Matkostnader..
Ordet är fritt
  1. Medlem sedan
    Aug 2006
    #1

    Matkostnader..

    ... pratade vi ju om härom dagen. Och vi skulle som sagt kunna få ner dem en bra bit men också kassta/kassera mindre mat/livsmedel om vi planerade lite bättre och organiserade våra inköp. Förra veckan slog vi näven i bordet åt varandra/oss själva och beslöt att nu får det vara nog. Vi ska återgå till en gemensam veckohandling och en komplettering av t ex mjölk och färska grönsaker vid behov, så som vi gjorde förr. Vi ska göra en ungefärlig veckomatsedel vad gäller middagarna dagen innan vi handlar (luncher finns det ofta att fixa i form av rester t ex i kyl eller frys), och kolla av ordentligt både vad vi har hemma och var vi bör handla vissa saker (reklamblad är bra ibland). Och så ska det kastas minimalt, nästan bli en sport av det

    Nu en senaste tiden har vi kunnat handla lite hipp som happ utan att kommunicera med varandra så att vi t ex plötsligt hade halva kylen full med mjölk som behöver drickas upp innan veckans slut. Det finns en gräns för hur mycket pannkakor vi pallar steka av den liksom Eller så tänkte jag "åh det kan vi ha till middag idag" när jag var i affären samtidigt som han tänkte detsamma om nåt annat i en annan affär och så blev det tokigt. Eller så hade vi usel koll på vad som fanns hemma och så blev det fel på det viset. Och storpack i all ära, men när det gäller vissa saker gör vi inte slut på det innan det blir för gammalt och då är det ju ingen vits. O s v.

    Hur går det? Jo hittills går det bra Veckan som gått har vi med visst modifiering utifrån humör och andra spontana åtaganden följt middagsplaneringen utan att det känns trists eller så. En kompletteringshandling har det blivit och då främst i form av grönsaker och mjölk. I princip ingenting har åkt i soporna, i princip bara det lilla som lämnats kvar på tallrikarna, och några tomater som förvarats för tättslutande åkte i trädgdårdstunnan och tas omhand på det sättet. Stekskyn från kycklingstekningen en dag togs omhand för att användas i kycklinggryta en annan. Konserverade tomater som blev över från färssåskokningen blev till barbecuesås till helgens grillning. Ja lite sånt.

    Nu förväntar jag mig en del slarv dock, jag känner mig själv men det känns som en bra början. Blir det sedan en ekonomisk vinst också är det en bonus.
  2. 1
    Matkostnader.. ... pratade vi ju om härom dagen. Och vi skulle som sagt kunna få ner dem en bra bit men också kassta/kassera mindre mat/livsmedel om vi planerade lite bättre och organiserade våra inköp. Förra veckan slog vi näven i bordet åt varandra/oss själva och beslöt att nu får det vara nog. Vi ska återgå till en gemensam veckohandling och en komplettering av t ex mjölk och färska grönsaker vid behov, så som vi gjorde förr. Vi ska göra en ungefärlig veckomatsedel vad gäller middagarna dagen innan vi handlar (luncher finns det ofta att fixa i form av rester t ex i kyl eller frys), och kolla av ordentligt både vad vi har hemma och var vi bör handla vissa saker (reklamblad är bra ibland). Och så ska det kastas minimalt, nästan bli en sport av det

    Nu en senaste tiden har vi kunnat handla lite hipp som happ utan att kommunicera med varandra så att vi t ex plötsligt hade halva kylen full med mjölk som behöver drickas upp innan veckans slut. Det finns en gräns för hur mycket pannkakor vi pallar steka av den liksom Eller så tänkte jag "åh det kan vi ha till middag idag" när jag var i affären samtidigt som han tänkte detsamma om nåt annat i en annan affär och så blev det tokigt. Eller så hade vi usel koll på vad som fanns hemma och så blev det fel på det viset. Och storpack i all ära, men när det gäller vissa saker gör vi inte slut på det innan det blir för gammalt och då är det ju ingen vits. O s v.

    Hur går det? Jo hittills går det bra Veckan som gått har vi med visst modifiering utifrån humör och andra spontana åtaganden följt middagsplaneringen utan att det känns trists eller så. En kompletteringshandling har det blivit och då främst i form av grönsaker och mjölk. I princip ingenting har åkt i soporna, i princip bara det lilla som lämnats kvar på tallrikarna, och några tomater som förvarats för tättslutande åkte i trädgdårdstunnan och tas omhand på det sättet. Stekskyn från kycklingstekningen en dag togs omhand för att användas i kycklinggryta en annan. Konserverade tomater som blev över från färssåskokningen blev till barbecuesås till helgens grillning. Ja lite sånt.

