Barn

5 tips: Så slipper du tjata om läxorna

Brukar läxläsningen vara frustrerande hemma hos dig? Du är inte ensam. I många familjer kan läxläsningen vara en rejäl utmaning. Här får du fem smarta tips på hur du som förälder kan göra läxläsningen roligare och slippa konflikter.

1. Ta reda på hur ditt barn lär sig bäst

Alla barn är olika och därför har de också olika inlärningssätt. Det är viktigt att du identifierar hur just ditt barn lär sig på bäst sätt och hur du kan skapa bästa förutsättningarna. Allt för att ditt barn ska kunna fokusera på rätt sätt. Tänk på:

Hur lär sig ditt barn bäst? Prova olika metoder och var observant på hur ditt barn reagerar. Då lär du dig snabbt vad ditt barn tycker är roligt och hur inlärningen sker effektivast. Testa dig fram! Använd dig av färgpennor, to-do-listor, be ditt barn förklara för andra, diskutera kring ämnet eller se om det bästa sättet är att ditt barn själv får läsa eller kanske genom att bara lyssna.

Är det en lugn studiemiljö? Det kan vara mycket svårt att fokusera på läxorna om det händer en massa andra spännande i samma rum, som när tv:n står på i vardagsrummet. Se därför till att skapa ett lugnt arbetsklimat för läxläsningen fritt från saker som kan störa koncentrationen.

Tidpunkt på dagen? Flera undersökningar indikerar att barn lär sig bäst på eftermiddagen. Det är förstås inte säkert att detta gäller just ditt barn, så prova er fram med olika tidpunkter och hitta det som passar bäst.

Tillsammans med syskonen eller ensam? Överväg om det är bäst att skilja på barnen när de läser läxorna. Åter igen handlar det om att skapa en lugn arbetsmiljö utan störande moment och ofta kan det vara en bra idé att dela upp syskonen just när det gäller läxläsning.

Sömn och motion? Du vet själv hur dålig sömn och brist på motion kan göra dig trött och orkeslös. Detta gäller naturligtvis också för dina barn så se till att läxorna inte görs för sent på dagen och testa kanske att bygga in lite rörelse i själva läxläsningen.

2. Det ska (och kan) vara kul att läsa läxor

Läxorna kan snabbt bli något trist som helt enkelt bara ska klaras av innan man kan gå vidare med andra aktiviteter som lockar mer. Men varför inte vara lite kreativ med läxorna och kombinera engelska med låttexter från barnens idoler eller räkna ut arean av ett fotbollsmål? Att göra läxorna relevanta genom att blanda in vardagen och fritidsintressen höjer både motivation och inlärningsförmåga. Och vi lovar – ju roligare det blir desto bättre blir resultaten.

3. Koncentration är viktigt – din också!

Tänk på hur du som förälder agerar under läxläsningen. Sitter du med mobiltelefonen, tittar på nyheterna i bakgrunden eller håller du på att laga mat? Läxläsning kräver koncentration från både förälder och barn – så lägg andra saker åt sidan och var närvarande.

4. Var positiv!

Det är viktigt att du visar ditt barn att du tycker att läx- och skolarbetet är roligt, intressant och viktigt. Ditt barn kommer snabbt att uppfatta din sinnesstämning och kopierar den också gärna. Om du däremot bekräftar ditt barns klagan om att läxorna är tråkiga och att du förstår att hen vill slippa läxorna, då bidrar du till ökad negativitet och diskussion. Läxläsningen är en perfekt möjlighet att lära ditt barn ansvar – så missa den inte.

5. Gör läxläsningen till en vana

Om det är en utmaning att komma gång med läxorna och ditt barn inte vill sitta stilla så kan det vara en god idé att försöka göra läxorna till en strikt återkommande vana. Det kan du till exempel göra genom att ha fasta tidpunkter och rutiner för läxorna, gärna med ett hemmagjort läxschema. Det hjälper alla i familjen att prioritera läxorna och när det finns tid för andra aktiviteter.

Med läxhjälp slipper du bråka

My Academy har hjälpt elever med läxorna i över tio år och vi vet hur diskussionerna kan låta där hemma. Därför erbjuder My Academys studiecoacher personligt stöd till sina elever för att förbättra studietekniken och öka resultatet i skolan. Studiecoachen blir en förebild som inspirerar och peppar sin elev att nå sin fulla potential.

Med läxhjälp får eleverna ökat självförtroende och tycker att det är roligare att gå till skolan. Vill du veta hur? Läs mer om läxhjälp här!

Powered by Labrador CMS