmört
  21. Medlem sedan
    Jan 2004
    #11
    Lite att gå på i alla fall, tack
  22. 11
    Lite att gå på i alla fall, tack
  23. Medlem sedan
    Jan 2004
    #12
    Hur mycket tomater ungefär? Och när du skriver "pressa i en vitlök", menar du då en hel vitlök? Eller menar du en vitlöksklyfta?
  24. 12
    Hur mycket tomater ungefär? Och när du skriver "pressa i en vitlök", menar du då en hel vitlök? Eller menar du en vitlöksklyfta?
  25. Medlem sedan
    Nov 2003
    #13
    Svetta ett par gula, finhackade lökar och några klyftor vitlök i lite olivolja, lägg i tomater (köttiga tomater som plommontomater blir godast), slå i en skvätt vitt vin. Låt koka med kryddor som timjan, oregano och mejram (jag brukar knyta in dem i grovmaskigt tyg). Om man vill lägger man i finhackad färsk chili. Koka länge tills det är mustigt. Jag gillar inte att ha socker i men tar ibland några droppar balsamico. Och sen lägger jag i finhackad basilika precis på slutet.
    Jag brukar koka sås på 3-4 kg tomater och frysa in i platta påsar, jättegott att ha i pastasås eller till att koka kyckling i exempelvis. Eller ha som de är förstås.
  26. 13
    Svetta ett par gula, finhackade lökar och några klyftor vitlök i lite olivolja, lägg i tomater (köttiga tomater som plommontomater blir godast), slå i en skvätt vitt vin. Låt koka med kryddor som timjan, oregano och mejram (jag brukar knyta in dem i grovmaskigt tyg). Om man vill lägger man i finhackad färsk chili. Koka länge tills det är mustigt. Jag gillar inte att ha socker i men tar ibland några droppar balsamico. Och sen lägger jag i finhackad basilika precis på slutet.
    Jag brukar koka sås på 3-4 kg tomater och frysa in i platta påsar, jättegott att ha i pastasås eller till att koka kyckling i exempelvis. Eller ha som de är förstås.
  27. Medlem sedan
    Jan 2004
    #14
    Tack för tips. De proportioerna du angav nu "ett par lökar och några klyftor vitlök", är det till 3-4 kilo tomater? Och hur mycket färsk chili i så fall? På ett ungefär bara så jag får lite hum.
  28. 14
    Tack för tips. De proportioerna du angav nu "ett par lökar och några klyftor vitlök", är det till 3-4 kilo tomater? Och hur mycket färsk chili i så fall? På ett ungefär bara så jag får lite hum.
  29. Medlem sedan
    Aug 2000
    #15
    Sist jag gjorde tomatsås så tog jag en gul lök, 2-3 klyftor vitlök, 1/2 chili och 1 tetra tomatkross (smaksatt med örter) och en med passerade tomater.
    Hade i lite honung (kanske 1 tsk) för att lyfta tomatsmaken, salt, peppar, nåt stänk tabasco och lite örtkryddor och lät puttra ganska länge.
  30. 15
    Sist jag gjorde tomatsås så tog jag en gul lök, 2-3 klyftor vitlök, 1/2 chili och 1 tetra tomatkross (smaksatt med örter) och en med passerade tomater.
    Hade i lite honung (kanske 1 tsk) för att lyfta tomatsmaken, salt, peppar, nåt stänk tabasco och lite örtkryddor och lät puttra ganska länge.
  31. Medlem sedan
    Jan 2004
    #16
    Tack så mycket
  32. 16
    Tack så mycket
  33. Medlem sedan
    Nov 2003
    #17
    Jag var tvungen att ta en yoga- paus där, men nu skall jag svara: det går ju inte att svara på! Jag gillar ganska starkt så jag brukar ta en eller två chilifrukter, men jag odlar dem själv och de är därför mycket olika i styrkan..Två stora lökar brukar bli bra, och kanske en halv vitlök (4-5 klyftor) för en neutral smak. Vin så mycket att det ger lite smak, men inte smakar vin. Ja du hör, det finns många alternativ. Huvudsaken är att man själv tycker att det blir gott.
  34. 17
    Jag var tvungen att ta en yoga- paus där, men nu skall jag svara: det går ju inte att svara på! Jag gillar ganska starkt så jag brukar ta en eller två chilifrukter, men jag odlar dem själv och de är därför mycket olika i styrkan..Två stora lökar brukar bli bra, och kanske en halv vitlök (4-5 klyftor) för en neutral smak. Vin så mycket att det ger lite smak, men inte smakar vin. Ja du hör, det finns många alternativ. Huvudsaken är att man själv tycker att det blir gott.
  35. Medlem sedan
    Jan 2004
    #18
    Gaaah vad svårt ni gör det för mig Men tack för att ni försöker svara i alla fall
    Jag har sökt lite på recept.nu och på tasteline också. Ska nog testa lite i helgen
  36. 18
    Gaaah vad svårt ni gör det för mig Men tack för att ni försöker svara i alla fall
    Jag har sökt lite på recept.nu och på tasteline också. Ska nog testa lite i helgen
  37. Medlem sedan
    Nov 1999
    #19
    En vitlöksklyfta och jag tar de tomater jag har hemma Har jag bara burktomater blir det en sådan burk...
  38. 19
    En vitlöksklyfta och jag tar de tomater jag har hemma Har jag bara burktomater blir det en sådan burk...
  39. Medlem sedan
    Jan 2004
    #20
    Tack då har jag lite hum i alla fall
  40. 20
    Tack då har jag lite hum i alla fall
Kära besökare.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare (Ad blocker). Allt för föräldrar är ett annonsfinansierat community
och har därför valt att inte stödja användningen av annonsblockerare.

Avaktivera annonsblockeraren för att att få korrekt användareupplevelse.

Vänligen Allt för föräldrar