    Nu förväntar jag mig en del slarv dock, jag känner mig själv men det känns som en bra början. Blir det sedan en ekonomisk vinst också är det en bonus.
  3. Gretah
    #2
    Låter jättebra! Jag önskar lycka till, för det kan man behöva trots att man är motiverad
    Vi har varit lika duktiga i omgångar under åren, men aldrig kunnat hålla i det hela och fullfölja. Tyvärr. För veckohandling och planering är ju det mest sunda man kan göra av flera skäl.
    Nu när sonen flyttar känns det som att vi kommer att sluta laga mat, iallafall på vardagarna. Istället leva på konserver som tonfisk och makrill i tomatsås, keso och ägg :/
  4. 2
    Låter jättebra! Jag önskar lycka till, för det kan man behöva trots att man är motiverad
    Vi har varit lika duktiga i omgångar under åren, men aldrig kunnat hålla i det hela och fullfölja. Tyvärr. För veckohandling och planering är ju det mest sunda man kan göra av flera skäl.
    Nu när sonen flyttar känns det som att vi kommer att sluta laga mat, iallafall på vardagarna. Istället leva på konserver som tonfisk och makrill i tomatsås, keso och ägg :/
  5. Medlem sedan
    Aug 2002
    #3
    Låter bra! Och jag tror att vi ska ta efter det. Här har det blivit mycket hit och dit och dålig planering. Tack för tipset!
  6. 3
    Låter bra! Och jag tror att vi ska ta efter det. Här har det blivit mycket hit och dit och dålig planering. Tack för tipset!
  7. Medlem sedan
    Aug 2006
    #4
    Tja det är ju mat det med

    Här har just sonen svårast att acceptera nymodigheten. Han sitter med när matsedeln görs och erbjuds mat han gillar varje dag men han har svårt att acceptera att han inte kan få just det han är sugen på i stunden just då. Men han lär sig nog...
  8. 4
    Tja det är ju mat det med

    Här har just sonen svårast att acceptera nymodigheten. Han sitter med när matsedeln görs och erbjuds mat han gillar varje dag men han har svårt att acceptera att han inte kan få just det han är sugen på i stunden just då. Men han lär sig nog...
  9. Medlem sedan
    Aug 2006
    #5
    Var så god Kolla av med mig om några veckor hue det går, jag lovar att vara ärlig

    Nu stötte vi på patrull lite när biten dubbelmarinerad fläskfilé vi tog fram ur frysen var större än jag tänkt mig, och morgondagens lasagnemiddag är redan delvis förberedd för att vi ska kunna spendera eftermiddagen med annat än matlagning. Dessutom äter maken inte lunch hemma imorron. Men, det får väl bli fläskfilé både till lunch och middag på torsdag samt på frukostmackan imorron för stackaren På torsdag när vi ska handla stod ändå "rester" på matsedeln så...
  10. 5
    Var så god Kolla av med mig om några veckor hue det går, jag lovar att vara ärlig

    Nu stötte vi på patrull lite när biten dubbelmarinerad fläskfilé vi tog fram ur frysen var större än jag tänkt mig, och morgondagens lasagnemiddag är redan delvis förberedd för att vi ska kunna spendera eftermiddagen med annat än matlagning. Dessutom äter maken inte lunch hemma imorron. Men, det får väl bli fläskfilé både till lunch och middag på torsdag samt på frukostmackan imorron för stackaren På torsdag när vi ska handla stod ändå "rester" på matsedeln så...
  11. Pyssling
    #6
    Lycka till, hoppas det funkar! Planering är ju ganska mycket a och o om man vill slippa kasta mat.

    Jag tycker det är jättebra att verkligen kolla vad man har hemma och bygga matsedeln utifrån det, så att inget ligger och blir för gammalt.

    Sen är jag också jättemycket för att kolla reklambladen och köpa upp mig på sånt som är billigt just den veckan, som man kan bunkra. Sällan vi köper vardagsmat till normalpris faktiskt, förutom mjölk och sånt där som det aldrig är erbjudande på. Jag gillar storpack för att det oftast gör sån skillnad i pris, men vi är bra på att ta om hand det då, annars hade inte jag heller köpt sånt, avskyr att kasta mat!

    Jag tycker det låter som om ni kommit igång jättebra, hoppas det håller i sig
  12. 6
    Lycka till, hoppas det funkar! Planering är ju ganska mycket a och o om man vill slippa kasta mat.

    Jag tycker det är jättebra att verkligen kolla vad man har hemma och bygga matsedeln utifrån det, så att inget ligger och blir för gammalt.

