Tips
http://www.ica.se/recept/bountybollar-714212/
http://www.arla.se/recept/saffranstryffel/
Saffranssnittar
ca 35 stycken.
1 kuvert saffran, ½ g
1 dl socker
150 g smör
1½ msk ljus sirap
1½ tsk bakpulver
3½ dl vetemjöl
Gör så här:
1.Sätt ugnen på 175 grader. Stöt saffranet till ett fint pulver med 1 tsk av sockret.
2.Lägg smöret i en bunke. Tillsätt resten av sockret och saffransblandningen. Rör blandningen ljus och porös.
3.Tillsätt sirapen. Blanda ner mjöl blandat med bakpulver. Arbeta snabbt samman till en deg. Dela degen i tre jämnstora bitar.
Rulla ut dem plåtlånga och lägg över på plåt med bakpapper. Platta till dem lätt.
4.Grädda dem mitt i ugnen i ca 15 minuter.Skär längderna i sneda snittar medan de fortfarande är lite varma.
OBS:Ta fram smöret i början annars är det hårt...
----------------------------------------------------------------
Pepparkaksflarn
För 12-24 personer.
Pepparkaksflarn
Källa:
www.kakor.net
Uppladdad av: Bodil56
17748
Ingredienser
3 dl honung
100 gram smör
3 dl strösocker
1 ägg
2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
4 dl vetemjöl
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1/2 tsk nejlikor
Gör så här
Börja med att röra ihop honung, smör, socker och ägget.
Blanda bikarbonatet, vetemjöl, salt och kryddorna.
Häll i mjölblandningen i honungsblandningen och rör ihop till en mycket lös deg.
Låt degen vila kallt under en timme, detta för att degen skall stelna lite och göra
det något mer lättjobbat.
Hetta upp ugnen till 175 grader.
Smöra en plåt, klicka sedan ut små klickar c:a 2 teskedar av smeten/degen. Håll stora
avstånd mellan klickarna, på en normalstor plåt är 3 rader med 4 klickar i varje lagom.
Sätt i plåten något under mitten i ugnen, grädda flanen ljust bruna. Detta tar c:a 5-8
minuter. Låt plåten kallna ett par minuter och lossa sedan flanen med en vass tunn kniv.
Skär man för tidigt är flanen för mjuka, går det för lång tid så kan flanen bli spröda
och ganska lätt gå sönder.
Lägg flanen plant för att svalna.
------------------------------------------------------------------------
Cheesecake med pepparkaka och choklad
Buffé nr 12 2009, sid 21
Ingredienser
Portioner: för 8-10 personer
75 g smör
150 g pepparkakor
250 g vit choklad
75 g mörk choklad
400 g färskost av philadelphiatyp
1 dl kesella (10%)
1 dl socker
lingon att garnera med
Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Smält smöret och mixa det med pepparkakorna i en matberedare
till en smulig deg. Tryck ut på bottnen i en form med löstagbar
kant, ca 24 cm i diameter, gärna en hjärtformad. Grädda bottnen
i 8–10 minuter.
3. Smält den vita chokladen i ett vattenbad och ta från värmen.
Grovhacka den mörka chokladen.
4. Blanda färskost, kesella och socker. Tillsätt den smälta vita
chokladen, lite i taget, under ständig omrörning. Blanda ner den
hackade chokladen.
5. Fyll formen och ställ kallt ca 4 timmar.
Garnera med lingon runt kanten.
-------------------------------------------------------------
Punschkulor
100 gr margarin
½ dl vatten
½ dl punsch
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 msk kakao
Garnering:
Strössel eller kokos
Smält margarinet och rör ner övriga ingredienser till en jämn smet
som sedan läggs svalt att vila i ca ½ timme. Forma till lagom stora
kulor som sedan rullas i strössel eller kokos.
Förvara i kyl eller frys.
-------------------------------------------------------------
Svensk nougat
5 dl socker
1 krm salt
1½ dl honung eller ljus sirap
1 1/4 dl vatten
2-3 äggvitor
75 gr rostade nötkärnor
Blanda socker, salt, honung eller sirap och vatten i en kastrull
och koka allt på hög värme ca 1 tim. Koka tills blandningen börjar
bli tjockflytande och svagt ljusgul till färgen.
