Familj

När mammans tankar ändrade färg

Barnbok om när en förälder blir deprimerad

En av fyra vuxna kommer någon gång i livet att drabbas av en depression.

För barn vars föräldrar blir deprimerade kan det vara svårt att förstå vad som händer. Hur kan man förklara för ett barn vad en depression är? Varför är det viktigt att vi vuxna vågar prata med barn om psykisk ohälsa?

Sara Galli har skrivit barnboken ”När mammas tankar ändrade färg” (Idus Förlag) som ur barnets perspektiv skildrar hur det kan vara när en förälder blir deprimerad. I boken möter vi Max, snart 7 år, som undrar varför hans mamma blivit annorlunda. Hon är trött, rösten är ledsen och hemma är det stökigt. Pappa säger att hon är sjuk. Men var finns det där sjuka? Hur mycket Max än tittar kan han inte se något som är fel.

– En sjukdom som inte syns utifrån kan för ett barn vara svårbegriplig. Med boken vill jag på ett lättförståeligt och konkret sätt öka barns förståelse för depression, berättar Sara.

Som förälder kanske man tänker att man inte vill oroa barnet och därför inte berättar om sin sjukdom. Idag vet man dock att barn som har en föräldrar med en psykisk sjukdom blir påverkade, oavsett om föräldern pratar om det eller inte.

Det är därför viktigt att föräldrar eller andra vuxna i barnens närhet förmedlar kunskap om vad en depression är så barnet inte blir lämnat med egna fantasier som ofta leder till att barnet tar på sig skuld, bär på oro och funderingar. Men det kan vara svårt för en förälder som mår dåligt att ta initiativ till ett samtal med barnet.

– Med hjälp av en bok kan sådana samtal underlättas. Bara det att barnet förstår att det finns andra barn i samma situation kan vara en viktig insikt, säger Sara.

Samtidigt vill hon vara tydlig med att boken vänder sig till alla barn. Depression och psykisk ohälsa är mycket vanligt och ökar bland ungdomar. Det är därför viktigt att barn kan få en förståelse för att det finns olika typer av sjukdomar och att det är viktigt att prata med någon vuxen om man mår dåligt. I boken är det i samtal med sköterskan på Max skola som han får en förståelse för varför hans mamma beter sig annorlunda. Att det beror på att hennes tankar ändrat färg och inte mår bra. Detta leder även till fortsatta samtal mellan Max och hans föräldrar. Detta är en viktig bit då forskning visar att en öppenhet om sjukdomen underlättar för barn då en förälder är deprimerad.

– Jag har fått mycket fin feedback och många säger att det här är en bok minst lika mycket för vuxna som för barn, säger Sara som menar att vuxna ofta är präglade av att psykisk ohälsa är tabu att prata om. Men om vi vågar prata med våra barn om att livet har både ljusa och svåra tider skapar vi förutsättning för att de kommer att prata med oss när de själva mår dåligt.

Sara är utbildad beteendevetare med specialintresse för barn i svåra livssituationer. När mammas tankar ändrade färg är den andra boken där hon och illustratören Mats Molid samarbetar. Deras första bok Får hundar korvar i himlen (Idus Förlag, 2014) handlade om barns sorg efter ett husdjur.

Sara har i skrivandet bollat manuset med två namnkunniga som arbetar preventivt inom psykiska hälsa för att boken faktamässigt skulle bli korrekt. De gav Sara massa uppmuntran i manusarbetet och menade att det finns ett eftersatt behov av barnlitteratur inom psykisk ohälsa och en barnbok som närmar sig dessa frågor verkligen behövs.

– Jag hoppas innerligt att boken kan bidra till viktiga samtal mellan vuxna och barn, avslutar Sara.

Max själv kommer till slut till insikten att oavsett färgen på hennes tankar är han alltid hans mamma.

Illustratör: Mats Molid

Powered by Labrador CMS