    Sen är jag också jättemycket för att kolla reklambladen och köpa upp mig på sånt som är billigt just den veckan, som man kan bunkra. Sällan vi köper vardagsmat till normalpris faktiskt, förutom mjölk och sånt där som det aldrig är erbjudande på. Jag gillar storpack för att det oftast gör sån skillnad i pris, men vi är bra på att ta om hand det då, annars hade inte jag heller köpt sånt, avskyr att kasta mat!

    Jag tycker det låter som om ni kommit igång jättebra, hoppas det håller i sig
  13. Medlem sedan
    Mar 2003
    #7
    Bra där! Har inte alls det bekymret då det är jag som står för inköpen. Slänger sällan mat men kan ibland känna att vi lägger onödigt mycket pengar på just mat. Skulle säkert kunna halvera vår matbudget och ändå äta bra och vettigt. Får bli höstens projekt möjligtvis
  14. 7
    Bra där! Har inte alls det bekymret då det är jag som står för inköpen. Slänger sällan mat men kan ibland känna att vi lägger onödigt mycket pengar på just mat. Skulle säkert kunna halvera vår matbudget och ändå äta bra och vettigt. Får bli höstens projekt möjligtvis
  15. Medlem sedan
    Aug 2011
    #8
    Veckomatsedel is the shit!
    Det kör vi med. Jättesmidigt och bra!

    Vad bra att ni gör en satsning på det där med att inte slänga så mycket! Det borde fler göra. Och då GÖR det inget om man skulle slarva nån gång. Bara det inte blir en vana!
  16. 8
    Veckomatsedel is the shit!
    Det kör vi med. Jättesmidigt och bra!

    Vad bra att ni gör en satsning på det där med att inte slänga så mycket! Det borde fler göra. Och då GÖR det inget om man skulle slarva nån gång. Bara det inte blir en vana!
  17. Medlem sedan
    Jan 2004
    #9
    Bra jobbat!
  18. 9
    Bra jobbat!
  19. Medlem sedan
    Aug 2005
    #10
    Bra gjort, det kommer säkert att gå bra! Rom byggdes inte på en dag

    Jag slänger lite för mycket mat. Ska skärpa till mig lite.
    Veckomatsedel har jag inte, det är typ det värsta jag vet ( förutom krig och svält dårå....) Jag är som en konstnär.... Måste känna för maten jag lagar och vill improvisera. En veckomatsedel hade fått mitt kreativa mathjärta att förtvina.
    Har oftast mycket mat hemma och kan slänga ihop mycket med det som handlas regelbundet.
  20. 10
    Bra gjort, det kommer säkert att gå bra! Rom byggdes inte på en dag

    Jag slänger lite för mycket mat. Ska skärpa till mig lite.
    Veckomatsedel har jag inte, det är typ det värsta jag vet ( förutom krig och svält dårå....) Jag är som en konstnär.... Måste känna för maten jag lagar och vill improvisera. En veckomatsedel hade fått mitt kreativa mathjärta att förtvina.
    Har oftast mycket mat hemma och kan slänga ihop mycket med det som handlas regelbundet.
  21. Medlem sedan
    Aug 2006
    #11
    Hade jag varit ensam hade det nog funkat bra här med. Men skulle vi laga efter suget just då hade det blivit lite rörigt då vi liksom inte är sugna på samma sak samtidigt
  22. 11
    Hade jag varit ensam hade det nog funkat bra här med. Men skulle vi laga efter suget just då hade det blivit lite rörigt då vi liksom inte är sugna på samma sak samtidigt
  23. Medlem sedan
    Jul 2003
    #12
    Veckohandling och detaljplanering är enda sättet att få livet att funka för oss Annars ballar det ur totalt och vi står där utan middag/med middagen klar klockan nio/ köper hämtmat tre dagar i veckan... Hoppas att det går bra för er nu, bra jobbat att ta tag i saken!
  24. 12
    Veckohandling och detaljplanering är enda sättet att få livet att funka för oss Annars ballar det ur totalt och vi står där utan middag/med middagen klar klockan nio/ köper hämtmat tre dagar i veckan... Hoppas att det går bra för er nu, bra jobbat att ta tag i saken!
  25. Medlem sedan
    Aug 2011
    #13
    Tänk vad olika det kan vara - för mig är det en stor konstnärlig stund just när jag komponerar matsedeln ...
    Sen är ju inte den huggen i sten. Ofta byter vi rätter mellan dagarna - det som var tänkt att lagas på söndagen kanske lagas på fredagen istället, eller tvärtom. Och ibland blir det totalimprovisation, vi kanske kommer på nåt vi verkligen är jättesugna på och då handlar vi det som behövs och lagar det istället för det som står på matsedeln. Så länge det som är tänkt att lagas inte är sånt som förfars, så går ju det att flytta till nästa veckas matsedel istället!
  26. 13
    Tänk vad olika det kan vara - för mig är det en stor konstnärlig stund just när jag komponerar matsedeln ...
    Sen är ju inte den huggen i sten. Ofta byter vi rätter mellan dagarna - det som var tänkt att lagas på söndagen kanske lagas på fredagen istället, eller tvärtom. Och ibland blir det totalimprovisation, vi kanske kommer på nåt vi verkligen är jättesugna på och då handlar vi det som behövs och lagar det istället för det som står på matsedeln. Så länge det som är tänkt att lagas inte är sånt som förfars, så går ju det att flytta till nästa veckas matsedel istället!
  27. Kerstimärta
    #14
    Vad konstigt, jag var säker på att ni körde strikt veckohandling? Med matsedel. Om frågan skulle kommit upp.