Doppa en sked i sockerlagen och därefter i ett glas med kallt vatten.
Massan ska då vara lite seg men gå att bryta sönder. Vispa äggvitorna
till hårt skum och tillsätt den heta sockerlagen i en fin stråle under
fortfarande kraftig vispning i ca 10 minuter.
Den ska vispas till dess att den tjocknar och blir seg. Ju längre Du
vispar desto fastare och segare blir nougaten. Hacka nötterna grovt
och blanda ner i smeten. Häll upp den på bakplåtspapper och forma
till 4 smala längder ca 2 cm breda.
Låt stå ett tag tills smeten torkat något. Skär sedan i tjocka bitar.
Linda in dem i plastfolie.
-------------------------------------------------------------
Punschknappar
3 dl vispgrädde
5 dl socker
4 droppar arrak
2 tsk kakao garnering:
400 gr mörk blockchoklad
krossat strössel
Blanda grädde, socker och siktat kakaopulver i en hög, smal,
stor kastrull. Koka upp och rör om ett par gånger. Rör sedan
om så lite som möjligt och koka den kraftigt.
Kokas massan långsamt kan den bli sockrig. Massan ska bli 115
grader eller låt koka ca 20 minuter. När du kan forma smeten
mellan tummen och pekfingret till en tråd är den färdig. Akta
så att Du inte bränner Dig. Tillsätt arrak och häll smeten i
en skål.
Ställ den i ett vattenbad och vispa med elvisp till massan är
så fast att den kan formas till kulor.
Lägg dem på bakplåtspapper och platta till dom lite lätt.
Bryt chokladen och smält i vattenbad.
Doppa pralinerna i chokladen med hjälp av en gaffel. Strö över
krossat strössel och låt de stelna.
---------------------------------------------------------------------------------------
Gräddkola
3 dl vispgrädde
½ dl ljus sirap
3 dl socker
Blanda allting i en tjockbottnad kastrull och koka tills den
håller för kulprovet. Kan röra sig om en timma. Häll ut på
bakplåtspapper och låt massan stelna. Skär i lagom stora bitar
och förvara svalt.
----------------------------------------------------------------------
Chokladkola
3 msk kakao
2 dl socker
2 dl ljus sirap
3 dl grädde
Blanda ingredienserna i en tjockbottnad kastrull och koka upp det
för att sedan låta den koka på svag värme till kulprovet är bra.
Häll upp i en bakplåtspappersklädd form och skär den när den har
svalnat i lagom stora bitar.
-----------------------------------------------------------------
Moccakola
3 dl vispgrädde
½ dl ljus sirap
3 dl socker
2 ½ msk snabbkaffe
Blanda allting i en tjockbottnad kastrull och koka tills den håller
för kulprovet. Kan röra sig om en timma. Häll ut på bakplåtspapper
och låt massan stelna. Skär i lagom stora bitar och förvara svalt.
------------------------------------------------------------------
Vaniljkola
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
1 dl ljus sirap
2 msk glykos
100 gr smör
Smält smöret i en stor kastrull. Tillsätt alla övriga ingredienser.
Koka till kulprovet är bra. Rör dock inte för mycket i kastrullen.
Häll upp på bakplåtar klädda med bakplåtspapper och låt svalna.
Klipp sedan i önskad storlek och rulla in i smörpapper. Förvara
torrt och svalt.
---------------------------------------------------------------------
Fudge
5 dl mjölk
50 gr smör
1 tsk salt
2 msk vaniljsocker
1½ dl kakao
8 dl socker
Blanda mjölk, socker, salt och kakao i en stor tjockbottnad kastrull.
Koka upp och låt det koka kraftigt med omrörning till den håller för
kulprovet. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smör och
vaniljsocker. Rör ordentligt, gärna vispa, till smeten har svalnat
och även tjocknat en smula. Häll upp i en bakplåtspappersklädd form
och låt det stelna. När den sedan är kall så skär Du upp lagom
stora bitar som sedan ska förvaras kallt.