Hurra, vilken tidsbesparing!
Ordet är fritt
  1. Medlem sedan
    Aug 2011
    #1

    Hurra, vilken tidsbesparing!

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21822559.ab

    En matvarukedja på Nya Zeeland har kommit med en ny idé - färdigskurna grönsaker som säljs i lösvikt, ungefär som lösgodis!
    Jättekäckt, tycker förstås matvarukedjan själv.
    - Lösningen gör att det blir mindre avfall. Kunderna kan välja exakt så mycket som de tror att de kommer att äta. Du sparar tid, mat och slipper det ansträngande i att skära upp grönsakerna, säger en butiksägare.

    För mig låter det som en urusel idé och totala nonsensargument.

    1. "Mindre avfall"? Det tror inte jag. Det blir nog väldigt lätt att folk plockar på sig för mycket (som de även såklart får betala för). Sen äts det inte upp, och färdigskurna grönsaker håller sig ju inte fräscha så värst länge. Oskurna håller sig rätt länge om man förvarar dem rätt.

    2. "Sparar tid"? Hallå, vad är det vi ska ha all den sparade tiden till, undrar jag? Ingenting får snart ta någon tid. Allt ska vara färdigt, automatiskt, förberett, färdiggjort. Det känns som att folk snart borde ha oceaner av tid till att göra en massa roligheter eftersom de inte behöver göra nåt. Men så är det ju inte?

    3. "Slipper det ansträngande i att skära upp grönsakerna." Öh...hur ansträngande är det?

    Alltså, för min del får väl butiker sälja vad som helst (som är lagligt, och det är ju färdigskurna grönsaker ). Men argumenten är apkassa, tycker jag. Och jag gillar inte det här med att vi mer och mer ska kunna slippa allt som är det minsta tråkigt eller ansträngande eller tar ens några minuter av vår dyrbara tid. Vad är det vi ska ha all tiden till? Varför känns det som att trots allt det här så blir människor mer och mer stressade?...
    *I need some fine wine and you, you need to be nicer...*
  2. 1
    Hurra, vilken tidsbesparing! http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21822559.ab

    En matvarukedja på Nya Zeeland har kommit med en ny idé - färdigskurna grönsaker som säljs i lösvikt, ungefär som lösgodis!
    Jättekäckt, tycker förstås matvarukedjan själv.
    - Lösningen gör att det blir mindre avfall. Kunderna kan välja exakt så mycket som de tror att de kommer att äta. Du sparar tid, mat och slipper det ansträngande i att skära upp grönsakerna, säger en butiksägare.

    För mig låter det som en urusel idé och totala nonsensargument.

    1. "Mindre avfall"? Det tror inte jag. Det blir nog väldigt lätt att folk plockar på sig för mycket (som de även såklart får betala för). Sen äts det inte upp, och färdigskurna grönsaker håller sig ju inte fräscha så värst länge. Oskurna håller sig rätt länge om man förvarar dem rätt.

    2. "Sparar tid"? Hallå, vad är det vi ska ha all den sparade tiden till, undrar jag? Ingenting får snart ta någon tid. Allt ska vara färdigt, automatiskt, förberett, färdiggjort. Det känns som att folk snart borde ha oceaner av tid till att göra en massa roligheter eftersom de inte behöver göra nåt. Men så är det ju inte?

    3. "Slipper det ansträngande i att skära upp grönsakerna." Öh...hur ansträngande är det?

    Alltså, för min del får väl butiker sälja vad som helst (som är lagligt, och det är ju färdigskurna grönsaker ). Men argumenten är apkassa, tycker jag. Och jag gillar inte det här med att vi mer och mer ska kunna slippa allt som är det minsta tråkigt eller ansträngande eller tar ens några minuter av vår dyrbara tid. Vad är det vi ska ha all tiden till? Varför känns det som att trots allt det här så blir människor mer och mer stressade?...
  3. Medlem sedan
    Aug 1998
    Forumvärd
    #2

    Käns som mer avfall snarare

    Ja, i butiken alltså. Jag tycker ju att den lösningen i princip redan existerar i form av frysta grönsaker. Då tar man så mycket man behöver och det blir inget att kasta alls. Men OK, det är inte riktigt samma sak som en sallad.

    Vem som helst kan bli förlåten när de haft fel.
    Det svåra är att bli förlåten för att du har haft rätt!