    Där ser man!
  28. 14
    Vad konstigt, jag var säker på att ni körde strikt veckohandling? Med matsedel. Om frågan skulle kommit upp.

    Där ser man!
  29. Medlem sedan
    Aug 2005
    #15
    Jag är ensam om att bestämma, fast jag tar hänsyn såklart, så det funkar. Sedan är man o barn så tacksamma att laga mat till för de tycker att det mesta jag gör är det godaste de ätit och det är en fin belöning för mig
  30. 15
    Jag är ensam om att bestämma, fast jag tar hänsyn såklart, så det funkar. Sedan är man o barn så tacksamma att laga mat till för de tycker att det mesta jag gör är det godaste de ätit och det är en fin belöning för mig
  31. Medlem sedan
    Aug 2005
    #16
    Och helt uppenbart funkar båda sätten, för både du och jag är ena riktiga rackare i köket, och lyckas rätt ofta göra finfin mat som tillagats med glädje, eller hur
  32. 16
    Och helt uppenbart funkar båda sätten, för både du och jag är ena riktiga rackare i köket, och lyckas rätt ofta göra finfin mat som tillagats med glädje, eller hur
  33. Medlem sedan
    Aug 2006
    #17
    Det är ju första steget i alla fall, sen är det resten kvar Att fortsätta...

    Detaljplanering klarar vi oss tack och lov utan. Än så länge... Men veckohandling och en grov middagsplanering kan nog som sagt vara bra på flera sätt. Inte enbart ekonomiskt
  34. 17
    Det är ju första steget i alla fall, sen är det resten kvar Att fortsätta...

    Detaljplanering klarar vi oss tack och lov utan. Än så länge... Men veckohandling och en grov middagsplanering kan nog som sagt vara bra på flera sätt. Inte enbart ekonomiskt
  35. Medlem sedan
    Aug 2011
    #18
    Ja, absolut
  36. 18
    Ja, absolut
  37. Salander
    #19
    Bra ambition! Jag tror det är lättare att få till om man tänker mer på miljö än att spara pengar. Eller så är det för mig. Vi är inne i en riktigt dålig matfas nu när vi renoverar. Ingen ork kvar till matlagning och för mycket hämtat.
  38. 19
    Bra ambition! Jag tror det är lättare att få till om man tänker mer på miljö än att spara pengar. Eller så är det för mig. Vi är inne i en riktigt dålig matfas nu när vi renoverar. Ingen ork kvar till matlagning och för mycket hämtat.
  39. Medlem sedan
    Oct 2014
    #20
    Bra att utmana sig själv så där. Bra för miljön och plånboken
    Vi slänger extremt lite mat och har inte sällan en restdag där alla äter lite av det som finns olika rätter. Eller där rester blir en ny rätt helt enkelt. Och alltid matlåda eller in i frysen.
    Matsedel som skrivs som skrivs efter att vi veckohandlat och inte tvärtom. Bättre att skriva den utifrån olika erbjudanden helt enkelt.
  40. 20
    Bra att utmana sig själv så där. Bra för miljön och plånboken
    Vi slänger extremt lite mat och har inte sällan en restdag där alla äter lite av det som finns olika rätter. Eller där rester blir en ny rätt helt enkelt. Och alltid matlåda eller in i frysen.
    Matsedel som skrivs som skrivs efter att vi veckohandlat och inte tvärtom. Bättre att skriva den utifrån olika erbjudanden helt enkelt.
Sidan 1 av 2 12 SistaSista
Kära besökare.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare (Ad blocker). Allt för föräldrar är ett annonsfinansierat community
och har därför valt att inte stödja användningen av annonsblockerare.

Avaktivera annonsblockeraren för att att få korrekt användareupplevelse.

Vänligen Allt för föräldrar