Så får du till det perfekta ägget – tips och råd!

Så kokar du perfekta ägg – tips och råd

Att koka de perfekta äggen kan tänkas vara svårt, men med några enkla tips och tricks kan du faktiskt få äta goda ägg, precis som du vill ha dem, varje dag. Spana in hur du kokar de perfekta äggen, oavsett om du vill ha dem lösa, krämiga eller hårdkokta. 

Hur kokar man perfekta ägg? Det är en fråga många ställer sig – kanske varje morgon och kanske särskilt mycket vid påsk.

Ha äggen i rumstemperatur

Ett tips är att ha äggen i rumstemperatur – faktum är att ägg faktiskt inte behöver förvaras i kyl. Enligt Livsmedelsverket bestämts äggens bäst före-datum, som står på äggpaketen, utifrån förvaring i rumstemperatur, så du behöver inte oroa dig för att äggen ska bli dåliga.  I butik står de ju inte i kyldisken, eller hur? Att äggen är rumstempererade minskar risken för att det spricker under kokning. 

Ett annat tips är att lägga ner äggen i kastrullen när vattnet redan kokar. 

Så, hur får man de där perfekta äggen? Det kan tänkas vara knepigt, men det går att koka perfekta ägg! Det kan dock krävas en viss noggrannhet med tiden. Tänk också på att äggets storlek kan ha betydelse för hur slutresultatet blir – mindre ägg behöver kortare tid i det kokande vattnet än det stort – beroende på hur du vill ha dina ägg, såklart. 

Hur många minuter för löskokt ägg? 

  1. Koka upp vatten: Fyll en kastrull med tillräckligt med vatten för att helt täcka ägget/äggen. Låt vattnet koka upp.

  2. Sänk ner äggen försiktigt: När vattnet kokar, använd en sked för att försiktigt sänka ner ditt ägg i vattnet. 

  3. Tid för kokning: För ett löskokt ägg med en rinnande gula och lite stelnat vitt, koka i 4-5 minuter. Vill du ha äggvitan mer fast, men gulan fortfarande rinnande, sikta på runt 6 minuter. Tiden kan variera beroende på äggets storlek.

  4. Kyl ner ägget: När koktiden är över, häll omedelbart ut det heta vattnet och kyl ner äggen med kallt vatten för att snabbt svalna. Detta stoppar kokprocessen.

Hur många minuter för krämigt ägg? 

  1. Koka upp vatten: Fyll en kastrull med tillräckligt med vatten för att helt täcka ägget/äggen. Låt vattnet koka upp.

  2. Sänk ner äggen försiktigt: När vattnet kokar, använd en sked för att försiktigt sänka ner ditt ägg i vattnet. 

  3. Tid för kokning: För ett löskokt ägg med en rinnande gula och lite stelnat vitt, koka i 6-7 minuter. Tiden kan variera beroende på äggets storlek.

  4. Kyl ner ägget: När koktiden är över, häll omedelbart ut det heta vattnet och kyl ner äggen med kallt vatten för att de snabbt ska svalna. Detta stoppar kokprocessen.

Hur många minuter för hårdkokt ägg? 

  1. Koka upp vatten: Fyll en kastrull med tillräckligt med vatten för att helt täcka ägget/äggen. Låt vattnet koka upp.

  2. Sänk ner äggen försiktigt: När vattnet kokar, använd en sked för att försiktigt sänka ner ditt ägg i vattnet. 

  3. Tid för kokning: För ett löskokt ägg med en rinnande gula och lite stelnat vitt, koka i minst 9 minuter. Tiden kan variera beroende på äggets storlek.

  4. Kyl ner ägget: När koktiden är över, häll omedelbart ut det heta vattnet och kyl ner äggen med kallt vatten för att de snabbt ska svalna. Detta stoppar kokprocessen.

Powered by Labrador CMS