    Värd hos Allt för Föräldrar
  4. 2
    Käns som mer avfall snarare Ja, i butiken alltså. Jag tycker ju att den lösningen i princip redan existerar i form av frysta grönsaker. Då tar man så mycket man behöver och det blir inget att kasta alls. Men OK, det är inte riktigt samma sak som en sallad.
  5. Medlem sedan
    Apr 2008
    #3
    exakt. Både frysta grönsaker, och färdigskuren sallad mm i påsar. allt finns redan.
  6. 3
    exakt. Både frysta grönsaker, och färdigskuren sallad mm i påsar. allt finns redan.
  7. Medlem sedan
    Mar 2015
    #4
    Jag som är lat och har dåligt med tid (+ är den enda hemma som äter färska grönsaker) tycker faktiskt att det här låter jättebra. om det bara är hygieniskt skulle jag jättegärna vilja har det här i min affär..
  8. 4
    Jag som är lat och har dåligt med tid (+ är den enda hemma som äter färska grönsaker) tycker faktiskt att det här låter jättebra. om det bara är hygieniskt skulle jag jättegärna vilja har det här i min affär..
  9. Medlem sedan
    Aug 2011
    #5
    Ja, mer avfall i butiken - men då behöver ju inte vi kunder se svinnet . Det som inte syns, finns inte, eller hur brukar det heta?
  10. 5
    Ja, mer avfall i butiken - men då behöver ju inte vi kunder se svinnet . Det som inte syns, finns inte, eller hur brukar det heta?
  11. Medlem sedan
    Aug 2011
    #6
    Det blir nog inte ett dugg mer hygieniskt än lösgodiset, tänker jag.

    Hur dåligt med tid har man om man inte ids skära några grönsaker åt en person? Jag skulle börja fundera på vad det är jag lägger min tid på egentligen om den minuten inte finns.
    Eller så går den minuten åt till att plocka de färdighackade grönsakerna i en påse i affären .
  12. 6
    Det blir nog inte ett dugg mer hygieniskt än lösgodiset, tänker jag.

