Recept: mjölkfria såser Har du en mixer eller stavmixer? I så fall har du ditt på det torra.
Om du tar olivolja och buljong som grund så kan du göra goda såser på i princip allt som går att mixa: soltorkade tomater, örter, vitlök, oliver, pepparrot, rotsaker...
Det fina i kråksången är att man kan ta de flesta såserna och ha till i princip allt dessutom. Eller varför inte kombinera två olika såser till en och samma rätt?
Recepten har jag hittat i "Sås med olivolja" av Fernando Di Luca, fast numer varierar jag efter eget tycke.
Currysås
2 dl vatten
1 tsk curry
1 msk kycklingfond eller 1/2 hönsbuljongtärning
1 morot (ca 100g), kokt utan skal
1 potatis (ca 100g), kokt utan skal
1 1/2 dl olivolja (en god sort!)
1 1/2 kryddmått salt
1/2 - 1 tsk sambal oelek
1. Mät upp vatten och låt koka upp med curryn i en kastrull. Tillsätt kycklingfonden eller lös upp hönsbuljongtärningen i det kokande vattnet.
2. Häll buljongen i en mixer tillsammans med den kokta moroten och potatisen. Kör till en jämn sås. Tillsätt olivoljan under gång. Om du använder dig av mixerstav, använd ett högt kärl för att undvika skvätt.
3. Smaka av med sambal och salt.
Paprikasås
2 dl vatten
1 msk kycklingfond eller 1/2 hönsbuljongtärning
2 små gula paprikor (ca 200 g)
1 potatis, kokt utan skal
1 1/2 dl olivolja
1 1/2 kryddmått salt
1. Dela, kärna ur och skär paprikorna i bitar. Ställ åt sidan.
2. Mät upp vatten och låt koka upp i en kastrull. Tillsätt kycklingfond/buljongtärning i vattnet.
3. Lägg i paprikabitarna och sätt på ett lock. Låt koka upp.
4. Häll över buljongen och paprikabitarna i en mixer, lägg i potatisen. Kör till en jämn sås. Tillsätt oljan under gång. Om du har mixerstav använd ett högt kärl för att undvika skvätt.
5. Smaka av med salt.
Rödbetsås
1 dl balsamvinäger
1 dl vatten
1 msk kycklingfond eller 1/2 hönsbuljongtärning
2-3 kokta rödbetor (ca 200 g) i bitar
1 1/2 dl olivolja
2 kryddmått salt
1. Mät upp vatten och balsamvinäger i en kastrull och koka upp. Tillsätt buljongtärning/fond.
2. Häll den varma vätskan i en mixer, lägg i rödbetsbitarna och kör till en jämn sås. Tillsätt olivoljan under gång.
Om du använder mixerstav, använd ett högt kärl.
3. Smaka av med salt.
Broccolisås
2 dl vatten
1 msk kycklingfond eller 1/2 hönsbuljongtärning
200 g kokt broccoli
1 1/2 dl olivolja
1 1/2 kryddmått salt
(för tjockare sås tillsätt 60 g kokt och skalad potatis)
1. Mät upp vatten i en kastrull och koka upp. Tillsätt fond/buljongtärning.
2. Häll i en mixer, lägg i den kokta broccolin. Kör till en jämn sås och tillsätt oljan under gång. Använder du mixerstav använd ett högt kärl.
3. Smaka av med salt.
Vitlökssås
2 dl vatten
1 msk kycklingfond eller 1/2 hönsbuljongtärning
1 potatis (60-100 g), kokt utan skal (den mindre mängden för lösare sås)
1 vitlöksklyfta
30 g hackad persilja, fryst eller färsk (motsvarar ca 3 dl färsk ohackad)
1 1/2 dl olivolja
2 kryddmått salt
1. Mät upp vatten i en kastrull och koka upp. Tillsätt fond/buljongtärning.
2. Häll i en mixer, lägg i den kokta potatisen, persiljan och vitlöken. Kör till en jämn sås och tillsätt oljan under gång. Använder du mixerstav använd ett högt kärl.
3. Smaka av med salt.
Ja, du ser säkert trenden...
Lycka till!