    Hur dåligt med tid har man om man inte ids skära några grönsaker åt en person? Jag skulle börja fundera på vad det är jag lägger min tid på egentligen om den minuten inte finns.
    Eller så går den minuten åt till att plocka de färdighackade grönsakerna i en påse i affären .
  13. Medlem sedan
    Mar 2015
    #7
    Jag vet, jag vet. kalrt jag har tid egentligen! Tidsbesparingen är inget att tala om, det vet jag ;-) Det är latheten ju.. Men det är också så att om jag vill ha lite paprika så skär jag upp en hel men använder bara lite och då blir det faktiskt så att jag slänger resten, ofta för den blir ju gammal direkt annars, så jag kan faktiskt se nyttan av detta på ett sätt, för små hushåll. Och det finns det ju fler och fler av. Men förstås ingen nödvändighet, det har du helt rätt i.
  14. 7
    Jag vet, jag vet. kalrt jag har tid egentligen! Tidsbesparingen är inget att tala om, det vet jag ;-) Det är latheten ju.. Men det är också så att om jag vill ha lite paprika så skär jag upp en hel men använder bara lite och då blir det faktiskt så att jag slänger resten, ofta för den blir ju gammal direkt annars, så jag kan faktiskt se nyttan av detta på ett sätt, för små hushåll. Och det finns det ju fler och fler av. Men förstås ingen nödvändighet, det har du helt rätt i.
  15. Medlem sedan
    Nov 1999
    #8
    Jag använder ju mig visserligen ofta av de där färdigihopplockade salladspåsarna som bas till sallader, men att hacka tomaterna, gurkan och övriga "preppningsingredienser" ser jag inte som ett bekymmer om jag ska hem och tillaga/förbereda. Antar dock att det är fiffigt på samma sätt som salladsbarerna i matvarubutikerna. Enkelt att slänga ihop en sallad till pick-nick eller lunch.
  16. 8
    Jag använder ju mig visserligen ofta av de där färdigihopplockade salladspåsarna som bas till sallader, men att hacka tomaterna, gurkan och övriga "preppningsingredienser" ser jag inte som ett bekymmer om jag ska hem och tillaga/förbereda. Antar dock att det är fiffigt på samma sätt som salladsbarerna i matvarubutikerna. Enkelt att slänga ihop en sallad till pick-nick eller lunch.
  17. Medlem sedan
    Apr 2008
    #9
    Fast har man allt svinn på samma ställe , så är det lättare att återanvända det. En del skulle kunna gå till husdjursuppfördning, annars till rötning för att tillvarata biogas, och sedan kompost
  18. 9
    Fast har man allt svinn på samma ställe , så är det lättare att återanvända det. En del skulle kunna gå till husdjursuppfördning, annars till rötning för att tillvarata biogas, och sedan kompost
  19. Pyssling
    #10
    Jag hade nog kunnat tänka mig att köpa på lösvikt ibland, om det passade just för tillfället.
    Om jag skulle handla till nån liten måltid bara till mig själv, eller nåt att äta i bilen på väg någonstans t ex. Då skulle jag absolut kunna tänka mig att köpa färdigskurna grönsaker, det finns ju redan en del sånt på påse typ snackmorötter och sånt, men fanns det så där i lösvikt skulle jag nog välja det istället.
  20. 10
    Jag hade nog kunnat tänka mig att köpa på lösvikt ibland, om det passade just för tillfället.
    Om jag skulle handla till nån liten måltid bara till mig själv, eller nåt att äta i bilen på väg någonstans t ex. Då skulle jag absolut kunna tänka mig att köpa färdigskurna grönsaker, det finns ju redan en del sånt på påse typ snackmorötter och sånt, men fanns det så där i lösvikt skulle jag nog välja det istället.
  21. Medlem sedan
    Jan 2000
    Forumvärd
    #11
    Jag kan se det som ett alternativ, men inte av orsakerna de har beskrivit. Men jag ogillar att köpa ett helt salladshuvud som man måste slänga, en hel gurka som man sedan slänger halva för att den inte blivit uppäten i tid.
    Köper alltid morötter styckvis (ingen äter råa morötter, men används i matlagning) sedan jag behövt slänga mögliga och ruttna morötter flera gånger.
    Köper sällan mer grönsaker än vad som behövs
  22. 11
    Jag kan se det som ett alternativ, men inte av orsakerna de har beskrivit. Men jag ogillar att köpa ett helt salladshuvud som man måste slänga, en hel gurka som man sedan slänger halva för att den inte blivit uppäten i tid.
    Köper alltid morötter styckvis (ingen äter råa morötter, men används i matlagning) sedan jag behövt slänga mögliga och ruttna morötter flera gånger.
    Köper sällan mer grönsaker än vad som behövs
  23. Medlem sedan
    Nov 2015
    #12
    OM det är så att de hackar upp sånt som börjar närma sig bäst före datum eller är lite skrynkligt så tror jag verkligen på idén. Handlar det om vanliga purfärska så vet i tusan. Men om det får folk att äta mer grönt så bra.
  24. 12
    OM det är så att de hackar upp sånt som börjar närma sig bäst före datum eller är lite skrynkligt så tror jag verkligen på idén. Handlar det om vanliga purfärska så vet i tusan. Men om det får folk att äta mer grönt så bra.
  25. Medlem sedan
    Aug 2006
    #13
    Jag undrar vad skillnaden i förvaring och hantering är mot salladsbarerna som finns i en del större affärer i Sverige idag. Jag har plockat ihop en sallad där nån gång när jag liksom ska ha nåt att äta DÅ och tycker att grönsakerna smakar konstigt, även de som bara ska vara just grönsaken och inget annat (till skillnad från t ex avokadon som har nånting på sig för att inte bli brun) och även när de nyss kommit med en ny laddning när jag plockat. De har inte smakat fräsch, förrutom de små tomaterna som i gengäld inte var delade (bara dyrare än att köpa i sin ask).

    Sen undrar jag över om inte en stor del av det eventuella minskade matsvinnet äts upp att vattnet och energin som går åt till att alltid ha fräscha kärl. Man kan ju inte bara fylla på efter hand utan att det är helt tomt emellan, då har ju en del vid dagens slut varit uppskuret och upplagt en herrans massa timmar och en väldig massa människor har plockat med det och det är ju inte så fräscht. Utan kärlen måste ju bytas och sen diskas ordentligt innan de används igen tänker jag. Så som med salladsbarerna idag.
  26. 13
    Jag undrar vad skillnaden i förvaring och hantering är mot salladsbarerna som finns i en del större affärer i Sverige idag. Jag har plockat ihop en sallad där nån gång när jag liksom ska ha nåt att äta DÅ och tycker att grönsakerna smakar konstigt, även de som bara ska vara just grönsaken och inget annat (till skillnad från t ex avokadon som har nånting på sig för att inte bli brun) och även när de nyss kommit med en ny laddning när jag plockat. De har inte smakat fräsch, förrutom de små tomaterna som i gengäld inte var delade (bara dyrare än att köpa i sin ask).

    Sen undrar jag över om inte en stor del av det eventuella minskade matsvinnet äts upp att vattnet och energin som går åt till att alltid ha fräscha kärl. Man kan ju inte bara fylla på efter hand utan att det är helt tomt emellan, då har ju en del vid dagens slut varit uppskuret och upplagt en herrans massa timmar och en väldig massa människor har plockat med det och det är ju inte så fräscht. Utan kärlen måste ju bytas och sen diskas ordentligt innan de används igen tänker jag. Så som med salladsbarerna idag.
  27. Medlem sedan
    Aug 2011
    #14
    Men varför skär du upp en hel paprika om du bara ska ha lite?
    Om du skär upp bara lite så håller sig ju resten bra i flera dar, eller t o m över en vecka?..
  28. 14
    Men varför skär du upp en hel paprika om du bara ska ha lite?
    Om du skär upp bara lite så håller sig ju resten bra i flera dar, eller t o m över en vecka?..
  29. Medlem sedan
    Aug 2011
    #15
    Det händer att jag också köper de där färdiga påsarna. Inte för att jag inte orkar/hinner hacka salladen själv , utan för att det brukar vara en god blandning av salladssorter. Och även den håller sig ju fräsch i flera dagar efter att man öppnat påsen om man bara förvarar den rätt.
  30. 15
    Det händer att jag också köper de där färdiga påsarna. Inte för att jag inte orkar/hinner hacka salladen själv , utan för att det brukar vara en god blandning av salladssorter. Och även den håller sig ju fräsch i flera dagar efter att man öppnat påsen om man bara förvarar den rätt.
  31. Medlem sedan
    Aug 2011
    #16
    Ja, det kan förstås finnas tillfällen då det kan vara käckt.
    Men argumenten i artikeln köper jag verkligen inte.
  32. 16
    Ja, det kan förstås finnas tillfällen då det kan vara käckt.
    Men argumenten i artikeln köper jag verkligen inte.
  33. Medlem sedan
    Aug 2011
    #17
    Ni får bli flitigare med att äta sallad och grönsaker
  34. 17
    Ni får bli flitigare med att äta sallad och grönsaker
  35. Medlem sedan
    Aug 2011
    #18
    Jag tror nog inte att det är halvgamla grönsaker som de säljer.
    Det är jättebra om folk äter mer grönsaker - men jag tror inte att det här skulle leda till det. Möjligtvis som nyhetens behag.
    Och argumenten i artikeln är bara så kassa.
  36. 18
    Jag tror nog inte att det är halvgamla grönsaker som de säljer.
    Det är jättebra om folk äter mer grönsaker - men jag tror inte att det här skulle leda till det. Möjligtvis som nyhetens behag.
    Och argumenten i artikeln är bara så kassa.
  37. Medlem sedan
    Mar 2015
    #19
    Nej, alltså, jag uttryckte mig dåligt, jag skär ibland visserligen upp en hel (i hopp om att barnen ändå denna gång ska äta lite), och då får det ju slängas, man jag gör annars som du säger men jag tycker att även om jag skär av bara en del, blir resten dåligt jättesnabbt.
  38. 19
    Nej, alltså, jag uttryckte mig dåligt, jag skär ibland visserligen upp en hel (i hopp om att barnen ändå denna gång ska äta lite), och då får det ju slängas, man jag gör annars som du säger men jag tycker att även om jag skär av bara en del, blir resten dåligt jättesnabbt.
  39. Medlem sedan
    Aug 2011
    #20
    Ja alltså, jag har svårt att se hur grönsakerna ska hålla sig fräscha ens en dag i såna burkar. Jag tycker att de ändå är jätteflitiga med att göra rent och byta och ordna i salladsbaren på de affärer där jag handlar mest. Ändå smakar det, som du säger, lite konstigt om grönsakerna...

    Nä, idén känns bara krystad tycker jag. Och argumenten de kör med i artikeln är verkligen urkassa.
  40. 20
    Ja alltså, jag har svårt att se hur grönsakerna ska hålla sig fräscha ens en dag i såna burkar. Jag tycker att de ändå är jätteflitiga med att göra rent och byta och ordna i salladsbaren på de affärer där jag handlar mest. Ändå smakar det, som du säger, lite konstigt om grönsakerna...

    Nä, idén känns bara krystad tycker jag. Och argumenten de kör med i artikeln är verkligen urkassa.
Sidan 1 av 2 12 SistaSista
Kära besökare.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare (Ad blocker). Allt för föräldrar är ett annonsfinansierat community
och har därför valt att inte stödja användningen av annonsblockerare.

Avaktivera annonsblockeraren för att att få korrekt användareupplevelse.

Vänligen Allt för föräldrar